Učenici s područja šest općina realiziraju projekt zaštite rijeke Spreče

3 1.449

Učenici osam škola s područja šest općina sjeveroistočne Bosne sudjelovat će u izradi pilot projekta pod nazivom „Dobre vodne komšije II“, čiji je cilj zaštita i poboljšanje kvaliteta vode rijeke Spreče.

U Lukavcu je održan sastanak koordinacionog odbora s predstavnicima škola koje sudjeluju u realizaciji projekta, te Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, koji je inicijator i realizator projekta.

Projekt zaštite rijeke Spreče vrijedan je 100.000 eura, a sredstva će obezbijediti njemačka fondacija „Robert Bosch Stiftung“, s tim što ukupni budžet kojim će raspolagati škole angažovane na izradi pilot projekta iznosi 20.000 eura. Cilj je da se kroz zajednički rad na zaštiti i poboljšanju kvaliteta vode rijeke Spreče uspostavi bolja saradnju između učenika, roditelja, nastavnika, menadžmenta osam škola i predstavnika šest općina koje se nalaze u slivu rijeke Spreče – izjavila je za Fenu Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

U realiziranje projekta uključene su osnovne škole ”Jovan Dučić” iz Papraće kod, Šekovića, ”Aleksa Šantić” iz Osmaka, ”Memići” iz Kalesije, ”Orahovica” Gračanica, ”Klokotnica” Doboj Istok, „Sveti Sava“ iz Kakmuža i „Vuk Karadžić” Petrovo.

Za 40 učenika i osam nastavnika, koji ispolje najveći angažman, bit će organiziran Eko kamp „Dobre vodne komšije“. Ujedno, želimo projektom promovirati turističke potencijale ovog područja, pa će u tom sklopu biti obilježen i uređen prvi dio „Staze dobrih vodnih komšija“, te izrađen turistički vodič. Staza će obuhvatiti važne prirodne, historijske i kulturne potencijale iz oba entiteta. Bit će definiran i Dan rijeke Spreče koji će se obilježavati u svim školama i općinama ovog dijela BiH – naglasila je Agić.

Projekt će trajati do kraja ove godine, a u tom vremenu planirano je i povezivanje lokalnih zajednica radi bolje zaštite rijeke Spreče.

Leave a Reply

3 komentara za članak "Učenici s područja šest općina realiziraju projekt zaštite rijeke Spreče"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Prvo za jaku političare koji treba da obezbijede poštovanje svih zakonskih obaveza
od strane fabrikanata koji na račun države i naroda zgrću milione. Edukacija i razvoj ekološke svijesti su bitni ali nedostatni bez odgovarajuće legislative i egzekutive.

Realan
Gost
Realan

Jel moguce da nema niti jedne skole iz Lukavca u ovom projektu?

Bosnjak
Gost
Bosnjak

Niste u talu izgleda 🙂