Leatex

Ramić: Izdvojena sredstva za parohijski dom u Lukavcu, na uvrede ezana odgovaramo drugačije

2 3.052

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je u subotu u posjeti Lukavcu, gdje je sa svećenikom Jelenkom Lazićem potpisao ugovor o sufinansiranju izgradnje parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve (SPC) u naselju Krtova za potrebe srpske povratničke zajednice.Ramić je kazao da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica posvećeno u naporima da povratnicima, koji pripadaju svim etničkim skupinama osigura podršku za projekte koji odgovaraju njihovim potrebama.

Mi kao Ministarstvo sarađujemo sa svim vjerskim zajednicama, koje imaju veliki značaj u povratničkim sredinama gdje vjerski simboli i objekti imaju poseban senzibilitet. Izgradnja i obnova vjerskih objekata za povratnike znači da se mogu osjećati sigurno i udobno sa svojim imenom i svojom pripadnošću, te je važno da institucije stoje iza takvih projekata reintegracije povratnika i njihovih zajednica u širi kontekst lokalnih zajednica”, kazao je Ramić.

Smatra nepriličnim i nedopustivim izjave političara u kojima se izražava vjerska i nacionalna netrpeljivost.

U proteklom periodu smo svjedočili nekim izjavama, u kojima je vrijeđan ezan i vjerski osjećaji jednog dijela građana Bosne i Hercegovine. To je za svaku osudu. Suština Bosne i Hercegovine je da se čuju i ezani i crkvena zvona, te da se svako osjeća komotno u svojoj koži. Na pogrešne postupke ne treba odgovarati – pogrešnim postupcima, već civilizacijskim pristupom. Kada neko uvrijedi Bošnjake u RS-u, mi ćemo se boriti najsnažnije protiv tih koji vrijeđaju, ali nećemo vrijeđati srpske povratnike u Federaciji. Davno je rečeno – da možemo pobijediti politike zla, ako dosljedno budemo drugačiji od njih, i tako će i biti”, kazao je Ramić, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Leave a Reply

2 komentara za članak "Ramić: Izdvojena sredstva za parohijski dom u Lukavcu, na uvrede ezana odgovaramo drugačije"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Sodakox
Gost
Sodakox

.kada mogu novci ići na razne nepotrebne stvari mogu i na ovu.crkva je medju naj starijim firmama na svijetu pa eto malo su kratki sa lovom pa ih treba pogurati.

Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

”U proteklom periodu smo svjedočili nekim izjavama, u kojima je vrijeđan ezan i vjerski osjećaji jednog dijela građana Bosne i Hercegovine. “
Taj “jedan dio“ su gradjani suverene Bosne i Hercegovine i imaju svoje ime-Bosnjaci,kao i religiju -islam.To je i danas bitno isticati, jer ovakav humani gest nema uporiste ,pogotovo ne reciprocnio u govoru i postupcima stanovnistva, crkve i politicara pravoslavnog dijela Bosne i Hercegovine.
Zbog svega sto se desilo,politicki i pedagoski bi bilo ispravno odmjereno i adekvatno odgovarati na ovakve poteze
koji bi dosli sa druge strane cije pravo nikada i nije bilo ugrozavano.
Mnogo bi bilo bolje da povratnici dobiju neki industrijski pogon,nego nesto sto nije cak ni bogomolja.