U GIKIL-u nabavili sistem za praćenje emisija: Lukavački eko aktivisti i dalje nezadovoljni

3 1.326

Lukavački GIKIL je prije nekoliko dana sa renomiranim njemačkim proizvođačem potpisao ugovor o osiguravanju opreme za postavljanje mjernih stanica. U jednom od ekoloških udruženja smatraju to nedovoljnim.

Navode kako GIKIL nema okolinsku dozvolu, te da, kako su nam kazali, ni raniju nisu ispoštovali u cjelosti. U GIKIL-u podsjećaju da je to jedan od preduvjeta za obnavljanje okolinske dozvole za što su zahtjev podnijeli još u novembru 2016. godine.

Početkom januara, kompanija GIKIL potpisala je ugovor o kontinuiranom mjerenju emisija u zrak, čime je navode u ovoj kompaniji, ispunjen jedan od osnovnih uvjeta za obnavljanje okolinske dozvole. Ugovor je potpisan sa kompanijom iz Njemačke koja će instalirati opremu na dvije preostale fabrike, Koksaru i Energenu, ili preciznije na tri tzv. tačkasta emitera.

Ekološki aktivisti u Lukavcu nisu zadovoljni. Ističu kako za zdrav Lukavac nisu dovoljne mjerne stanice, već sistemi koji će im osigurati čist zrak. Iz ovog udruženja upozoravaju da je Okolinska dozvola istekla u januaru prošle godine. Ekolozi u GIKIL-u odgovaraju da je zahtjev Federalnom ministarstvu okoliša podnesen u novembru 2016. godine.

Dok ekolozi podsjećaju javnost na moguće opasne materije koje mogu ispustiti koksne pare, a koje mjerne stanice u urbanom dijelu Lukavca ne mogu prikazati, u GIKIL-u napominju da nabavka i postavljanje opreme za mjerenje emisija na njihovim objektima predstavlja veliki posao u cilju poboljšanja tehnološke discipline, kao i jedan od osnovnih zaključaka Komisije za ocjenu zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole, ali i uvjeta Federalnog ministarstva za zaštitu okoliša.

Što se tiče okolinske dozvole, kako nam je rečeno, nju je realno očekivati tek za nekoliko mjeseci.

(rtvtk.ba)

Leave a Reply

3 komentara za članak "U GIKIL-u nabavili sistem za praćenje emisija: Lukavački eko aktivisti i dalje nezadovoljni"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Istina
Gost
Istina

Mjerit cu koliko te trujem ali cu sigurno nastaviti da te trujem. Poruka je vrhunskih naucnika i eksperata iz industrijskog giganta Koksare kojoj zavidi cijela Evropa na vrhunskim proizvodima i uspjesima. Scenario iz Nadrealista.

Lafinas je gotov
Gost
Lafinas je gotov

Bio je Edin Delic skoro I Sarajevu kod ministrice Edite Djapo zajedno sa Begom Guticem po pitanju Okolinske dozvole za Gikil! Vrlo je cudno da to ON ljubitelj objava, slikanja , fejsbuka , medija generalno nigdje nije obznanio do danasnjeg dana , nista nije rekao sta je dogovoreno ili nije dogovoreno oko te teme ni na zvanicnoj stranici opstine, nema nista ni na njegovoj fb stranici u stilu kafa sa nacelnikom, nema nista ni na lokalnoj steanici SDP- a u stilu na rakijici kod predsjednika SDP- a , nigdje nista bitanga ne govori a zna se danima hvalit kako on nece potpisat dozvolu okolinsku za Gikil jer on je ko biva clan neke opstinske komisije koju je Sam izmislio isto ko da smo svi ovce pa treba da povjerujemo da neka komisija izdaje dozvole te vrste , a ne nadlezno federalno ministarstvo! Toliko o transparentnosti Edina Delica Lafinasa !

CHE
Gost
CHE

Lako je nesto mjeriti. Sta ako nadju da nesto ne valja? Od cega ce finansirati, da poprave to sto ne valja, kada ce dati oko milion KM za ovaj monitoring???????
Vec vise od dvije godine traje borba protiv Mitala. Napada ga Nacelnik, napada ga Vlada, napadaju ga svi. Covjek ne ulaze nista i pokazao je namjeru u ove zadnje dvije godine da stvarno nece nista uloziti, ali opet ga i Bego i Delic drze.
Umjesto da se dignu i da traze nove investitore jer imaju vecinu udjela oni sviraju comkur.