Odgovor KUD Puračić na tekst RTV Lukavac

6 2.736

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje KUD Puračić koje objaljujemo u nastavku bez izmjena. Želimo napomenuti da je Riječ o saopštenju/”demantu” RTV Lukavac u kojem se spominje i naš portal, ali koji nije dostavljen na našu adresu što govori o onima koji su to napisali. Mi ćemo svakako odgovoriti i zatražiti od svih koji su objavili “smijuriju” punu lažnih navoda, a koju smo pročitali tek danas, da objave naš odgovor.

Odgovor Hazima Osmanovića, predsjednika KUD Puračić možete pročitati u nastavku bez izmjena:

Odgovor  VD direktoru  RTV  Lukavac  gospodinu Fikretu  Žigiću na tekst 

„RTV Lukavac demantuje napade Hazima Osmanovića“ objavljen na portalu i u emisijama RTV Lukavac 09.05.2018.godine, kao i na nekim drugim portalima

Gospodine Žigiću,

Čitajući vaš demant, stekao sam dojam da nema baš neke potrebe da se tu nešto odgovara, pošto da ste vi demantovali sami sebe, ali zbog činjenice da ste okvalifikovali mene kao osobu koja  „napada“, grubo kritikuje, zaboravlja, kao nekorektnu i za svaku osudu, a u cilju informisanja javnosti, odgovorit ću sa par rečenica.

Gospodine Žigiću, kao prvo trebali ste se potpisati ispod demanta, jer ste vi trenutno odgovorno lice, a ne sakrivati se iza naziva firme.

Kao drugo: da ste objavili, te, kako kažete, „moje napade“ „otvorene i grube kritike“ onda bi vaši slušaoci i gledaoci znali da: niko nije „napadan“, ali da ste kritikovani VI kao VD direktor javne ustanove, i to OTVORENO i javno, a NE ustanova niti zaposlenici JU RTV Lukavac. To se lahko može zaključiti iz rečenice vašeg akta, gdje sami „kukate“ da je „izostala reakcija Sindikata ove medijske kuće“. Još ste trebali napisati da su vam školovani kadrovi odbili napisati demant i sve bi bilo potpuno.

Mene to ne čudi, a Vas?

Govoriti o pismu, u kome u naslovu, i to bombastično, mene imenom i prezimenom deklarišete kao „napadača“, grubog kritičara, zaboravnog i za svaku osudu, a onda od pola pisma optužujete drugi internet portal, da bi se na na kraju žalili na svoj Sindikat je u najmanju ruku jadno i žalosno. Zbog toga smatram, kako je vaš spomenuti  demant eklatantan primjer budućim žurnalistima kako ne treba napisati akt tog tipa.

Ni jednom riječju niste spomenuli vaš razlog za omalovažavanje našeg ćaskanja, koje ste „vrišteći“ nazvali „sjeckanjem mesa“ i zabranili emitovanje snimljene reportaže sa izletišta Ljuštak, već naredili da prilog  „ne smije biti duži od 3 minute“, te  prijetili otpuštanjem. Niste rekli zašto kamera TV Lukavac nije pratila ovogodišnje Ćaskanje, koje ima za cilj očuvanje tradicije i kulture našeg kraja kroz promoviranje našeg specijaliteta – puračke ćaske i koje od početka ima međunarodni karakter. Za razliku od vas, ekipa RTV Tuzlanskog kantona je na Ćaskanju, ili kako vi to zovete „sjeckanju mesa“, snimila emisiju Sofra u trajanju od 40 minuta.

Šta reći na rečenicu u kojoj kažete: da je RTV Lukavac u Selu mira „snimala kompletan tok pomenutog događaja“, a u istoj rečenici na kraju kažete „jer je utvrđeno da najava nije uopće ni snimljena.“, a ja ću na to dodati, da od cjelokupnog programa samo naša najava eto nije snimljena, što li? Možda zato što je voditeljica na divan način najavila nastup 45-ero djece i omladine KUD-a Puračić, nazvala ih „čuvarima kulture i tradicije i ambasadorima općine Lukavac“. Interesantno je da ste upravo vi prisustvovali pomenutoj manifestaciji u Selu mira.  Pametnom dosta.

Što se tiče ostalih navoda, naglašavam:

  • Da smo sa prethodnim menadžmentom RTV Lukavac imali odličnu saradnju i medijsku podršku.
  • Po pitanju učešća u kolažnom programu, za vrijeme vašeg direktorovanja: učešće je bilo na poziv i molbu novinara iz RTV Lukavac a ne na naš zahtjev, kao što je slučaj bio i sa Ćaskanjem. Ako ste zaboravili, urednici tog programa su imali namjeru da rade serijal sa KUD-ovima, što je meni naglašeno u pozivu za učešće. Možda je naš problem što puno radimo pa se ima šta i reći, te smo prvi pozvani u taj serijal…
  • Kada je u pitanju besplatno reklamiranje: naše manifestacije su nekomercijalnog i neprifotnog karaktera i koliko znamo isti aršin su imala i sva druga udruženja građana, od početka rada RTV Lukavac pa do sada, osim ako se nije šta promijenilo vašim postavljenjem za VD Direktora?!
  • Ostali vaši navodi odnose se na period prethodnog direktira gospodina Midhata Sarajlića, sa kojim smo imali izvanrednu saradnju.

Bilo bi lijepo da ste u svom demantu napisali razloge vašeg „vrištanja“ i omalovažavanja naših manifestacija i našeg rada, kao i razloge da po prvi puta ekipa RTV Lukavac nije propratila tradicionalno predramazansko čišćenje šehidskog mezarja Barice u Puračiću, koje već deveti puta pred mjesec ramazan realizuje KUD Puračić sa svojim volonterima. Ove godine se, unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama, odazvao „samo“ 61 volonter,  pa eto neka javnost bar ovako sazna za taj događaj.

I na kraju, osim ako nemate volju za još činjenica, reći ću vam da Hazim Osmanović kao predsjednik Kulturno umjetničkog društva Puračić od 2010. godine, je osoba koja ima legalitet i legitimitet, izabrala me Skupština Društva koju čine svi članovi KUD-a,  a po Statutu ovlašten sam da predstavljam i zastupam udruženje i ne krijem se iza društva, već ponosno, svijetla obraza i visoko podignuta čela predvodim isto.

A vi, kada spomenete KUD Puračić, trebali bi ustati.

Hazim Osmanović, diplomirani politolog sigurnosti
Magistar društveno humanističkih znanosti iz oblasti politoloških nauka

Predsjednik KUD Puračić

Leave a Reply

6 komentara za članak "Odgovor KUD Puračić na tekst RTV Lukavac"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Iza Velikih ljudi ostaju djela, a obicnih smrtnika samo tragovi postojanja.
Iza Hazima Osmanovica ostace putevi…

Fuj sda
Gost
Fuj sda

E ** od VD direktora nikad tu nema covjeka

OlaLaOla
Gost
OlaLaOla

Dosadni ste sa Hazimom koji sam sebi izmislja neprijatelje da bi dobio malo prostora za licnu promociju

Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

Ovdje ce ti sve oprostiti osim hrabrosti i uspijeha.To se ne oprasta,jer je za malogradjanstvo previse sumnjivo.Kako to da ima i takvih kad ja nisam ?!

OlaLaOla1
Gost
OlaLaOla1

Druze moj, da znas koji je ovo licemjer od covjeka ne bi tako srao iz austrije ili gdje vec jesi. Da ucjenjuje djecu da moraju negativno ocjeniti komentare koji su protiv njega na ovim i slicnim portalima , da moraju lajkati sto im on naredi. U suprotnom oni koji ne postupaju po njegovoj volji ce biti uskraceni za izlete za potencijalni odlazak u Tursku jer ne podrzavaju njegova idealistica uvjerenja. Popricaj nekad sa pravim Puracanima kada dodjes iz daleka 🙂

Hazim Osmanović
Gost
Hazim Osmanović

OlaLaOla1: koji/a si ti bolesnik/ca da se hvataš za slamku zvana djeca, a nemaš ono potrebno da se potpišeš imenom, i misliš da svi koriste te tvoje metode :(. Ali eto za tvoje znanje i ravnanje još niko od djece koja su željela ići u Tursku nije ostao kod kuće, čak šta više za njih nema ograničenja u broju 🙂 ali ima za neke “strance”
P.S. sledeći odgovor ćeš dobiti tek onda kada budeš imao ime i prezime, a ni ono nije strano 😉