VAŠ STAV: “Zbog čega je u Lukavcu zabranjeno spominjanje imena dužnika?”

16 9.263

U rubrici “Vaš stav” našim čitateljima dajemo prostor da iznesu svoj stav kroz tekstove i komentare. Na email redakcija@sodalive.ba stigao je stav našeg čitatelja koji objavljujemo bez izmjena. SodaLIVE se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u tekstu i komentarima. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Pismo objavljujemo bez izmjena.

Zbog čega je u Lukavcu zabranjeno spominjanje imena dužnika?

KAKO SU NAJVEĆI DUŽNICI ZA GRIJANJE U LUKAVCU ISPOSLOVALI RJEŠENJE KOJIM SE ZABRANJUJE OBJAVA DUŽNIKA!?

Neposredno pred početak sezone grijanja u Lukavcu tokom 2016 godine, JP „RAD“ Lukavac dostavilo je sredstvima javnog informisanja spisak svih dužnika za uslugu isporuke toplotne energije, kako za privatna tako i za pravna lica. Ono što je bilo interesantno na tom spisku jesu imena zapaženih ličnosti i pravnih lica koja su u tom momentu dugovala enormne iznose za grijanje u Lukavcu.

Posebno je interesantno da su među tim zapaženim ličnostima zastupljeni i visokopozicionirani pravosudni djelatnici, lica koja su od ranije u sukobu sa zakonom, neke istaknute ličnosti, vlasnici dobrostojećih firmi, kompanije koje dobro posluju i koje imaju trend rasta, kao i neke političke stranke koje vladaju zadnjih decenija u Lukavcu. Da nije žalosno i tragično po građane koji pošteno i redovno plaćaju, bilo bi smiješno. Tekst i spisak su objavljeni, i baš kad je građanstvo počelo da priča o tome i kada se otvorila diskusija po gradu, kako je moguće da jedan viskopozicionirani pravosudni djelatnik duguje enorman iznos za grijanje u četvoroznamenkastim brojkama uslijedio je veto.

Bilo koji čitalac portala jednostavno je mogao da izračuna da isti nije plaćao grijanje zadnjih skoro 10 godina, istovremeno zavlačeći ruku u budžet,  iz kojeg je dobijao platu reda 4-5 hiljada KM. Posebno je poražavajuća činjenica da taj isti pravosudni djelatnik npr. učestvuje u komisijama za izbor sudaca u BiH koji bi sutra trebali donositi presude upravo takvim dužnicima kao što je taj pravosudni djelatnik, koji ih je izabrao. Da li će takvi novi mladi suci moći donijeti presude i protiv onih koji su ih izabrali…??? Teško je i nerealno to i očekivati. Kao što je nemoguće očekivat i da će trend odlaska mladih ljudi iz BiH upravo zbog ovakvih i sličnih slučajeva biti smanjen. Stoga nije realno pogledati i bilo kakav oporavak naše države dok je temelj BiH  i njen najvažniji stub vlasti zaražen ovakvim i sličnim pojavama. Da li je ikakav progres moguć kada su među dužnicima kompanije koje svoj rast i pozitivno poslovanje baziraju na dugu za grijanje javnom preduzeću (čitaj državi), kao i političke partije koje vladaju zadnjih decenija u Lukavcu.

Spiskovi naravno nisu dugo bili dostupni javnosti. Spomenuta družina se ponovno potrudila da animira svoje ranije „uhljebe“ po raznim državnim agencijama kako bi protumačili Zakon o zaštiti ličnih podataka na način kako to njima i u trenutku kada im to odgovara.

Zakon su na isti njima svojstven način tumačili i kada su vršeni prijemi u MUP TK bez da se zna na kraju ko je primljen. Kako da to shvati onaj ko je bio najbolji učenik, student kriminalistike a na konkursima nikako da zablista. Može tiho tek da se pita kako je moguće da ga prestignu učenici i studenti koji su bili daleko ispod prosjeka. Kako da to shvate drugačije ti mladi ljudi, nego kao maskiraje mutnih rabota onih koji sprovode zakon. Tako je interesna grupa koju čine lokalni politički moćnici, njihovi supružnici ili rođaci u pravosuđu, visokorangirani pravosudni dužnosnici na nivou BiH i njihovi sateliti po raznim državnim institucijama isposlovali Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka kojim se zabranjuje objava spiskova sa najvećim dužnicima za grijanje u Lukavcu. Kao i obično, zakon je tumačen onako kako je to nekome odgovaralo, a ne onako kakva je bila krajnja intencija zakonodavca i dobra praksa EU od koje je zakon i preuzet.

Iako se ime i prezime bez JMBG ili bez broja lične karte i ostalih sličnih podataka, ne može smatrati i ličnim podatkom. Intencija zakonodavca je da se bez saglasnosti vlasnika podatka ti podaci se ne mogu obrađivati niti javno objavljivati iz razloga da lica u sukobu sa zakonom te podatke ne mogu kopirati i zloupotrijebiti u druge kriminogene svrhe. Stoga ih kontrolor mora čuvati i prethodno od Agencije dobiti dozvolu za prikupljanje, obradu i objavu tih ličnih podataka . Dužnička grupa je ipak isposlovala Rješenje kojim se poziva na objavu ličnih podaka, a sve sa ciljem da zamaskiraju svoj debelo upraljani obraz, jer su oni najveći dužnici na spisku za grijanje oni koji istovremeno primaju plate i nakande iz budžeta i to u visini reda 10-15 minimalnih penzija u FBiH.

Očekujem da će uprava JP „RAD“ Lukavac pročitati ovaj tekst, dobro rastumačiti odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka i na koncu ponovno objaviti listu dužnika sa imenom i prezimenom svakoga bez bilo kakvih dodatnih podataka, osim naravno visine duga za grijanje.

Samo tako bi poštene platiše dobile bilo kakvu satisfakciju naspram onih komšija koji više ni na oglasnim pločama ne smiju biti objavljeni.

Ime autora poznato redakciji.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala SodaLIVE.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal SodaLIVE.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SodaLIVE.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.