Posljedice zagađenja rijeke Spreče: I dalje na snazi treći stepen ugroženosti

3 1.185

Rijeka Spreča nakon zagađenja iz Fabrike “Sisecam soda” Lukavac se razbistrava, a pH vrijednost se normalizira, ali i dalje je na snazi treći stepen ugroženosti i upozorenja građanima da ne koriste vodu iz ove rijeke, rekao nam je Mirsad Smailagić, glavni federalni vodni inspektor.

Ejub Trako, pomoćnik direktora Zavoda za agropedologiju FBiH, upozorava da su mikro flora i fauna na tom dijelu uništeni.Podsjećamo da je 28. aprila tekućina iz taložnice “Bijelo more” Fabrike Sisecam soda Lukavac poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču. U rijeku su se izlili kreč i krečnjak.

Curenje onečišćenja iz taložnice “Bijelog mora” je zaustavljeno. Spreča se razbistrava, a pH se normalizuje. Međutim i dalje je na snazi treći stepen ugroženosti i upozorenje građanima da ne koriste vodu iz rijeke Spreče. Sisecam soda nije jedini zagađivač u Tuzlanskom bazenu i mi ne možemo građanima reći da je voda u Spreči uredu. Potrebno je u skladu sa važećim Pravilnikom o incidentnim zagađenjima osnovati ekspertnu grupu koja bi ocijenila da li postoji još potreba da je na snazi treći stepen ugroženosti – rekao nam je Smailagić.

Iz Zavoda za agropedologiju FBiH su uzimali uzorke zagađenog zemljišta.

Moram da kažem kako “Bijelo more” nema u sebi teških metala, ni organski ni neorganskih polutanata, PAH-ova. Problem bijelog mora je isključivo u visokoj pH vrijednosti i salinizaciji (zaslanjivanje tla). To “Bijelo more” je izuzetan šok za mikro floru i faunu zemljišta. Samo kada se za jednu jedinicu pH vrijednost poveća ili smanji, to je veliki poremećaj. Ne mogu reći da je to postala pustinja, ali generalno je uništena mikroflora. Ovo je još jedan signal kako se konačno mora povesti računa o Tuzlanskom bazenu kao zagađivaču – poručio je Trako.

Dodaje kako je Spreča i prije posljednjeg izlijevanja kreča i krečnjaka iz Fabrike sode bila zagađena, ili kako on kaže “užas”.

Leave a Reply

3 komentara za članak "Posljedice zagađenja rijeke Spreče: I dalje na snazi treći stepen ugroženosti"

avatar
najnoviji najstariji popularni
tito
Gost
tito

ne treba se brinuti pogotovo modracani Edo tito ce rjesit ekologiju i bijelo more tako je obecao

maak
Gost
maak

Imamo mi lafinologa delica rijesi ce to on hahahaha

cica
Gost
cica

Šta nam je poduzeo Lafinaš po pitanju zagađenja rijeke Spreče i zašto se ne oglašava prema Sisecam Soda Lukavac.Zato jer je sve dogovorio prilikom posjete vlasnicima sode u Turskoj zajedno sa predstavnicima ekološkog SDP udruženja Ademom Mahovkićem i Jakubom Mahovkićem.Koji smo mi debili.