Pero Cvjetinović, nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Lukavac u posjeti kod načelnika Edina Delića

3 6.054

U kabinetu općinskog načelnika, upriličen je susret sa nekadašnjim predsjednikom Skupštine opštine Lukavac Perom Cvjetinovićem, kojem su prisustvovali, pored načelnika Edina Delića i Bego Mujkić, koji je u to vrijeme obavljao funkciju predsjednika izvršnog odbora i Mihad Sakić, vijećnik u OV Lukavac.

Bila je to prilika da nekadašnji općinski dužnosnici evociraju uspomene na period devedesetih godina prošlog vijeka, kada je, prema riječima Pere Cvjetinovića, predsjednika Skupštine opštine Lukavac 1983.g., bilo lakše raditi, nego što je danas.

Vrijeme u kojem sam ja obavljao dužnost Predsjednika Skupštine opštine, sasvim je drugačije nego što je danas. Bilo je to vrijeme delegatskog sistema, koji je sasvim drugačije funkcionisao. I daleko je bilo lakše Predsjedniku opštine, nego danas načelniku. Meni je bilo lako raditi. U mom timu je bio Bego Mujkić koji je obavljao funkciju predsjednika izvršnog odbora, koji je poznavao materiju i nije bilo teško raditi. G-din Cvjetinović je istakao da u vrijeme snažnog razvoja industrije, kada je Lukavac bio jedan od najjačih industrijskih centara, u bivšoj državi, nije bilo teško rješavati ni infrastrukturne probleme. Ukoliko je bilo potrebno uraditi neku putnu komunikaciju, pomoć je stizala i iz industrijskih giganata u Lukavcu.

Petar Pero Cvjetinović je rođen u Smolući 1943.g., a kao četrnaestogodišnjak je došao u Lukavac, gdje se školovao. U Armiji je proveo 18. mjeseci. 1961.g. je počeo raditi u Fabrici sode Lukavac, i skoro cijeli radni vijek, sve do 2006.g. proveo u Sodi. Radio je 32. godine kao rukovodilac radne jedinice, otpreme gotovih proizvoda.

Kako je kazao g-din Pero Cvjetinović, politikom se počeo baviti još kao mlad. Primljen je u Partiju 25. decembra 1962.g., bio je učesnik radnih akcija, aktivan član omladinskih organizacija, a 1974./1978. predsjednik Sindikata Sode.

1983./84.godine, g-din Cvjetinoviće je obavljao funkciju predsjednik Skupštine opštine Lukavac u vrijeme kada je opština Lukavac imala oko 56.000 stanovnika i 12.560 zaposlenih na opštini. a 1986,1987,1988., predsjednik OV Saveza sindikata.

G-din Pero Cvjetinović je od 2006.g. u penziji i živi u Lukavcu.

Leave a Reply

3 komentara za članak "Pero Cvjetinović, nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Lukavac u posjeti kod načelnika Edina Delića"

avatar
najnoviji najstariji popularni
da je pravde
Gost
da je pravde

Vidi ti ove levatine iz stranke za bih sto se prilijepio…

Mirso
Gost
Mirso

Jako bitnno nema šta. Hoćel Pero PRODISAT dok još diše, jeli Tuzlak

Ramo
Gost
Ramo

Jeli se ovo Mihad dozvo pameti pa se otrgno iz SDA krila jesu ga poceli koristiti ko onog lutka Jusufovica sto samo klima glavom a Teufik se smije sto on ne izadje za govornicu pa trazi ukidanje prenosa na TV nego isture Mihada da ga ocrne kod naroda.Postuj nacelnika Mihade ko neki drugi vijecnici pa te i narod tebe opet postovati jer si bijo skroz izgubijo kod nas