fbpx

1956. godina: Život u puračkoj čaršiji (FOTO)

1 min. za čitanje

Na Facebook stranici Lukavac kroz vrijeme objavljena je galerija fotografija dr Georgi Lazarova. Lazarov je od septembra 1953. godine, do februara 1960. godine, bio rukovodilac opšte zdravstvene službe Fabrike sode Lukavac i stalni pročelnik foto sekcije kluba Narodne tehnike Fabrike sode Lukavac, odnosno Predsjednik foto kluba.

Na fotografijama koje su objavljene možete vidjeti ljude koji su nekada činili čaršiju u Puračiću, atmosferu iz gostione “Petar Božić” . Tu se nalazi i spomenik koji je i danas na istom mjestu, ali koji će uskoro biti uništen i zamijenjen novim.

Fotografije je ustupio dr Ivan Lazarov.

Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Čaršija sa istorijom a ističem neke fakte :
-krajem 18 stoljeća uz Gornju i Dornu Tuzlu imala jedina na regiji Osnovnu, austrougarsku školu u koju su dolazili đaci iz Treštenice, Smoluće , Prokosovića …
– imala status Općine negdje sredinom prošlog stoljeća,
– imala organizovanu pijacu koju je posjećivao Husejn Kapetan Gradaščević,
– jedina sa Općini sa tradicioalnim Vašerom, a vezan za predhodno,
– imala svoj kontinuiran suživot kao mješovito naseljena MZ sa Bošnjacima i Srbima,
a potvda je dva puta crkvena zvona pri dženazi efendije Mrahorovića i ranije u jugoslaviji Omer efendije,
– očuvan,netaknut pravoslavni manastir – crkva 1992 -95,
– humanitarna pomoć 92-95 za sve stanovnike MZ ,bez izuzetka, znači i za Srpsko stanovništvo koje je ostalo živjeti u Puračiću,
-masovan posljednji ispraćaj od strane mahom Bošnjaka na pravoslavno groblje pokojnog Zdravka Bilanovića Topca tokom zadnjeg rata a koji je ostao u svom Puračiću i preminuo prirodnom smrću,
– prihvat 1995 muhadžira iz Srebrenice i Podrinja ,raspored u napuštene kuće ,
– povratak bez problema za povratnike srpske nacionalnosti u svoje kuće nakon 1995 ( npr. kazandžija Bilanović, Bićanić Tomo i sl.)
– imala jak FK Mladost koji je igrao u Međurepubličkoj ligi SFRJ,
– dala mnogo istaknutih visokoobrazovanih kadrova i sportista ,koii nisu vratili Puračiću dovoljno.

Sada – propada, stagnira- dodatno podjeljena zadnjom organizacijom Vašera od strane Načelnika.

Apsolutna istina, moj Balasevicu !

A smrt 80-godišnjeg djeda Nikole iz,kako ste i prije rata zvali, Srpske varoši? Maltretiranje i prebijanje Branka Božanovića,Srbe Mandića i Mitra Mrkonjića koji je iz rodnog Puračića nakon rata odselio u Doboj (ne u potrazi za poslom niti zbog spajanja porodice)? Nije baš sve kako kažeš moj Balaševiću… Puračić je imao dobre i časne domaćine ali je tu bilo i ološa koji je to sve znao pokvariti kao i na svim stranama uostalom.

Srabović i ostali: Podlegao od batina
Autor: Albina SorgučDatum: 07.11.2019
Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene na području Lukavca, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je čuo kako je Nikola Jović podlegao od batina u Srednjoj tehničkoj školi.

Jasminko Dugonjić, nekadašnji komandir samostalne čete u Puračiću, izjavio je da je jedan broj mještana naselja Puračić otišao po nalogu Srpske demokratske stranke (SDS), a da su ostali starosjedioci srpske nacionalnosti.

“Pretresi su počeli u junu 1992. godine. Počeli su da pretresaju i legalni i ilegalni organi. Bila je Vojna policija i neki drugi koji nisu trebali da ulaze u srpske kuće. Skoro sve srpske kuće su pretresane”, kazao je Dugonjić.

Svjedok je nabrojao osobe srpske nacionalnosti za koje zna da su privođene, te da je među njima bio i Nikola Jović.

“Čuo sam da je Nikola Jović podlegao, kažu, od batina”, rekao je Dugonjić, pojasnivši da je Jović bio stariji čovjek koji se jedva kretao.

Dugonjić je svjedočio na suđenju Zijadu Sraboviću, Refiku Morankiću, Ahmetu Bajriću, Abidu Arapčiću, Senaidu Ćosiću, Pašagi Čajiću, Samiru Džambiću i Mirsadu Žiliću, optuženima za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Dževad Salibašić, nekadašnji komandant Teritorijalne odbrane (TO) Lukavac, kazao je da je njegov pomoćnik za bezbjednost bio Zijad Srabović. Dodao je da je pomoćnik komandanta za bezbjednost u cjelini odgovoran za rad Vojne policije tokom izvršenja zadataka i za njihovu kontrolu.

“Pod tim podrazumijevam da je to lice odgovorno da kontroliše sve aktivnosti koje je Vojna policija izvodila u određenom vremenskom periodu. Ako uoči nepravilnosti u radu svojih jedinica, obaveza mu je spriječiti, sankcionisati, izvijestiti i predložiti mjere”, rekao je Salibašić.

Govoreći o srpskom stanovništvu na području Lukavca, Salibašić je naveo da se jedan dio iselio, otišao prema Ozrenu, dok je drugi dio stanovništva ostao.

“Bilo je represija prema tom stanovništvu od strane jedinica i grupa koje nisu ušle u sistem rukovođenja i kontrole”, kazao je Salibašić.

Dodao je da su postojale indicije da ima naoružanih Srba i da se skupljaju, te da je izdao naredbu da se izvrši pretres i blokada terena, da se oduzme oružje i da se podnese izvještaj.

“Nađena je određena količina oružja, napravljeni zapisnici, i idemo dalje. Nakon tog pretresa vršena je represija nad Srbima. Ja to nisam znao odmah”, rekao je Salibašić.

On je kazao da je djelimično Vojna policija prekršila ovlaštenja u represiji privođenja, dovođenja i maltretiranja u školi.

Sšića će Odbrana unakrsno saslušati 14. novembra.

Lijepe stare fotografije. Valja mi pocet pisat o carsiji, ljudima i obicajima. Prica je to bez kraja i konca…

Kako je se nekad lijepo zivilo bez stresa bez svadja nije se posebno nesto imalo ali je zivot bio kudi kamo ljepsi i opusteniji. A sad da bog dragi sacuva kad krenes negdje neznas dali si posao ili si dosao sve nesto turbo…….

Kad je Puracic bio neko i nesto! Sad, ah sad zalosno sta je Puracic