Leatex

Oglasio se Fond za zaštitu okoliša FBiH: GIKIL aplicirao, ali nije dobio sredstva

6 2.625

Fond za zaštitu okoliša FBiH potvrdio je za Faktor da lukavački GIKIL da sada nije dobijao sredstva namijenjena ekološkim projektima. Također su potvrdili i da je ova kompanija aplicirala na javne pozive, ali da nije zadovoljila kriterije. Sve ovo jučer nam je potvrđeno i iz GIKIL-a.

U lukavačkoj kompaniji u petak se dogodila eksplozija u kojoj su povrijeđana tri radnika, od kojih jedan teže. Posljednji u nizu incidenata uznemirio je javnost i pokrenuo pitanja sigurnosti u fabrici, ali i opasnosti po okolinu. Istragu o svemu vodi Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

– GIKIL je ranije aplicirao na javne pozive Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Međutim, s obzirom na to da su njihove aplikacije imale i formalno-pravne i sadržajne nedostatke, nisu ispunjavali ni minimum uvjeta propisanih javnim konkursom te stoga Fond nije bio u mogućnosti dati im podršku u vidu sufinansiranja tih predloženih projekata – odgovorili su iz Fonda na upit Faktora.

Pitali smo odgovorne u Fondu i da li su se na naki način uključili u saniranje posljedica zagađenja okoline, jer je nakon eksplozije u GIKIL-u u rijeku Spreču istekla amonijačna voda i katran.

– Iako Fond formalno nema direktne nadležnosti, direktor Fuad Čibukčić, odmah je po saznanju o nesreći, u kontaktima izrazio spremnost da Fond pruži svoju pomoć poslije ekološkog incidenta, kao što je to urađeno i kod onečišćenja rijeke Spreče u mjesecu maju kada je bio u stalnom kontaktu sa komandantom Kantonalnog štaba civilne zaštite i ministrom okoliša TK. Ovog puta, zbog nadležnosti, Fond je u kontaktu sa Agencijom za slivno područje rijeke Save. Uz konsultaciju s predsjednikom Upravnog odbora Fonda Perom Golužom, Fond će zvanično kontaktirati i nadležne u Vladi Tuzlanskog kantona s ciljem pronalaženja najefikasnijeg načina pomoći – naveli su u odgovoru.

Također, direktor Čibukčić potcrtao je spremnost Fonda da pomogne u sanaciji vodotoka, ali se čekaju rezultati analize koju provodi Agencija za slivno područje rijeke Save te nadležni federalni vodni inspektor – piše Faktor.ba

– Konačan izvještaj pokazat će koje je korake neophodno poduzeti. Što se tiče i ovog i svakog drugog incidenta, društvena, pravna pa i moralna odgovornost je na zagađivaču! – naglasili su iz Fonda za zaštitu okoliša.

Leave a Reply

6 komentara za članak "Oglasio se Fond za zaštitu okoliša FBiH: GIKIL aplicirao, ali nije dobio sredstva"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Istina
Gost
Istina

GIKIL salje na desetine miliona KM van BiH i na svoje racune u Engleskoj i Indiji, a mi iz budzeta treba da placamo za sve sto oni uniste?

Citizen 10
Gost
Citizen 10

Jednostavno – zatvoriti fabrike dok ne ispune uslove. Ovo se pretvorilo u nadmudrivanje sa bezobraznim tinejdzerom.
Privatno lice ne moze nista uraditi bez hiljadu dozvola i saglasnosti, samo probajte nesto dograditi na objektu, a da ne pricam o pokretanju vlastitog biznisa. Mozete zaboraviti na bilo kakve ustupke od drzave, ako ne ispunjavate uslove jednostavno ne mozete ni pokrenuti biznis.

Nas primarni problem nisu bezobrazni zagadjivaci vec korumpirani funkcioneri koji im daju dozvole za rad.

Nnnn
Gost
Nnnn

..

kasa
Gost
kasa

Sta je sa Husom Jasarevicom,hoce li on odgovarati sto je ljude umalo poslao u smrt

barak
Gost
barak

ZABRANJENO korištenje više imena.

Rus
Gost
Rus

Gikil placa samo za vode godisnje oko milion KM, a posebno za sume i zrak toliko..jos ni jedna KM nije vracena od drzave u okolis. pricati o kriterijima je glupost, nego banda neda.rNzLx