Saopštenje: “Pojedini građani općine Lukavac uz podršku izabranih predstavnika Općine Lukavac gotovo svakodnevno upućuju prijetnje uposlenicima Rudnika “Šikulje””

9 8.161

Na email [email protected] dobili smo saopštenje za javnost Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine koje objavljujemo u nastavku:

Izvršni odbor sindikalne podružnice rudnika “Šikulje” u Lukavcu je uz prisustvo predsjednika Sindikalne organizacije ZD rudnici uglja “Kreka” u Tuzli i predsjednika Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine 06.06.2017. godine analizirao aktuelnu problematiku u Rudniku “Šikulje” u Lukavcu.

Evidentno je da dinamika realizacije investicione faze u ZD Rudnici uglja “Kreka” u Tuzli predviđene od strane JP “Elektroprivreda BiH” d.d.- Sarajevo za vremenski period 2016-2018 godina nema potreban nivo dinamike.

Proizvod navedenog su određene unutrašnje slabosti ali i nedovoljna odlučnost koju iskazuje JP “Elektroprivreda BiH” d.d.-Sarajevo. Komplikovana i složena problematika oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u rejonu prve etaže PK Rudnika “Šikulje” u Lukavcu i onako složeno i zahtjevno stanje u ovom rudniku čini složenijim i težim.

Radnici rudnika “Šikulje” u Lukavcu i rudarski sindikati su uvijek iskazivali respekt i poštovanje prema imovini građana koja se nalazila u rudarskom polju i u pravcu širenja i napredovanja PK “Šikulje”.

Naše reakcije su bile korektne i odgovorne kada su neodgovorne skupine građana radnicima Rudnika “Šikulje” u Lukavcu znale nanositi teže tjelesne povrede a koje su bile proizvod brutalnih fizičkih napada pojedinaca na radnike rudnika koji su na častan i pošten način izvršavali radne zadatke iz opisa radnih mjesta u navedenom rudniku.

Danas pojedini građani općine Lukavac uz podršku legitimno i demokratski izabranih predstavnika općine Lukavac gotovo svakodnevno upućuju prijetnje uposlenicima Rudnika “Šikulje” u Lukavcu a kroz koje se nagovještavaju novi fizički napadi na uposlenika Rudnika “Šikulje”.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, Sindikalne organizacije rudnika uglja “Kreka” u Tuzli i sindikalne podružnice rudnika “Šikulje” u Lukavcu će se agresivno suprotstaviti svakom nezakonitom i kriminalnom načinu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u rejonu prve etaže PK “Šikulje” u Lukavcu.

Rudari ovog rudnika su se puno toga u prošlosti odricali da bi ne tako rijetko pojedini građani, predstavnici Rudnika uglja “Kreka” u Tuzli pa u određenoj mjeri i predstavnici općine Lukavac na nezakonit i kriminalan način definisali ugovore kojima su rješavani imovinsko-pravni odnosi u okvirima rudnog polja Rudnika “Šikulje” u Lukavcu.

Ovaj put i svaki naredni put zahtijevamo i tražimo zakonito rješavanje navedene problematike. Zakonito ili nikako.

Legitmno demokratski izabrane prdstavnike općine Lukavac koji javno pozivaju na rješavanje navedene problematike, a vezano za imovinsko-pravne odnose u rejonu prve etaže PK “Šikulje” na “način da se ne držimo slijepo zakonskih propisa” pozivamo da urade slijedeće:

  • počnite graditi Korzo u Lukavcu nezakonito i nelegalno
  • počnite graditi porodilište u Lukavcu na nezakonit i nelegalan način
  • nezakonito i nelegalno počnite čistiti riječna korita kako bi izbjegli elementarne nepogode u određenim dijelovima općine Lukavac
  • nezakonito sačuvajte radna mjesta i proizvodnju u Gikil-u ali smanjite štetan uticaj na životnu okolinu
  • otvarajte nova radna mjesta na mlade općine Lukavac na nezakonit način

Sigurni smo da demokratski izabrani predstavnici općine Lukavac neće prihvatiti naš poziv na nezakonito i nelegalno djelovanje.

U slučaju da bilo koji uposlenik Rudnika “Šikulje” u Lukavcu od strane neodgovornih pojedinaca pretrpi bilo kakvu tjelesnu povredu prilikom izvršavanja radnih zadataka, predstavnici navedenih rudarskih sindikata će pozvati radnike Rudnika “Šikulje” u Lukavcu na masovne proteste između ostalog i pred zgradu općine Lukavac.

ada će radnici rudnika “Šikulje” u Lukavcu agresivno pozvati legitimno i demokratski izabrane predstavnike općine Lukavac na ZAKONITU izgradnju Korza u Lukavcu, porodilišta u napem gradu, čišćenja riječnih korita, građenje zdravije životne sredine, izradu aktivnih projekata zapošljavanja mladih iz općine Lukavac. Pozvaćemo Vas na dobro poznati rudarski način da počnete raditi ono što ste obećali građanima općine Lukavac.

U potpisu Zuhdija Tokić, ispred Sindikalne organizacije Rudnika uglja “Kreka” u Tuzli i Sinan Husić, ispred Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH

Leave a Reply

9 komentara za članak "Saopštenje: “Pojedini građani općine Lukavac uz podršku izabranih predstavnika Općine Lukavac gotovo svakodnevno upućuju prijetnje uposlenicima Rudnika “Šikulje””"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Senad Kapetanovic
Gost
Senad Kapetanovic

Osoba koja je ovo pisala ocito ima problem sa pismenosti. Nije ni cudo sto nam mladi i pametni odlaze kada vide da ovako nepismeni ljudi imaju neki znacajniji uticaj u BiH.

sirotanović
Gost
sirotanović

Glede pismenosti, kad se ista “kliže” po padežima onda je u instrumentalu: s pismenošću.
Opoziv za Edu!

Senad Kapetanovic
Gost
Senad Kapetanovic

Hvala za sugestiju. Drugi put cu obratiti vise paznje. LP

Istina
Gost
Istina

Kakvo porodiliste u Lukavcu vi nepismeni fosili? Djece je sve manje, svaka nova skolska godina ima manje ucenika jer svi bjeze iz ove smrdljive trovacnice zvane Lukavac. Dobar dio zasluga pripada i Kopu Sikulje jer ste unistili sve od Hrvata do Dobosnice, i teretnih vozova koji urlaju po noci i bude pola Lukavca. Vi, paraziti koji ste navikli zivjeti i zaradjivati na stetu i racun drugih, ste razlog sto je Lukavac na samrti.

Ćumuraga
Gost
Ćumuraga

Pa šta se čudiš Senade bolan što su nepismeni, ipak su to Rudari po struci, upravo kao i naš Načelnik , ekspert za provjetravanje i ventilaciju kopova.

Istina
Gost
Istina

Rudari rade jedan od najtezih i najopasnijih poslova, to je itekako vrijedno postovanja. Problem su nesposobne i parazitsko-stranacke uprave Rudnika, Elektroprivrede, Zeljeznice, itd.

Kung Fu Ce
Gost
Kung Fu Ce

Kaže se “…problema sa pismenošću. ”

Načelnik se piše malim slovom .

Kada već, tražimo dlaku u jajetu, svakom.

Ako čekate da vas ovakva država zaštiti, loše vam se piše rudari.
Nekada se rudari nisu nikoga bojali i bune dizali a danas ih tuku
na radnom mjestu.
Sve teče,sve se mijenja.

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Nekada su rudari bili pismeni. Imadoše istančan rukopis koji su političari posebno znali da čitaju. Ovi današnji rade i životare u mraku i nikako da im svane. A imali bi šta da kažu i napišu…

variola
Gost
variola

I sta kaze generalni direktor Kreke nas Luk”o”vcanin g-din Blekovic u gradu soli. Jos jedan direktor koji zo(a)vija.