Pročitajte sadržaj krivične prijave protiv 18 vijećnika u OV Lukavac

22 1.238

13. vijećnika u OV Lukavac podnijelo je Tužilaštvu TK krivičnu prijavu protiv 18 kolega koji su glasali za izbor Mehmeda Suljića za predsjedavajućeg OV Lukavac. U nastavku pročitajte tekst tužbe:

TUŽILAŠTVO TUZLANSKOG KANTONA TUZLA
P R E D M E T : KRIVIČNA PRIJAVA

Shodno Krivičnm zakonu FBiH podnosimo krivičnu prijavu:

PROTIV:  Ermin Jusufović (SDA), Teufik Arapčić (SDA),Nedim Kurtić (SDA), Admir Mosorović (SDA), Šaban Bečić (SDA),  Admir Turkić (SDA), Mirnes Brkić (SDA), Munir Memić (SDA), Aldina Mahmutović (SDA), Zikrija Nurković (SDA), Sabina Bećirović (SDA), Suad Kasumović (SDA), Almir Sakić (SBiH) ,Dževdet Osmanbegović (SBiH), Mihad Sakić (SBiH), Zijad Mašić ( Ujedinjeni za Lukavac), Mehmed Suljić ( predstavnik nacionalnih manjina) i Ramiz Frljanović ( predstavnik nacionalnih manjina)

Gore navedeni vijećnici Općinskog vijeća Općine Lukavac su dana 23.11.2016. godine, na 1. sjednici Općinskog vijeća Lukavac, glasali za izbor gosp. Mehmeda Suljića za predsjedavajućeg Općinskog vijeća, mada su znali da je imenovani iz reda ostalih kao i načelnik Općine Lukavac. Na ovu okolnost, kao i da je takva odluka u suprotnosti sa Ustavom FBiH, Ustavom TK, zakonskim i podzakonskim aktima, upozoreni su, prije samog odlučivanja, od sekretara vijeća kao i predstavnika političkih subjekata SDP –a, DF-a,SBB-a,SDU-a i liste nezavisnih kandidata Dostaje bilo, koji participiraju u Općinskom vijeću Lukavac.

Naime članom 5. stav 3 odjeljka VI Ustava FBiH, kao i članom 81. stav 2. Ustava TK, je rečeno da načelnik općine i predsjedavajući vijeća ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda ili iz reda ostalih, Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH, članom 13. stav 2. alineja 13. je rečeno da vijeće bira predsjedavajućeg i zamjenika, a u stavu 3. istog člana je rečeno da „Članovi vijeća odgovaraju za ustavnost i zakonitost akata koje vijeće donosi u okviru svojih nadležnosti“, takođe Statutom Općine Lukavac, članom 28. stav 3. je rečeno da predsjedavajući općinskog vijeća i načelnik općine Lukavac ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda odnosno iz reda ostalih.

Svjesnost i namjeru kršenja Ustava FbiH, Ustava TK, Statuta Općine Lukavac, gore navedeni vijećnici demonstrirali su na 2. sjednici Općinskog vijeća, održanoj 28.12.2016. godine, kada su po pitanju ovlaštenog predlagača, za preispitivanje odluke o imenovanju predsjedavajućeg Općinskog vijeća, načelnika Općine Lukavac gospodina Edina Delića, u pojedinačnom glasanju, potvrdili svoju odluku donesenu na 1. sjednici Općinskog vijeća Lukavac. Pokazali su silu, preglasavanjem onih koji su tražili da se Ustav i zakon poštuju, time šaljući poruku da su interesi pojedinaca iznad krovnih zakona ove države. Izuzeci od glasanja u odnosu na 1. sjednicu, po ovom pitanju su uzdržanost od glasanja o potvrđivanju navedene odluke od strane vijećnika Zijada Mašića kao i odsustvo na 2. sjednici Općinskog vijeća Lukavac  vijećnika SDA Munira Memića.

Dokazni materijal je sadržan u Izvodu iz zapisnika sa 1. konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća broj 01-02-1717/16 od 24.11-2016.godine, koji prati tonski i video materijal snimljen od strane TV Lukavac  i Izvodu iz zapisnika sa 2. sjednice Općinskog vijeća koji takođe prati tonski i video materijal koji se nalazi kod TV Lukavac.

Svojim djelovanjem gore navedeni vijećnici su djelovali nezakonito i protivustavno te su takvim radnjama djelovali na rušenju ustavnog uređenja Tuzlanskog Kantona, FBiH, kao i BiH.

Zbog postojanja opasnosti da bi ovakva protuustavna i nezakonita odluka mogla proizvesti teške posljedice po rad Općine Lukavac u cjelini, potrebno je da  Tužilaštvo TK, uzmu u rad ovaj predmet kao prioritetan.

Lukavac, 04.01.2017. godine

Dostavljeno :                                                                        

  • Tužilaštvo TK
  • OHR- Ured Visokog Predstavnika
  • CIK BiH Sarajevo

 PODNOSIOCI PRIJAVE

1. Mahovkić Adem
2. Hodžić Hajrudin
3. Mahovkić Jakub
4. Todorović Dragan
5. Ibrakić Hasan
6. Imamović Emir
7. Čolić Dajana
8. Nuhić Alen
9. Memić Jasminka
10. Krnjić Amela
11. Murselović Pašan
12. Omerdić Kenan
13. Brkić Sulejman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

22 komentara za članak "Pročitajte sadržaj krivične prijave protiv 18 vijećnika u OV Lukavac"

avatar
najnoviji najstariji popularni
MAAK
Gost
MAAK

Zabranjeno korištenje velikih slova i iznošenja optužbi bez dokaza. Administrator

PRAVDA
Gost
PRAVDA

BRAVO! Tu *** iz SDA koja ljubi anus Begi Guticu Banovicima i Sarajevu, te koja drzi gradjane Opstine Lukavac kao taoce i koja je ostetila budzet Opstine za vise miliona maraka u prethodne 4 godine, treba sve u KPZ Zenica na 40 godina robije kad vise nazalost nema Golog otoka. Takodjer im treba oduzeti svu pokretnu i nepokretnu imovinu i istu knjiziti na drzavu te tako namiriti stetu, a njihove lopovske porodice zene i djecu istjerati na ulicu.
SMRT FASIZMU – SLOBODA NARODU! U Jugoslaviji su ovakve domace ***

Vas komentar
Gost
Vas komentar

Delicu da si se JAVNO u kampanji predstavio kao neko iz reda ostalih ne vjerujem da bi danas obnasao poziciju nacelnika. Uz duzno postovanje svih gradjana iz reda ostalih naroda narocito opstinskih vijecnika koji su izabrani od manjine da brinu o manjinskim pravima i budu njihov glas u ov, ti Delicu za razliku si izabran od strane BOSNJAKA i to uglavnom naivaca koji su mislili da si drugaciji a izgleda da si u samome startu lagao vise nego svi zato i jesi prosao kod glupog naroda, ne bitno. Ono bitno je da svi uvide da je ovdje samo rijec o svadji ko ce dobiti veci dio kolaca i da je trenutna opozicija pohlepna do groba jer su propustili priliku da budu vecina u OV i donose odluke. SVI STE ISTI I JEDNAKO ODGOVORNI.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Jel ikad iko vidio neku žensku osobu iz SDA koja je u OV ili bilo kojoj skupštini na bilo kojem nivou vlasti u BiH da je zadnjih 20 godina izašla za govornicu da nešto kaže , predlozi , bilo šta , ospori demantuje itd. Nisam smjesnije ništa vidio od te kurtonske organizacije izglasaju te bibe da mogu 4 godine s njima da mlate i one onda tako ko saksije sjede na ovim sjednicama i primaju ove pausale i čekaju da dignu ruku (jer noge dižu prije i poslije toga) kad im neki T*rik kaže , nedo Bog nikom.

Niki
Gost
Niki

Koga ce izabrati vijecnici kada u vijecu nema nijedan Hrvat a samo ostaje ovaj veterinar Todorovic da bude predsjednik…dok Sud rijesi taj problem obican narod ce docekati nove izbore ABD a vi ce te se do tada naprimati pausala i plata. Primjer kako radi tuzilastvo i postuje se Ustav BiH je Milorad Dodik sutra ce opet da slavi dan Republike Srpske i odrzao je referendum ne moze mu niko nista. Kad se na nivou drzave ne moze nista zaustaviti kako ce se u jednoj maloj općini ili opštini Lukavac. Bolje bih vama bilo da vi sjedete i zakazete sledeću sjednicu OV ili da vratite pausale za novembar/decembar jer narod ce biti duzan do juna/2017 godine pet miliona KM a vi se prepirete ko mala djeca preko sodalive portala. Ovaj portal iz dana u dan postaje opštinski a ne gradanski jer samo se objavljuju zanimljivosti ili gluposti vezano za nacelnika i OV Lukavac.

Enver
Gost
Enver

Moj Delicu da ti bogdom sta korisno radis osim sto ljudima lafinu prosipas mi smo te procitali i znamo ko si sta si, hoces 8 miliona da zaduzis opcinu nece ti to proci dok je vijecnika savjesnih koji znaju sta ti hoces nego polako pakuj stvari jos malo pa cemo nove izbore da Tuzlake vratimo gdje im je mjesto

bze
Gost
bze

Pozitivno razmisljanje Svaka cast. Znas li ti koliko kosta da se organizuju jedni izbori na nivou opstine.Znasli koliko kosta 1 Listic a kamoli dalje.
Da se zaduzi da vrati dug koji je trebao biti vracen i ostatak iznosa da se rasporedi na stvari koje su trebale biti uradjene prije 20 Godina.
Danas se Gradjani zaduzuju sa platom od 500KM po 10 000 KM da kupe auto. A sta je za obstinu 8 000 000
I otkud Opstini ustedjene pare da investira.

Al ipak je bolji onaj sto je cio zivot trut u Opstini koji vozi vozilo CZ kao da je njegovo koji zna sta ce u ponedeljak prvi dan kad dodje kao Nacelnik da uradi.
Nezna se prestavit a da vodi opstinu.

Enver
Gost
Enver

Zabranjeno korištenje više imena. Administrator

Enver
Gost
Enver

Zabranjeno korištenje više imena. Administrator

FOTON
Gost
FOTON

Kakva je sad razlika izmedju RS-a i ovih SDA? Niti jedna strana ne postuje ustav, znaci isto. Mozel se ova teladija zajedno sa poglavicom Tarikom novcano kazniti?

Sifon sode
Gost
Sifon sode

Ovde j… lud zbunjenog . Najbolje bi bilo da je gosp.Delic pingvin, a gosp.Suljic eskim.Onda bi sve bilo kako treba.P.S.Ovde je izgleda najbolje i biti manjina.Budes izabran sa 14 i po glasova.

baliluku i izdajicama
Gost
baliluku i izdajicama

Imal iko u OV iz SDA da nije sa sela? Ili je to kod Tarika preduslov da te stavi na izbornu listu, ko Amir sejdinovic kandidat za načelnika kad ga vidiš Kako hoda tacno ko čamac da se ljulja , jadna majko provelo rat u prvoj proleterskoj iz Nurnberga (znači u sa dvije tačke) , poslije došlo završilo neku aksham shulle na fakultetu “Zaštita od rada” kod braće Srba u N. Sadu ( inače ovima iz SDA su Srbi najveći neprijatelji osim kad im isti trebaju šta da nastele za pare) hahahojhi jadni li ste balije. Nema Vas još malo odumirete Hvala Bogu jer ne priznaju se diplome pecacene orlovima hihih

nisad
Gost
nisad

Adem Beca je magistar prava i potpisuje krivicnu prijavu. Pravni institut koji je izbacen iz Zakona o krivicnom postupku. ademe ademe…

Sabaheta
Gost
Sabaheta

Nemoj Nisade tako, Adem se bas potrudio da opravda ono mr.

Predsjednik Države
Gost
Predsjednik Države

Ovi iz SDA su naučili blokirati rad drugih kako na Drzavnom, tako na Kantonalnom pa i na Općinskom nivou. Kao da je Bogom dano da oni moraju biti na vlasti. I čim im nešto ne ide – blokada.
Imam jedan prijedlog za Načelnika, sad kad se konačno zna koliko je Općina dužna:
Načelniče, zatražite od svih vijećnika Općine Lukavac plan, program, projekte na temu “Kako smanjiti dug Općine Lukavac”. I neka im to bude domaća zadaća. Imate na to pravo. Vrijeme je da nešto i konstruktivno urade a ne da sjede u klupama i dižu ruke onako kako im stranka nalaže.
Vjerujem da njih 90% neće znati dati opravdani prijedlog.

bze
Gost
bze

Haha Jesi ti lud. Kakao plan prijedloga dalje od imena i prezimena ako znadnu evo ti sta oces.
90 % njih izvedi i pitaj sta tu rade i zasta sluze budul znali zivot dajem.
Pogledaj ih Molim te da ne nabrajam.Jedini zubar sto je skolovan tu kapa skidam ali za skolu.
Ali je upao u losu ekipu igrom slucaja zna se zasto.

Enver
Gost
Enver

Eto ti znas duznost načelnika je da naplati potraživanja koje općina ima a vidimo njegov način kako da se smanji dug a to je da zaduzi općinu za 8 miliona pa to malo dijete zna puno smo vise ocekivali od našeg akademskog gradanina bosssssanca načelnika Delica.

sTOPTINSAJSERIMA
Gost
sTOPTINSAJSERIMA

Ja bih napisao Krivičnu prijavu protiv osobe koja je uzela 800 000 a od te brojke napravila dug 1 500 000,neko je stekao protiv pravnu korist od 800 000 a Općini je nanijeta šteta od 700 000
Tu ima elemenata Krivičnog djela prevare,sticanje protiv pravne imovinske koristi itd
Iz Načelničke fotelje u Zatvor

Omer Simpsonijević
Gost
Omer Simpsonijević

Tacno ljudi apsurda,ljevica protiv vlastitih ideala.Samo sto je kod nase ljevice ideal marginalizati Bosnjake ali redovno im uzimati glasove,dok se istovremeno na pozicije guraju ovi iz druga dva konstitutivna naroda.Primjer toga je i forsiranje Srbina za predsjednika vijeca.Postavlja se logicno pitanje samom nacelniku,ako je on Bosanac ne Bosnjak onako kako to sam ustav predvidja,a u kojeg se kune,zasto i taj vijecnik nije sklon tome da bude Bosanac a ne Srbin.To je primjer kako Bosnje sami sebi skacu u stomak i dijele se,a Alija je mudro rekao: Bosnjaci,ne dajte da vas podijele,ako podijele vas i Bosnu ce.

sTOPTINSAJSERIMA
Gost
sTOPTINSAJSERIMA
Nek svako bude ono što jest,tj ono što želi. Odredba da iz reda ostalih nemogu biti i Načelnik i Predsjednik OV nije pravilno postavljena. Trebalo je bit bit :nemogu biti oba pripadnici istog naroda koji nije konstutivan,i sl. Nije problem za SDA većinu mogu da postave za Predsjednika vijeća -Bošnjaka iz Gračanice A.S.SBIH -ili Preletača M.S. kako on za sebe voli reć Liberala,Titoiste -ili Š B koji je iz Imama prešao u Političare(da bi postao direktor škole) -ili Preletača iz SBB R F(njega ne mogu al sam ga dodao jer sda ovci vole spominjat preletače) Šta fali onome kojeg naviše prozivaju M ,šta fali čovjeku je lijepo pošteno dopisano na desetine glasova,a neko mora bit i nepismen i takvi su ljudi Šta fali u svakom selu po nekih 10 /20 glasova dopisat gospodinu E J(npr on iz Devetaka a u Berkovicu mu dopisali do 99,9%) Šta fali što smo uzeli dug da potrošimo u predizborne svrhe(2012 2016)morali li smo nekako da podmitimo glasače na selima,šta fali što smo napravili sokak u Tabacima koji je privatni,šta fali što državni sokak u Gnojnici preskočili,šta fali što je Spomenik(treba ga imat niko ne spori) od najlošijeg materijala a upisan nakvalitetniji,šta fali da doktor… Read more »
Pošteno govoreći
Gost
Pošteno govoreći

Sta ce nama srbin koji je dejstovo po neduznom narodu sa Ozrena ti i Delic vodite ga kuci imamo mi svog cestitog postenog Suljica koji je cijeli rat proveo boreci se za ovu nasu drzavu.

Senad
Gost
Senad

Gosp. Deliću naš je prijedlog da bude sve čisto i izađe na vidjelo pranje para bivšeg načelnika
preko javnih nabavki i asfaltiranje sela, da pozovete finansijsku da uradi kontrolu poslovanja
Općine Lukavac i da Vi krenete u uređenje grada, gdje hodajući samo trotoarima možeš pilomiti
noge, uređenje parka ispred općine gdje sve otpada a plaćeno debelo, a za ostalo da i ne pominjemo,
Mislimo da CIK treba odmah posmjenjivati vijećnike koji su glasali protivustavno i oduzet im mandate a
i kazniti kako bi ovi drugi radili po zakonu.
Puno sreće u radu