Rat saopštenjima: SDP – SDA, Dragan, optužbe, tri prsta, fašizam, nacionalizam, zastave, prošlost…

19 3.779

Povodom saopštenja OO SDA u kojem optužuju SDP i Dragana Todorovića (član predsjedništva i vijećnik) da je na svom Facebook profilu objavio fotografije sa podignuta tri prsta i zastavu Republike Srbije, oglasio se SDP, a nedugo zatim i SDA. Saopštenja možete pročitati u nastavku bez izmjena.

SDP

Pravoslavni Božić u Lukavcu obilježila je i skandalozna objava općinske organizacije SDA u kojoj se umjesto čestitke lažima vrijeđa i optužuje bez bilo kakvog osnova jedini vijećnik pravoslavne vjeroispovijesti u Lukavcu gospodin Dragan Todorović. Ova blasfemična objava izazvala je lavinu anonimnih mrzitelja na društvenim mrežama. Po viđenom receptu SDA, koja je danas upravo najveći izvor ugrožavanja Bosne i Hercegovine, u izbornoj godini podstiče vjersku i nacionalnu netrpeljivost, te nastoji homogenizirati Bošnjake na ratnim temama i postratnim traumama. U Lukavcu ta politika više ne pije vode. Naša općina pripada svim njenim građanima, a poštivanje žrtava rata, brigu prema porodicama poginulih i borcima i vlastite nacionalne identitete moramo graditi uvažavajući drugima prava koja očekujemo za sebe. U nedostatku boljeg načina da skrenu pažnju građana na sebe SDA Lukavac skreće na kolosijek generiranja međunacionalnih tenzija.

Saopštenje SDA počinje tendencioznim naslovom „Vijećnik i član predsjedništva SDP Lukavac uz tri prsta i zastavu Republike Srbije proslavio badnjak“, aludirajući na Dragana Todorovića, jedinog vijećnika srpske nacionalnosti u Općinskom vijeću Lukavac i njegovo učešće u „paljenju badnjaka“ pred pravoslavni Božić. Iako se nigdje ne vide niti Dragan niti njegovi prsti, to nacionalistima ne smeta da fabrikuju monstruozne optužbe na besmislenim činjenicama. Na slikama se ne vidi da bilo ko podiže tri prsta, ali bi svakako bilo vrijedno podučiti mrzitelje o tome sa koliko prstiju se krste naši susjedi i šta simboliziraju takvi pozdravi. Možemo li očekivati od SDA da krene u cijeloj BiH skidati strane zastave, neslužbene zastave i grbove, zatvarati one koji pozdrave sa tri podignuta prsta i slično? Realnost našeg društva danas su i ove razlike koje se širom BiH upotrebljavaju na neprimjeren način.

Dalje se ističe da se Todorović „ponosi četničkim pozdravom“, te da „zastavom susjedne države omalovažava i obezvrjeđuje žrtve svih nacionalnosti“. Otkud i kako SDA zna čime se neko ponosi i sa kojim pravom to ističe? Čak se izriče i notorna laž da Dragan Todorović nije nikada prisustvovao svečanim sjednicama OV Lukavac uz komentar „da ne priznaje Dan državnosti i nezavisnosti BiH“. Posljednji Dan državnosti obilježen je svečanom akademijom u Domu kulture. Dragan je prisustvovao, a imali smo i nastup u kulturno-zabavnom dijelu KUD-a iz Krtove, tako da su svečanost sa nama podijelili i naši komšije Srbi-povratnici u ozrenska sela. Na ovoj ceremoniji nije bilo lokalnog predsjednika SDA stranke niti većine njihovih vijećnika, pa nije čudo da nisu primjetili navedeno.  Pitamo se koliko SDA-ovska gospoda uistinu poštuje ovu državu i njene građane, a koliko poštuje samo vlastite interese i kriminal kojim su okupirali društvo u cjelini?

Isti onaj SDA čiji je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović svojim potpisom „ozvaničio“ Republiku Srpsku, koji su prije neki dan izglasali skupa sa Dodikovim vijećnicima u Banja Luci Budžet Republike Sprske sa predviđenim finansiranjem proslave 9. januara imaju problem samo sa paljenjem badnjaka u Lukavcu. Isti oni koji se ne libe okiti svoje manifestacije ili prostore zastavama prijateljske Turske, zloupotrebljavati vjerske pozdrave i vjerska osjećanja u javnim institucijama ili ne reagovati na zastave prijateljske Hrvatske ili Srbije širom BiH okomili su se na Dragana Todorovića jer se nije sklonio u kuću dok njegovi susjedi pale badnjak.

SDP smatra da se u Bosni i Hercegovini zastave nama prijateljskih Srbije, Hrvatske i Turske veoma često zloupotrebljavaju kako bi se njima provocirali pripadnici drugih naroda, ali takve zloupotrebe ne treba suzbijati zabranama. Pružajući ruku prijateljstva prema sve tri navedene države pozivamo građane da sa više senzibiliteta koriste strana obilježja, jer je očigledno da mrziteljima treba samo „iskra“ da potpale vatru. Dragan Todorović je bio tamo gdje mu je mjesto: sa svojim sugrađanima. Uživao je u vjerskim i nacionalnim slobodama u svom mjestu i u svojoj zemlji.

Katastrofalno mali je broj povratnika na području Općine Lukavac, a uslovi u kojima žive oni koji su se vratili nimalo nisu motivirajući za dalji povratak.

SDP Lukavac poziva građane da pružimo ruke povratnicima jednako kako želimo da se povratnicima u Republici Srpskoj pruži ruka prijateljstva. Gradimo Lukavac koji će biti dom svim svojim građanima, a svoja vjerska prava i nacionalne osjećaje razvijajmo u bogatstvu naših različitosti i priznavanju istih prava svim našim građanima.

A Dragan Todorović je ugledan član naše društvene zajednice i ulaže velike napore u stvaranju progresivnog i kreativnog ambijenta na našoj općini.

Nećemo vas pozivati da se izvinjavate Draganu ili bilo kome, jer to i nema smisla. Ali hoćemo pozvati građane da prepoznaju taktiku koja nas je dovela do društva u kome caruju korupcija, nezaposlenost, kriminal i beznadežnost. Krivaca ima mnogo, ali sasvim sigurno je najveći krivac upravo SDA.

SDA

Opštinskom odboru SDP Lukavac bilo je potrebno čak 48 sati, kako bi pokušali opravdati (ali ne i kazniti) nacionalistički ispad svog vijećnika i člana predsjedništva, Dragana Todorovića.

Koristeći svoj dugogodišnji “recept” da lažima manipulišu građanima opštine, ovoga su puta sa nacionalističkih ispada svog uvaženog člana, pokušali skrenuti pažnju na nebitne činjenice, koristeći notorne laži.

LAŽ BR.1

Pravoslavni Božić u Lukavcu obilježila je i skandalozna objava općinske organizacije SDA u kojoj se umjesto čestitke lažima vrijeđa i optužuje bez bilo kakvog osnova jedini vijećnik pravoslavne vjeroispovijesti u Lukavcu gospodin Dragan Todorović. 

Kao što je javnosti poznato, nacionalistički ispad objavljivanja fotografija sa podignuta tri prsta i zastavom Republike Srbije desio se u subotu, 6. Januara kada su naši sugrađani pravoslavne vjerosipovijesti pripremali da uz prijatelje i porodicu dočekaju Božić. Baš iz tog razloga i ne želeći narušiti praznično raspoloženje naših sugrađana, ali i nadajući se da će članovi SDP-a sugerisati svom članu da ukloni sporne fotografije, naša reakcija je izostala do ponedjeljka, 8. Januara.

06. januara predsjednik OO SDA Lukavac, dr Tarik Arapčić svim pravoslavnim vjernicima uputio je iskrenu čestitku povodom nastupajućeg praznika, ali to neko nije htio, ili nije želio da vidi.

A ko laže, možete presuditi ovdje. Čak što više, vijest su prenijeli mnogi mediji pa smo sigurni da SDP u svom saopštenju nije pogriješio, već namjerno slagao u želji da obmane javnost.

http://sdalukavac.ba/2018/01/06/cestitka-predsjednika-oo-sda-lukavac-povodom-pravoslavnog-bozica/

LAŽ BR.2

Na slikama se ne vidi da bilo ko podiže tri prsta, ali bi svakako bilo vrijedno podučiti mrzitelje o tome sa koliko prstiju se krste naši susjedi i šta simboliziraju takvi pozdravi.

Od tačno 4 fotografije, zanimljivo da kao dokaz ovim tvrdnjama Služba (udba) za informisanje SDP-a izabrala onu na kojoj zaista niko i ne pozdravlja sa “tri prsta”.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Pozdrav_s_tri_prsta

LAŽ BR. 3

Isti onaj SDA čiji je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović svojim potpisom „ozvaničio“ Republiku Srpsku…

Rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine, svojim potpisom nije “ozvaničio” Republiku Srpsku, nego zaustavio klanje, ubijanje i progon onih koji su to radili baš uz tri prsta i zastavu koju branite.

LAŽ BR. 4

Isti oni koji se ne libe okiti svoje manifestacije ili prostore zastavama prijateljske Turskezloupotrebljavati vjerske pozdrave i vjerska osjećanja u javnim institucijama ili ne reagovati na zastave prijateljske Hrvatske ili Srbije širom BiH okomili su se na Dragana Todorovića jer se nije sklonio u kuću dok njegovi susjedi pale badnjak.

SDA Lukavac nikada nije “kitila” svoje manifestacije zastavama bilo koje države, osim Bosne i Hercegovine.  Zastavama se ne kite manifestacije, već služe za isticanje simbola jedne države. Zastave drugih država se postavljaju iz poštovanja prema gostima koji dolaze na određenu manifestaciju. Malo poduke nije na odmet.

Gospodin Todorović nije niti u jednom dijelu našeg saopštenja optužen “što se nije sklonio u kuću”, već da se pohvalio fotografijama sa podignuta tri prsta i zastavom Republike Srbije. To su mnogi vidjeli, prokomentarisali, dok vi niste? Treba li nacrtati?

Treba li isto tako napomenuti koja su mjesta na općini Lukavac dobila asfaltne površine i javnu rasvjetu za vrijeme načelnika Dževada Mujkića? Da li to dokazuje naš “nacionalizam”? Ova vaša tvrdnja samo pokazuje da pokušavate drugima prebaciti nešto, što ste u stvari vi i vaši članovi – nacionalisti prekriveni ideologijom partije koja je ugašena 1992. godine.

Da odavno niste partija kojom sami sebe nazivate, pokazuje i podatak da otvoreno stajete na stranu “četničkog pozdrava” i propagiranja zastave Republike Srbije od strane vijećnika u OV Lukavac za kojeg ste se zalagali da bude predsjedavajući. Napominjemo da ste i tada lagali i obmanjivali javnost podnošenjem krivičnih prijava, potpisivanjem istih pred medijima i pristalicama. Šta je bilo od tužbe?

LAŽ BR. 5

Katastrofalno mali je broj povratnika na području Općine Lukavac, a uslovi u kojima žive oni koji su se vratili nimalo nisu motivirajući za dalji povratak. SDP Lukavac poziva građane da pružimo ruke povratnicima jednako kako želimo da se povratnicima u Republici Srpskoj pruži ruka prijateljstva. Gradimo Lukavac koji će biti dom svim svojim građanima, a svoja vjerska prava i nacionalne osjećaje razvijajmo u bogatstvu naših različitosti i priznavanju istih prava svim našim građanima.

Da li je SDA kriva za ovo? Kako znamo SDP kao stranka u OV Lukavac uvijek je imao svoje vijećnike, pa nas zanima šta su isti učinili po tom pitanju, a da su članovi SDA bili protiv.

Kada vi ne znate, pitajte mještane da li znaju za vrijeme kojeg načelnika su urađeni najveći infrstrukturni projekti u njihovim mjesnim zajednicama. Vjerujemo da neće lagati i da će ponosno reći, kako i priliči poštenim građanima, pravu istinu.

Za kraj ćemo ponoviti tekst čestitke predsjednika OO SDA Lukavac, dr Tarika Arapčića:

– Neka ovaj praznik bude podsjetnik kako živimo u državi i općini koju krase različitosti i da trebamo nastaviti graditi međusobne odnose u duhu naše prepoznatljive tolerancije i poštivanja. Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti, koji Božić slave po julijanskom kalendaru srdačno čestitam Božić sa željom da naši sugrađani ovaj praznik i dane do narednog praznika provedu u društvu porodice i prijatelja, navodi se u čestitci predsjednika OO SDA Lukavac, dr Tarika Arapčića.

Leave a Reply

19 komentara za članak "Rat saopštenjima: SDP – SDA, Dragan, optužbe, tri prsta, fašizam, nacionalizam, zastave, prošlost…"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Violina
Gost
Violina

Kako krkačite tog vašeg nesretnog načelnika, neće vam dočekati ni da kukurijek procvjeta, a on samo što je kabinet upicanio i džipa kupio.

eso
Gost
eso

Lukavačke seljačine eto Vam urbani načelnik iz Tuzle i njegov penziner Čačković kada niste skontali da bi čovjek prodao oca Fadila za fotelju,posebno Poljičani koji su čestiti ljudi a nasjeli na propagandu KOS-a i podržali čovjeka kojem nije ništa sveto,jer da jeste kao predsjednik SDP-a Lukavac isključio bi Todorovića iz SDP-a zbog svi onih koji su dali svoje živote braneći BiH od onih sa crnim kapama i njihova tri prsta.Što Suljo Brkić “antifašista “,ne traži TRIBINU da se isključi Todorović iz SDP-a,zbog djece poginulih Poljičana.

CCI
Gost
CCI

Jest bio na ceremoniji u Domu kulture jer je predsjednik KUD OZREN i morao pravdat 5000 KM koje mu je Delić prebacio sa budžeta.A na svečane nije dolazio i po fudbalskom savezu se priča kako javno govori da te praznike ne priznaje.Eh sad zamislite da ga je ova Delićeva družina progurala za predsjednika Vijeća.Treba da sazove svečanu sjednicu povodom praznika državnog kojeg ne priznaje.
Ali zato državni paušal priznaje.Priznaje i novac sa budžeta namijenjen za paušal.Priznaje on i novac iz sportskog saveza kojeg prima kao sudija.
Sve te državne novce on priznaje,ali državne praznike on ne priznaje.
I priznaje i javno se hvali trobojkama i troprstima.A mi glasali za njeg.
Jer je dosta nacionalizma.Jer je dosta nacionalnih stranka. ?!?!
I nije on kriv.Kriv je Delic i ovakvi ko on u ovoj partiješini što ih guraju u prve redove kao izložbene eksponate građanske i tamo neke multikulti opcije.
Još kad pomislim da su radi njega podnesene krivične,za heroje Lukavca kao što je Mehmed Suljić koji je kako neko napisa od paljene žice i malo željeza pravio granate da se odbranimo,za demobilisane borce,za djecu šehida,za RVI,za zlatne sportiste,..Zbog njeg je Delić sazvao tribinu da protiv ovih ljudi podnese krivične…Ma de ba…FUJ!!!!

Delic Kukin sin
Gost
Delic Kukin sin
Dzaba,se vi iz,SDA patite s tim objasnjenjima , Lafinas Delic zvani Delirijum je imao prvu zenu koja je bila iz Srbije I pobjegla od njeg prvom prilikom kad je rat,92 poceo zato on I dalje pati za zastavom Srbije!. Treba takodje znati da je najveci broj Ozrenskih cetnika Nikon II svjetskog rata amnestiran od strane Komunisticke partije , tako sto su ih zakamuflirali prebacivanjem u partizanske redove od marta do maja 1945. – O svim tim cinjenicama mozete procitati u monigrafiji koja je napisana jos prije ovog posljednjeg rata 92-95 pod nazivom “Lukavac u radnickom pokretu” . Imaju tu knjigu istaknuti savjetnici Delic Edina I Todorovica drugovi Edhem Muftic I ostala komunjarska bratija pa neka na kraju knjige pogledaju spisak poginulih ” partizana” sa Ozrena na bitkama za oskobodjenje Odzaka od Ustasa u maju 1945 godine – vrlo poucno stivo puno cinjenica o datumima prelaska cetnika u partizane . Fino SDP deklarisani nasljednik Titoisticke ideologije nastavlja da nam prodaje muda pod bubrege o suzivotu , bratstvu I jedinstvu I ostalim krstaskim prevarama koje su Bosnjake dosta puta kroz istoriju kostale zivota I opstanka. Zovi ti ovo Delicu Edine kako god hoces I propagandom I homogenizacijom Bosnjaka pred izbore Ali cinjenice… Read more »
Još jedan novopečeni sdpovac
Gost
Još jedan novopečeni sdpovac

Zar opet lažeš u toj knizi nema NIŠTA o tome
Epravi si Kukin Sin
BALIJA

Deliceva sjena
Gost
Deliceva sjena

Stvarno ne kuzim ove crvene Zar nisu mogli reci Todorovic uputi izvinjenje onima koji su se osjetili uvrijedjenim I cist racun duga ljubav problem rijesen Čuj krste se sa 3 prsta Jedno je krstiti se jedno pozirati sa 3 prsta Koje osude bi dobili muslimani da na bajram nose Tursku zastavu iako nisu ratovali ovdje Nisu jos naveli da mu je gospodja u SDS. Zasto sdp ne osudi dan RS Šutnja je opravdanje Zasto ne komentarisaše Dodika Zato sto su fašisti prema svom narodu isto kao Dodik ,Todorovic Jos malo slavit ce i u Lukavcu dan rs sa defileom ozrenaca Svi koji ovako razmišljaju neka se stide u julu spomenuti Srebrenicu

zijo
Gost
zijo

Ne čudi me što Jakub Mahovkić opravdava Dragana Todorovića objavom slike predsjednika Turske Erdogana što nema blage veze s pameti jer ta simbolika nema isti značaj u BiH i u Turskoj.Nek malo pročita historiju R.Turske i saznat će kakav to značaj ima u Turskoj.Kod nas u BiH i mala djeca znaju da je to ČETNIČKI pozdrav od kojeg se očigledno SDP na čelu sa Delićem i Mahovkićem ne žele ograditi.Za Jakuba me to uopšte ne čudi jer nije davno bilo kad se u Turiji okretalo KRME na ražnju a to znaju svi Turijani.Ovo vrijeđa inteligenciju BOŠNJAKA,a djeca i majke poginulih ovo im nikada neće zaboraviti.

Još jedan novopečeni sdpovac
Gost
Još jedan novopečeni sdpovac
Inteligenciju Bošnjaka najviše vrijeđa Izjava 100 000 Radnih mjesta u Minhenu,Ti koje je Bakir zaposlio nisu budući Bošnjaci već budući Nijemci Bošnjake Vrijeđa Poanšanje Člana predsjedništva i njegova kampanja i Čovićem Kolinda Erdogan Čović Bakir pa malo Dodik samo da se skrene se stvarno bitnih pitanja Najbolji komentar povodom slike je: Slika koja SDA daje nadu u pobjedu na opštim izborima 2018 Glavni Odbor SDA Lukavac na prijedlog Tarika Arapčića, donio je odluku da se mladići iz Krtove koji je na slici objavljenoj od strane SDP-ovog vijećnika Dragana Todorovića, podigao tri prsta dodijeli jednokratna nagrada za doprinos napretku i razvoju ove stranke. “Kada smo već izgubili svaku nadu da ćemo se moći suprotstaviti SDP-u na izborima u oktobru ove godine, pojavila se slika ovog divnog mladog Srbina iz Krtove, Allah ga nagradio, koji onako lijepo sjedi u prikolici za stoku i drži podignuta tri prsta i dala nam veliku nadu u pobjedu” – rekao je jedan neimenTovani zvaničnik SDA Lukavac. “Uz veliki trud naših propagandista, a posebno Dine Osmanovića i SodaLive, a božijom pomoći, mi ćemo dobiti izbore u oktobru.” – zaključio je isti neimenTovani. Navdno su u SDA za doprinos njihovoj “borbi” pokušali na isti način nagraditi i Dragana… Read more »
Još jedan novopečeni sdpovac
Gost
Još jedan novopečeni sdpovac

Laži SDA
-Zlatne kašike,izgovoreni ali Nepostoji You Tube snimak
-100 000 Radnih mjesta u BIH ,ne u Minhenu,Postoji snimak,Predizborni trik
-Ugovorom potpisao bivši načelnik da se obavezuje isplatiti volonterima novac-a isplatio NIJE
-Dopisivanje izbornih rezultata 2006-2016 ima sve na Izbori.ba
-Eko Centar zna se Kamate nastale za vrijeme Bivšeg SDA načelnika
-Nestanak para u vezi Spomenika pitajte Riku
-Obećanje 100% asvalt državnih puteva laž,asvaltirali i privatne SDA puteve
-Vodovodi i knalazacije po Selima obećano ispunjeno NIJE
-Obećali svojimglasačima da će smijeniti Načelnika i ……NIKAD
-Kupovina utakmice za DSK-Pitajte Gnojničane sve se zna

Soda
Gost
Soda

Pa jeli ovaj na slici Todorovic sa 3 prsta,,,,,naravno da nije.

fujo
Gost
fujo

Ia ako nije ali jeste skim je takav je.

Lafinas je gotov
Gost
Lafinas je gotov

Od sad Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti cestitam Bozic sa tradicionalnim pozdravom: Sretan Bozic – Delic Edin Lafinistos se porodi!

lolo bosanac
Gost
lolo bosanac

nemam komentar ali pogledajte sliku pa cete vidjeti dignuta dva prsta, sto se tice zastava svako nosi onu koju voli .

Lafinas je gotov
Gost
Lafinas je gotov

Ti kako si vidimo pametan I vispren sa ovim komentarima vjerovatno volis da nosis zastavu 101 ?! Naucnik hehehe

maak
Gost
maak

Dajte to glasanje za opoziv nacelnika dosta ga vise

Još jedan novopečeni sdpovac
Gost
Još jedan novopečeni sdpovac

Tako da vidmo koliko ćemo mi SDPovci dobiti s kojom razlikom
a)51%
b)67%
c)80%

fujo
Gost
fujo

Ima da dobijete keca na ispitu!!!!!!😙😙😙😙😙😙😙😙👎👎👎

Još jedan novopečeni sdpovac
Gost
Još jedan novopečeni sdpovac

Na ispitu se dobijaju 10 a ne kečevi,mora da si završio fakultet kao i Kandidadt SDA za načelnika u Čačku

Bze
Gost
Bze

Hvatate se za slamku i jedni i drugi. Koristeci nacionalizam.Koliko feslija hoda po Lukavcu u Bajramskim danima a stim da su u politici takodje.
Velicajuci vehabizam Turcizam itd….
Pa nek se krste i prste. Ko ih primitimizam je uvojek prisutan.Od nepismenih i stoke to me i ne iznenadjuje.Ali me iznenadjuje od Vas politicari koji ste ispod svakog dna.Gadite mi se smradovi.