Za tri godine namjeravaju prečistiti Modrac kako bi postao “drugi Neum”

27 26.144

Jezero Modrac bilo je poslije rata jedno od najpoznatijih i najpopularnijih kupališta na području Tuzlanskog kantona. Plaže su, te davne 1996. godine, bile pune, i starija i mlađa raja uživala je u čarima ovog lukavačkog jezera.

Danas, ispuštanjem otpadnih voda Rudnika Banovići i Đurđevik, umjesto rijeke Spreče formirao se odvodni kanal koji se sljeva u jezero Modrac, čiju vodu piju građani Lukavca i Tuzle.

“U turističkom smislu ovo što se dešava je katastrofa, međutim, Vlada TK, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice, te Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja sprovode aktivnosti oko jezera Modrac.

U pitanju je ogroman projekat sa ogromnim novcem. Ekskluzivno mogu izjaviti da su se pojavile zemlje iz EU koje će jezero prečistiti i sve ono što ulazi u vodu jezera Modrac pokupiti i prije nego što uđu u vodu. Ovim projektom, slobodno mogu reći da ćemo imati zlatni Neum,” – najavio je za Radio Kameleon ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Sam proces prečišćavanja će trajati između dvije i pet godina. Ministar Gluhić optimistično je najavio da će se građani moći u jezeru Modrac kupati već u trećoj godini projekta. Početak procesa prečišćavanja bi trebao da krene na proljeće 2018. godine.

Prljave i zapuštene plaže, ali i veliki procenat zagađenosti vode, segmenti su koji trenutno dominiraju ovom destinacijom.

Također, dubina jezera godinama se smanjuje, jer se u njemu taloži mulj iz tri okolna rudnika, a ova akumulacija predstavlja i jednu vrstu kolektora otpadnih voda i deponije za odlaganje smeća.

“Prije deset godina u Vladi TK donesen je Akt o zaštiti jezera Modrac. Mi ekolozi smatramo da je uvijek problem u implementaciji određenih pravnih dokumenata koje donese ili Vlada TK ili svjetska zajednica. S tim u vezi, smatramo da je potrebno da se radi na ekološkoj svijesti jer je ona uvjet za razvoj lijepih krajolika koji su za razvoj turizma potrebni,” istakao je Muhamed Omerović, predsjednik „EkoZelenih“ TK.

Leave a Reply

27 komentara za članak "Za tri godine namjeravaju prečistiti Modrac kako bi postao “drugi Neum”"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Paradox80
Gost
Paradox80

De vi prvo poradite na tome da ne puštate jalovinu svakog ljeta po više puta iz Banovićkog rudnika u rijeku Turiju, pa to kad neutrališete bavite se pitanjem dovođenja jezera u normalizaciju!

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

12.10.2017. u 13 h: SO2 – 920,5 µg
13.10.2017. u 16 h: SO2 – 673,6 µg
Čistooo, načelniče !!!!

Fahrudin
Gost
Fahrudin

Na Ekološkom sajmu 2004 godine sam predao ministrici Jadranki Miraščič elaborat o aktuelnoj situaciji koja se tiče največe ekološke hidrogenske bombe u Evropi a zove se Modračko jezero. Visina taloga ,mulja je bila tada 9,5 metara. Sada je preko 12 metara. Ne postoji nikakva flora i fauna, totalno je uništeno sve.Rješenje je pod hitno zatvoriti separacije rudnika i zabraniti ispuštanje vode kojom peru ugalj iz rudnika a isto tako i kanalizaciju iz okolnih sela. Prirodnim putem povečati pritok vode u rijeke Turija i Spreča a povečati ispust preko brane omogučiti odtok mulja.Jedino tako za 5 godina se može vratiti život u jezeru.

Istina
Gost
Istina

Ista prazna prica koju slusamo 20 godina. A u medjuvremenu, hiljade tona otrova i mulja iz rudnika i dalje zatrpavaju jezero.

Mosorovac
Gost
Mosorovac

Hahaha pa sta ce Edin Delic sad propade my fazon sa onom amfibijom predizbornom ili cete i njega angazovati od proljeca da ono ore po jezeru kad ne bude vise nacelnik!?.

Skepticni
Gost
Skepticni

Ovo se neko zajebava na nas racun ili sta?

Real
Gost
Real

Naljutit ce, nam se profesor niko ne spominje njegov vodeni motokultivator, idi profesore selfi zacas sa Gluhicem opali.

ehhh sad
Gost
ehhh sad

Nije profa kriv za godinu mandata sto dva rudinka istresaju šljam godinama u jezero Modrac, zbog toga što mu se kapacitet smanjio za 20 %, zbog toga sto ste sve rasprodali tajkunima jer ste naravno u talu. Zato je zasluzan Vas predsjednik Tarik i kantonalni predsjenik i osuđenik za privredni kriminal Mirsad Kukić i njegov rudnik banovići koji godinama istresa smeće u jezero cime je kapacitet akomulacije vode smanjen za 20% i za 5-6 godina jos toliko, tako da ćemo dobiti jednu deponiju. S druge strane Modrac i Bokavići će to vrlo dobro osjetiti, jer zbog smanjenog kapaciteta jezero Modrac nece biti u mogućnosti primiti količinu oborinskih voda, što će se slijevati preko brane u spreču. A šta je SDA uradila po tom pitanju, sem što pokušavaju sve svoje bahate propuste i nerad svaliti na načelnika ?, Šta je SDA uradila po pitanju jezera Modrac zadnjih 15 godina, osim što su sve privatizovali svojim ratnim tajkunima i prijateljima u kriminalu ?

Real
Gost
Real

A sto je onda obecavo da moze i dovodio onaj traktorcic kad ne moze.

za Real
Gost
za Real

Opste poznata stvar da je SDA na čelu sa vasim predsjednikom Kukićem od jezera napravila deponiju. I SDA nikada nista nije poduzela, osim sto je rasprodala tajkunima za mizerne novce sve ono sto je bilo izgrađeno, i oni naravno sad rade sto zele, izmedju ostalog istresaju građevinski otpad, smeće, fekalije u jezero Modrac. Obiđite plazu i bit ce Vam sve jasno. Druga stvar, nacelnik tesko moze nesto uraditi kroz vijece sto iziskuje sredstva, kada vijece uporno sve zivo blokira, pa i to da Lukavac dobije status grada, o vise milionskom dugu koji je zaostavstina SDA da ne govorim, bitni su parokovi koji su se gradili u cijeni 800 000 KM, ko ce za to pranje para da odgovara ili za vise milionski dug prema Tuzli – afera deponija, je li znas sta se sve moglo odraditi za te novce ? I sta je SDA zadnih 12 godina uradila za jezero Modrac, osim sto pisu clanke u zadnje vrijeme pokusavajuci dobiti neke politicke poene i pokusavajuci svaliti njihov dugogodisnji nerad na nacelnika ? ajd daj mi koji argument

SDPInsider
Gost
SDPInsider

Ma kakav ministar Gluhić i ovi iz SDA, samo traktor i lafinaš i ori somino jezero, to je spas za nas.

blinker 56
Gost
blinker 56

PRIJE PAR GOODINA BILO—-ZLATNE KASIKE,a sada—–ZLATNI NEUM.–HA_HA_HA.

blinker 56
Gost
blinker 56

HA_HA _HA; Nekada,su obecavali,da ce mo jesti Zlatnim kasikama,a vidi ti sada,sad ce mo imati ZLATNI NEUM—HA-HA-HA.

inspektor
Gost
inspektor

Zasto se u clanku nigdje nije spomeno nacelnik. Jeli to on potpiso kapitulaciju i pomirio se s tim da ga u naredne tri godine tu nece biti.Zar da ciscenje jezera prode bez njega i njegove ” pedoline” Svaka cast nacelnice

Ako kaže da ga neće biti
Gost
Ako kaže da ga neće biti

Bit će Načelnika tu još 30 godina

ehh
Gost
ehh

Toliko šupljih, primitivnih i nepismenih komentara, doduse ni Vaš potpredsjednik ( drugi covjek SDA – da naglasim ) nije nista pismeniji 🙂 . Objektivnost na nivou. I Kukic Vam odgovara ? :)))

lolo bosanac
Gost
lolo bosanac

krenula predizborna sarada od strane onih koi su obecali, sto hiljada radnih mjesta,stotine kilometara autoputa evropski put i da ne nabrajam dalje.nacelnik nije spomenut posto smeta stranki na vlasti u kantonu ko vuce sve konce na kantonu.zivi bili pa vidjeli hoceli narod jos jednom progutati zlatnu udicu.

Postat ću SDA
Gost
Postat ću SDA

Ko će se kupat i uživat u jezeru kada nema ni Srba ni Hrvata, a nestat će i Muslimana? Odoše ljudi, jel to se ko zabrinuo?

hordas
Gost
hordas

bice cisto fliper i lopaka ce se kupat

variola
Gost
variola

Vodna i okolinska dozvola ne vrijedi za uvazenog doktora Kukic Mirsada, svestranog strucnjaka. Zanimljivo jos jedan projekat prociscavanja koji ce trajati, 3 ili 33 godine. Mozda su se zafrkali u tipkanju …. ili se mozda pitaju sta ce se na ovim projektima prociscavati (citaj prati)???

esmir
Gost
esmir

sram da vas bude sta ste dozvolili da se uradi on onakvog jezera

RAKI
Gost
RAKI

DELIC JE OVO SVE POKRENUO,MOGLO SE I PRIJE RADIT NA OVOME AL NIJE NIKOM BILO U INTERESU, SAD KAD JE DELIC NAPRAVIO PAR PROJEKATA SVI SE POKRECU DA STA BILO UHVATE PRIJE SLEDECIH IZBORA,DOBAR POTEZ SAMO DA ISTRAJU

SDPInsider
Gost
SDPInsider

Samo jarane napisi koje projekte pa da i to čudo vidimo. Lafinaš samo brblja i prosipa duminu a prvi je uslikati se i prisvojiti tuđe zasluge. Načelnik nije on nego Čačković lafinaš je u kampanji oda po selima i valja gluposti. Narod ga u gradu pročito ne smije nosa promoliti.

Tripwire
Gost
Tripwire

Samo ne daj Boze opet poplava. Brana ce popustit, jer nema vise to jezero kapaciteta kolko se mulja u njem nagomilalo…. a parlamudjenje je vazda l. Niko nista ne poduzima. I te pare su oni vec rasporedili za vikendice i picke materne.

željo
Gost
željo

Uh daleko je 1 April,,lilili,,,,Šalim se,kad se vrijedne ruke spoje sve se može uradit al de spoji lopovske ruke….

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Bila bi to rapsodija u plavom,ali je priča podosta šupljikava. Pitanje je koliko će biti vode u jezeru. Industrija upumpava mulj a ispumpava vodu.Planira se i da se upotrijebi i za vodovod.Namjeravaju izgraditi i “sedmicu” u TE Tuzla. Pa hoće i u Banovićima da grade još jednu. I u rijekama Turija i Spreča sve manje vode.Vrlo je vjerojatno da će iz vode isplivati potopljene građevine pa ćemo imati suhe obale, te će se turizam bazirati na
istraživanju iskopina.Nešto slično traženju Atlantide.
Nego, “sva sreća” te imamo načelnika. Kad je riješio pitanje
ekologije, ubaciće on opet i neku novu “žvaku”. Bitno je da se žvaće…

Cazim
Gost
Cazim

Kerovi koji laju ne ujedaju pa i vi komentatori ovog clanka