Nasiha Pozder: GIKIL manipuliše egzistencijom vlastitih radnika kao i zdravljem građana TK

16 3.160

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje Naše stranke povodom problematike u GIKIL-u. Saopštenje prenosimo u nastavku bez korekcija:

Lukavačka firma GIKIL je pred gašenjem zbog ekološki nesavjesnog i štetnog poslovanja. Tim povodom radnici GIKIL-a izražavaju protest u strahu za vlastitu egzistenciju.

Nasiha Pozder, novoizabrana zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, tim povodom kaže:

Uz potpuno razumijevanje i osjećaj izigranosti više od hiljadu porodica koje finansijski ovise od rada GIKIL-a, smatram nedopustivim da unazad dvadeset i više godina lokalne i kantonalne vlasti Lukavca i Tuzlanskog kantona nisu našle snage i volje i izradile upotrebljivu i jasnu, obavezujuću Razvojnu strategiju koja bi promijenila privrednu paradigmu ovog kraja i time riješile agoniju i radnika GIKL-a ali i građana Lukavca, Gračanice, Tuzle… Nadležno Federalno ministarstvo, kao i Vlada FBiH predugo ostavljaju neriješen problem GIKIL-a i velikih zagađivača i pri tome ne mislim samo na one na području TK gdje ih je čak tri od ukupno deset u Federaciji BiH, i očekivano je da se nezadovoljstvo radnika danas iskaže upravo protestom pred zgradom ove vlade. Međutim, ne smijemo zaboraviti ono što je zaista osnovni problem, a to su hiljade građana Lukavca i Gračanice, Tuzlanskog kantona općenito, koji su konstantno zdravstevno i životno ugroženi ovakvim indolentnim odnosom i tolerisanjem neodgovornih kompanija. Jedan od meni najvažnijih zadataka u budućem radu u Parlamentu Federacije BiH bit će i stalno podsjećanje Vlade na ovaj i slične probleme i insistiranje na promjeni viđenja ekonomskog razvoja našeg društva, te njegovog stavljanja u prizmu obavezne ekološke i prostorne izbalansiranosti. Nema ekonomskog razvoja bez zdravog društva!

Također su se oglasili i iz Općinskog odbora Naše stranke Lukavac:

Radnicima GIKIL-a i njihovom sindikatu mora biti jasno da se zakon mora poštovati i da nema nikog u ovoj državi koji će sada, kao što je to slučaj bio svih prethodnih godina, zažmiriti i dopustiti da GIKIL nastavi raditi uz obećanja kako su, eto, spremni da ulažu u projekte koji će osigurati da se proizvodnja nastavi na ekološki prihvatljiv način. Imali su toliko vremena i ‘razumijevanja’ državnih organa da su mogli pokazati da zaista tako i misle, ali očigledna činjenica je da to zaista nisu mislili niti planirali da urade. Naprotiv, svojim postupcima, odnosno nečinjenjem, dali su jasno do znanja da ne poštuju niti minimum zakona ove zemlje čineći organe ove države, a i nas neznalicama i zajednicom nezrelom za komunikaciju u modernom svijetu poslovanja. Kada kažemo oni, prvenstveno mislimo na direktora Debašiš Gangulija i upravu koji su prekršili zakon i shodno tome trebaju da odgovaraju, a prema saopštenju Kantonalnog tužilaštva, najvjerovatnije će protiv direktora GIKIL-a biti podnesena krivična prijava zbog ugrožavanja okoline. Isto tako je jasno da su radnici, čije postupke moramo shvatiti kao borbu za egzistenciju, istureni štit za nezakonite radnje kompanije, a sindikat, koji se trebao davno oglašavati u smislu zaštite prava radnika za bezbjednu radnu sredinu i zakonsko poslovanje kompanije, u ovom slučaju je kukavičije jaje podmetnuto među radnike, a u cilju zaštite interesa kompanije koji nema adresu u BiH.

Oni na odgovornost pozivaju i Vladu Tuzlanskog kantona:

Sve ove godine se ugovor između GIKIL-a i vlade TK krije kao zmija noge. Ne ulazeći u to zašto, mada svi možemo pretpostaviti, taj ugovor nije vidio svjetlo dana, a vjerujemo da bi objelodanjavanjem tog ugovora sve bilo puno jasnije i da bi izašla na vidjelo sva pogubnost takvog ugovora, koji očigledno dopušta upravljačkom vlasniku da se ponaša kao što nigdje drugo ne bi mogao.

Vladu također pozivaju i na hitnu pripremu programa za zbrinjavanje oko hiljadu radnika GIKIL-a koji će ostati bez posla gašenjem firme.

Također, i lokalni nivo vlasti po njima može da učini više nego do sada, pogotovo kad su u pitanju moguće posljedice gašenja firme:

Pozivamo i vijećnike u OV Lukavac, koji su nedavno donijeli niz zaključaka a koji ni na koji način ne rješavaju problem, već se broji da su nešto radili, da održe konstruktivnu sjednicu na kojoj će predstaviti korake za rješavanje problema ukoliko dođe do zatvaranja fabrike jer sve ostalo je politikanstvo.

Leave a Reply

16 komentara za članak "Nasiha Pozder: GIKIL manipuliše egzistencijom vlastitih radnika kao i zdravljem građana TK"

avatar
najnoviji najstariji popularni
žilo
Gost
žilo

Koriste iste metode kao i Lfinaš Delić,gdje prestaje lafina tu počinje ISTINA.a istina je da se Delić kao načelnik mora počet baviti EKOLOGIJOM jer mu je to predizborni slogan i zakonska obaveza.Nema više mjesta za manipulisanje građanim putem fejzbuka.Ovo je životno pitanje građana Lukavca svih budućih generacija.Ako nesmije nek podnese ostavku.Dosta je iz Budžeta finansiranja EKO-UDRUŽENJA u režiji SDP-a.Dosta je sindikalaca politačara koji su najviše ukopali GIKIL (iMAMOVIĆ-Maša,Hajro,idr.),koji su sve svoje zbrinuli u GIKIL i OPĆINU.Ovako više nemože.MORAMO SAČUVATI ZDRAVLJE NAŠE DJECE,A MI SMO VEĆ OBOLJELI.

maak
Gost
maak

Sta ce sad tkz sindikalci imamovic i hodzic gdje ce sad se uhljebiti i lafinu prodavati a tek svoje zaposljavati

Da Lukavac prdiše
Gost
Da Lukavac prdiše

Tooooooo Nasiha Pozder!!! A gdje je sad LAfinaš Pizder?, jel opet pravi “Imaj Petlju Poster”??!

vedo
Gost
vedo

Smatram da je Edin Delić najodgovorniji za stanje u kojem se nalaze radnici GIKILA jer je navukao sve inspekcije i kontrole u GIKIL U CILJU PRIKUPLJANJA JEFTINIH POLITIČKIH POENA,a nije znao de će mu se to vratiti kao bumerang.Sada on i njegovi sateliti iz SDP tzv.sindikalci Imamović i Hodžić glume tobože spasioce GIKILA.Ako ovo nije jasno građanima Lukavac ja mislim da bi moralo biti jasno radnicima GIKILA.Probleme ekologije treba rješavati u interesu građana i radnika GIKILA a ne samo pisati o tome na fejzbuku.Odgovorno tvrdim da je glavni krivac Delić jer je zbog populizma doveo sve inspekcije i tužilaštva u Lukavac od kada je došao za načelnika, a vidjet će te da od toga imamo veću štetu nego korist.To je bolestan čovjek.Zato podržavam otvoreno pismo Naše stranke.

Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

Konacno je jedna partija kazala cjelovitu istinu.Nasa stranka i gospodja Pozder su bez otrcanog politickog taktiziranja i svakodnevnog manipuliranja gradjanima i biracima postupili realno i pragmaticno.Kirurski precizno i racionalno su locirali svu problematiku i agoniju u kojoj umire ovaj dio BiH-e kao i zdrava privreda i sa njome buducnost ove zemlje.
Tako bi trebalo da postupe svi polticki i drzavni subjekti,kao i javnost,kako bi stali u odbranu osnovnih ljudskih prava i istinskog i cjelokupnog prosperiteta koji je ovaj narod itekako zasluzio.Dosta je bilo politikanstva i politikanata.I previse…

maak
Gost
maak

Svako zna da je delic dosao na vlast sa lafinom o ekologiji , pitkoj vodi , ciscenjem jezera itd ehhhhh sad delicu vidis da u lazi su kratke noge da neces ni jedno obecanje ispuniti i ako si posten i odgovoran politicar onda je samo jedna stvar ostala a to je da se povuces sa pozicije nacelnika i izvines narodu za predizborne lafine o ekologiji a na tvoje mjesto neka dodje opet sdp nacelnik ali koji nece lafinati ovom narodu i koji ce ispunjavati predizborna OBECANJA

Roša
Gost
Roša

Izgleda Vlada TK i Pure dali Mitalu sad 70 % udio uzeli lovu. A onda skroili plan da se zatvori da bi otjerali mitala da on snosi dug prema stemcoru jer se dug placa prema % vlasnickog udjela. Lijepo , domavi kriminalci se obogatili, a sad ministarstvi okolisa treva saprati taj kriminal.
Treba istrazitu pod kojim uslovima je izmijenjen % vlasnickog udjela Mitala u sudskom registru i usti sa 30 povecan na 70%.

Još jedan koksaraš
Gost
Još jedan koksaraš

Vidi Rosa.
Griješiš.
Izvod iz sudskog registra kaže da je KHK vlasnik 70% a GSHL 30% uplaćenog kapitala. Da je Mittal uplatio još 46 Mil KM bio bi vlasnik 51% a KHK 49%. I nemojte nasijedati na babije price. Ovo ti je samo odraz naše države, naše vlasti. Oni i ne znaju gdje, šta i koliko država negdje nešto posjeduje.
Oni se brinu samo da dobiju mandat od četiri godine i kada ga dobiju jedva čekaju da isti prođe ako može bez ikakvih obaveza.
Najveći krivac ovdje su dosadašnje vlade TK.
Štite guzicu jednom Jasarevicu jer ako se otkrije sav kriminal odoše svi u zatvor.

Roša
Gost
Roša

Vlada Federalna objavila javno da su manjinski vkasnik..

Tvrdi
Gost
Tvrdi

Sdp je partija koja istovremeno podržava i lafinaša koji neće da potpiše okolinsku dozvolu i nas radnike koji je tražimo. On vara i jedne i druge i čeka da grah padne pa bude mandatar i pobjegne iz Lukavca, a nek somine grcaju u amonijačnoj vodi sa kartonom biroa za nezaposlene. Mi sa ovakvim vođama bolje nismo ni zaslužili a on je svoje ciljeve ostvario.

SahariZA
Gost
SahariZA

Mc.Tvrdi, Sta oliti Tko tebe sprecava da ispunis svoje ciljeve? Makar si Tvrdi u niku, jal’ Tvrd jal tvrdis njesta … do sada ti je bilo u meHko a nesto u posljednje vrijeme u Tvrdo… aj bolan ne dipr

Tvrdi
Gost
Tvrdi

Ja svoje ciljeve, za svoje pare (kad ih imam) polaHko ostvarujem. Ti općiš sa vlastodršcem za narodne pare i to je osnovna razlika. Ližite se vi privatno koliko hoćete tad vam neću ditpr.

Senad
Gost
Senad

Ne mogu da razumijem da stvarno neko vjeruje da je razlog zatvaranja GIKIL-a zagađenje okoliša. Pa imamo i ove turke što su nam bliže i što su isti zagađivači, a o njima niko ne priča. Imamo termoelektranu koja nema okolinsku dozvolu za blokove 5 i 6 zbog tehnologije postrojenja za odsumporavanje (nešto što je trebalo riješiti još 2010). Zašto inspekcija nije pokucala na vrata Termoelektrane Tuzla.
Ekološki problemi su samo dio paravan da se sakrije pravi uzrok problema, a to je ko treba da plati dugove za sve ove godine što su pravili Vlada TK i njihovi pobratimi iz GIKIL-a. Naravno budzet TK će platiti, jer je vlada TK većinski vlasnik, a premijeru su neki dan dolazili povjerioci (barem je tako objavljeno u medijima). E sada, kada indijci spakuju kofere i odu, a kantonu ostane dug od stotinjak miliona, onda samo pakujte kofere i pravac preko grane. Jer dugovi se moraju plaćati, a to znači još lošiji životni standard narednih desetak godina.

Bosanac
Gost
Bosanac

Senad, potpuno si upravu.Nije ni cementara tu čista.Samo što oni to bolje maskiraju. Termoelektranu niko ne spominje samo se navalili na GIKIL. Veliki kriminal i politika su glavni razlog,kakva ekologija.

Zlaja
Gost
Zlaja

Sano ugasit GIKIL ..dosta vise! Zbog 700 radnika treba da se potruje cijeli kanton..nije to vrijedno .Samo ugasit.Digni se Lukavac i podrzi gasenje ovo je posljednja prilika da se bar malo spasimo.

Hame
Gost
Hame

pametujete a nista ne radite, dobili ste pozicije da ne rjesavate probleme vec da napravite ekonomsku katastrofu, nasa srtanka nase sranje