Načelnik Edin Delić: “Lukavčani bi kvalitetnu pitku vodu mogli imati za tri godine”

Edin Delić (Foto: Klix.ba)
66 8.794
Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Zavoda za javno zdravstvo TK, u augustu ove godine za Javno komunalno preduzeće (JKP) Rad iz Lukavca urađeno je šest fizičko-hemijskih analiza vode iz Centralnog vodovoda, a rezultati nisu zadovoljili važeće zakonske propise u pogledu neodgovarajuće mutnoće i većeg sadržaja mangana.

“Također, 6. septembra je urađena još jedna analiza koja nije zadovoljavala u pogledu mutnoće, željeza i mangana”, kazala je za Klix.ba mr.ph.sci. Nermina Hasanbašić, stručna saradnica u Hemijskom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo TK.

Zbog ove situacije, sanitarni inspektor Općine Lukavac izdao je rješenje o zabrani konzumiranja vode za piće iz Centralnog vodovoda koje je još uvijek na snazi.

Moguća oboljenja

Konzumiranje lukavačke vode za piće, prema riječima Hasanbašić, trenutno ne izaziva vidljive posljedice.

“Međutim, dužom konzumacijom može izazvati negativne posljedice po zdravlje, a one se ogledaju u bolestima koje su slične Parkinsonovoj. Veći sadržaj mangana smanjuje funkciju jetre i akumulira se u jetri i mozgu, nakon čega izaziva neurološke abnormalnosti, djeluje na centralni nervni sistem, izaziva glavobolju, gubitak orijentacije, pamćenja, nesanicu i slično”, upozorila je Hasanbašić.

Uzorkovanje vode iz Centralnog vodovoda ponovo je izvršeno, a Hasanbašić je dodala da se trenutno vrše određene analize, čiji će rezultati biti poznati naknadno.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić u razgovoru za Klix.ba je kazao da lukavačka voda nije za piće već duži niz godina te da je rješavanju ovog problema potrebno ozbiljno pristupiti.

Kao jedan od najboljih načina Delić vidi u postavljanju novih filtera koji bi omogućili dodatno pročišćavanje vode koja se Lukavčanima doprema iz Hidroakumulacije jezera Modrac.

“Prioritetan projekat na kojem radimo je vodosnabdijevanje Lukavca. Mi smo u ovom trenutku oslonjeni na GIKIL onakav kakav jeste i vodu iz jezera Modrac. Uskoro ćemo ponuditi viziju tehničkog rješenja koja će se bazirati na nečemu što je slično onome što je u Tuzli urađeno. U međuvremenu se moramo nositi s posljedicama trenutog stanja”, istakao je Delić te dodao:

“Pokušavamo podići nivo filtriranja vode koliko god je moguće, a zagađenje jezera Modrac i način rada GIKIL-a je poznat društveni problem i Općina u ovom trenutku nema neki mehanizam za brzu reakciju. Mi smo u vodosnabdijevanju mještanima pomagali koliko smo mogli.”

Kvalitetna voda tek za nekoliko godina

Pred općinskim strukturama Lukavca je izuzetno složena procedura, a rezultati realizacije projekta mogli bi se osjetiti tek za nekoliko godina.

Ovo je projekat koji će za realizaciju uzeti nekoliko godina. Prvo moramo odabrati najbolju i konačnu varijantu. Već smo pred kraj tog postupka. Nakon toga potrebno je izraditi pretprojektnu dokumentaciju, studiju izvodljivosti te osigurati finansijska sredstva. Već sam razgovarao s predstavnicima EBRD-a o modalitetima finansiranja tog projekta te građane molim da imaju strpljenja”, ističe Delić.

Gledajući optimistične prognoze, Lukavčani bi kvalitetnu pitku vodu mogli imati za tri godine, ukoliko političke trzavice koje vladaju na području ove općine ne budu imale uticaja.

“Ukoliko to i ne riješimo za tri godine, imat ćemo poredane sve elemente. Naravno, mnogo toga zavisi i od političke situacije, odnosno Općinskog vijeća. Sutra imamo sjednicu sa koje su skinuta dva vrlo važna dokumenta, odnosno Odluka o pokretanju postupka izrade razvoja općine i Odluka o izradi regulacionog plana. To su dva temeljna dokumenta koja trebaju obraditi veoma važna pitanja, pa i ovo o kojem govorimo. U toj konstalaciji odnosa, očekujem da stranke, bez obzira kojoj grupaciji pripadale, neće ta pitanja, kao što su pitanja pitke vode, gledati kroz političke prizme i da nećemo to doživljavati kao projekte jednih, drugih ili trećih. Ukoliko uspijemo taj konsenzus postići, ne u smislu da idemo u taj projekat, već da idemo u najbolja rješenja i izvore finansiranja, mislim da ćemo biti u poziciji da taj problem riješimo”, zaključio je Delić.

A dok političke igre traju, građani Lukavca imaju dvije solucije – kupovati flaširanu vodu ili konzumirati onu iz Centralnog vodovoda uz rizik od nastanka posljedica po zdravlje.

Leave a Reply

66 komentara za članak "Načelnik Edin Delić: “Lukavčani bi kvalitetnu pitku vodu mogli imati za tri godine”"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Pošteno govoreći
Gost
Pošteno govoreći

Pa Deliću obećao si da ćeš u prvoj godini svog mandata napraviti fabriku pitke vode, vidimo da od toga nema ništa, rekao si da ćeš se boriti protiv nepotizma prvo što si uradio zaposlio si svog druga-jarana penzionera za savjetnika i normalno iz Tuzle kao što si doveo zapislio još tuzlaka a našu lukavačku djecu na konkursima ismijavao i ponižavao.Edo vrijeme je da se pogledaš u ogledalo i kažeš samom sebi da nisi dorastao ovoj funkciji načelnika bolje reci sam sebi nego da ti narod uskoro kaže da ideš put Tuzle. Jedino što si uradio zavadio si komšiju sa komšijom selo sa selom, grad sa selom i sl.Ti si trebao da budeš načelnik svih građana a ne samo jedne stranke.

Istina
Gost
Istina

Da napravi i 3 fabrike vode, u tome nije osnovni problem. Vodovodne cijevi od stanice za preciscavanje vode do Lukavca, i cijela vodovodna mreza ispod grada su od prastarih cijevi. Da bi se dobila pitka voda potrebna je rekostrukcija sistema od Sprece do svake zgrade/kuce u Lukavcu. Ne samo da je i 3 godine premalo za to, nego vjerovatno nece biti uradjeno za nasih zivota.

Sanja
Gost
Sanja

Koja si ti sirovina Ibrakicu!
Kad si toliko pametan,sto ne rijesiste vi i SDA problem vode u Lukavcu,imali ste punih 12 godina na raspolaganju.Ali ko bi prodavao maglu gradjanima Lukavca nego SDA.
Hahaha sto me nasmija,zavrsit cete vi vodu ali kad na vrbi rodi grozdje.Od vas nema ni Bog ni svijet hajra.
Pokrij se i suti,ne pricaj vise ni jedne.

voda
Gost
voda

svaka cast

mali moj
Gost
mali moj

Eto zavrsili ste vodu, evo vec 12 godina je pijemo cistu. Manite lafine, dzaba laprdate kad znate da boljeg u ovom trenutku nema od Delica. A i ti posteno govoreci dzaba laprdas, eto dorastao je Amir Sejdinovic, sta vam je ba ljudi, saburajte malo.

inspektor
Gost
inspektor

Svaki gradanin op lk bi bio bolji od ovog zla zvanog edin delic .Saburimo mi vec godinu dana cekajuci da se on probudi i pocne nesto raditi.mangan se pojavio sad pa neka ga i rijesi Da neko o meni napise par ovakvih komentara ja se nebih smjeo ( htio) pojaviti medu narodom Ali ne on je ( ne) covjek bez karaktera,lafinas ZLO najvece vece i od mangana u vodi

Istina
Gost
Istina

Tacno, nije se probudio za godinu dana. Cekali smo i SDA parazite prije njega 20+ godina da se probude i nista.

inspektor
Gost
inspektor

Postovani procitajte samo na asoc. mladih sda o proglasenju lk gradom.
NEKO je ipak sve ove godine doprinio da lukavac ispunjava uslove grada
KO?? Dobro vi to znate htjeli to priznati ili ne – oni koji su bili na vlasti 20+ godina.Pametnom dosta.

Istina
Gost
Istina

Amir Sejdinovic, akademik iz Gnojnice, ne zna ni vodu pustiti u WC-u. On bi rijesio ovaj problem za 3 dana, a ne 3 godine!

Senad
Gost
Senad

Koliko Amir Sejdinović zna i umije nećemo saznati, tako da pustite čovjeka na miru i ne sramotite se sa tim komentarima. Sa druge strane saznali smo šta tuzlanski nesposobnjaković umije i svi normalni građani su vidno razočarani! Žao mi je bagro komunistička, ali ide vaš lafinaš nazad u Tuzlu

Sergej
Gost
Sergej

Makar zive sa svojim porodicama zajedno sa nama u lukavcu, koriste istu vodu ,disu isti zrak, nailaze na iste rupe,…Meni došljo iz tuzle ne treba i njegova tuzlanska garnitura da mi lafinu propsipa o prosperitetu u vidu izletista koje ce voda odnijet

MAAK
Gost
MAAK

Pa zato su ljudi glasali za Delica da poslije 12 godina da vide dali ce biti bolje a ono samo GORE nego ovih 12 godina . Delic za godinu vise se nalagao i lazno obecao narodu nego ovi za 12 godina i jos zivi u Tuzli a prodaje lafinu u Lukavcu

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

I opet načelnikovo “šta bi bilo, kad bi bilo” .Osim toga, ne veli mu ni mandat završiti, a kamoli još tri godine proizvoditi i plasirati izanđale floskule.Riječ je o TEMELJNIM LJUDSKIM PRAVIMA, a ne “krečenjem ” privatne pozornice za sitne uloge i poziranje.

senci
Gost
senci

Rekoh ja tebi Milenko ,opet ti Milenko pametujes , bogami ces dobit jednu vaspitnu iza usiju cim te vidim na ulici .

CCI
Gost
CCI

“odmah ćemo krenuti u izradu projekta tehničke dokumentacije, tako da se nadam da ćemo već nakon prve godine imati dokumentacionu osnovu kako bismo mogli pokrenuti taj projekat”

Prođe godina dana od ovog i ništa. Da se nije pojavio problem sa vodom i manganom ne bi ni spominjo problem vode. Samo kupuje vrijeme očigledno.
A u Tuzli pije našu vodu sa Toplica…

https://www.klix.ba/vijesti/bih/edin-delic-novi-nacelnik-lukavca-slijede-nam-cetiri-godine-razvoja-opcine/161003123

sunja
Gost
sunja

dajte otvoreno prijedloge za pitku vodu za naš grad, možda nas uzvišeni i saslušaju. Ovako im je pravo teško, nemaju ideja sami, a i podređeni baš nemaju nešto da mu prezentiraju. Da li smo mi nešto pametniji on njih, ili ?

Jasminko
Gost
Jasminko

Upravo tako, ovo je sve sama šuplja priča i nigdje nema konkretnih rješenje. Sve više ova priča liči na novu predizbornu kampanju mudrog profesora. Prije tačno godinu je lagao o svemu i svačemu, a vidimo da sa tim i nastavlja. Nadam se da će građani naše opštine biti dovoljno pametni da mu izglasaju opoziv pa da izaberemo nekog ko zna raditi svoj posao

Istina
Gost
Istina

Sunja, jedino sto moze donijeti cistu vodu Lukavcu je potpuna rekonstrukcija sistema vodosnabdijevanja, od stanice za preciscavanje do cesmi u stanovima. Infrastruktura se treba konstanto odrzavati, a nasa je zapustena 25+ godina iz dobro poznatih razloga. Rekonstrukcija ce zahtijevati ogromna financijska sredstva, sto opljackana Opstina Lukavac ne moze ni priblizno pokriti, a i vremenski ce trebati dugo vremena. 3 godine je optimisticna prognoza.

sunja
Gost
sunja

Istina, ne trebaš meni to objašnjavati, sve ja to znam. Koji su prijedlozi, kako da dođemo do donacija koje TK dobija svake godine za tu svrhu, kako da projekat uradimo, koju vodu da tretiramo itd.

Istina
Gost
Istina

Nacelnik i vijece su u konfliktu i s te strane se ne moze nista ocekivati, osim ako ih svi mi gradjani Lukavca kolektivno tuzimo. Jedina nada je da stigne nepovratna sredstva iz EU fondova ali i to ce biti tesko ostvariti jer EU zahtijeva kompetentnost i transparentnost, a to kod nas ne postoji.

BSK
Gost
BSK

Jel to sad ocekujes od onih koje ti nazva fasistima da te podrze???
Ti si onda lud covjek definitivno ako tako nesto ocekujes..

Selfija
Gost
Selfija

Sta bi sa toplicama..nije onim koje ti u tuzli konzumiras…vec onim otetim lukavackim!!!!!ne da jelde jasmin od tuzlaka..
Jel matereti mislis da ce ti to neko podrzat kad ljude imenom i prezimenom isprozivas i onda hajmo mi projekte neke donosit..ti si psihijatrijski slucaj majke mi…imas todorovica nek ti on donosi a ibrakic i jake nek po dvije ruke dizu..hajrudin je izdizao svoje ruke sina je uhljebio u cementaru tvojim pritiscima…e moj NEZAVISNI

Zuhdija
Gost
Zuhdija

Mene i moju porodicu si Delicu jednom uspio privoliti slatkorjecivoscu da ti dam glas i neces vise nikad.

CHE
Gost
CHE

Tako je druze Zuhdija.

Zgrada opstine
Gost
Zgrada opstine

Nema boljeg nacelnika od Hasanhodzica.

lolo bosanac
Gost
lolo bosanac

jedino svi zajedno mozemo rijesiti pitanje pitke vode i drugih komunalnih problema na opstini Lukavac.nemogu da razumijem one koi ne razumiju izborna obecanja i vrijeme za koje se mogu realizovati, pocevsi od finansija ,projekata i da ne nabrajam dalje.oni koi misle da ce smjenom nacelnika dobiti vodu ,cist zrak oni zive u snovima za sve treba vrijeme, odgovornost i razumno odlucivanje opstinskog vijeca u interesu gradana Lukavca.

PL
Gost
PL

Pitanje: koliko tijelo apsorbuje ove supstance prilikom dodira sa vodom koja ga sadrzi u ovim kolicinama? Skontali smo da nije pitka. Daaavno. Ovo nemojte gledat kao politicko pitanje vec kao sanitarno/zdrsveno. Hajde jednom da stavimo stanovnistvo na prvo mjesto. A vi izadjite na mejdan i pokokjte se i tako nas usrecite.

Istina
Gost
Istina

Molekule teskih zeljeza se absorbuju kroz pore na kozi i taloze u organima. Mislim da svi znamo zasto je Lukavac prijestolnica kancerogenih oboljenja.

Istina
Gost
Istina

Da je projekat pokrenut prije 3 godine, danas bi imali pitku vodu.

inspektor
Gost
inspektor

Taman za tri godine kad drugu nacelniku istekne mandat.Bas fino dobio glasove pricajuci o pitkoj vodi a onda suplja narode moj Dokle vise lafine ,pa zar ni kakva akcija nemoze rijesiti ovaj problem ekspertu za SVE. Zar nebi pomoglo vadenje azb. cijevi ko panjeva po panjiku,pa slika nacelnik+ cijev. To ti je i dosad palilo mozda bi ti i za to zavlakaci aplaudirali Daj vise uradi sta svoje konkretno ne optuzuj vise vecinu u ov.Uradi nesto da vuk bude sit a ovce nabroju( citat Admira memic)

13 septembar
Gost
13 septembar

Jedino što će bit za tri godine je da ćeš ti “Biciklista na čekanju” da dobiješ vodu u koljenu na onim krivim nogama, do tad put pod noge i pravac Tz

SDP Insider
Gost
SDP Insider

Molim redakciju da ukloni sliku lafinaša ili da stavi kakvo upozorenje jer lik je horor, glavurda na dvije noge a sve ostalo lafina. Pogledajte narode kako umotava priču, prije par dana ljude s kojima treba da razgovara i dogovori i bez kojih realno ne može ništa uraditi nazove fašistima a sad kao ništa nije bilo de da vidimo šta ćemo za vodu koju ćete dobiti za tri godine ako on bude tu. Ako u vijeću sjede fašisti šta će onda njihova podrška, uradi sve sam. Ma idi više, idi više jel možeš skontati da nisi za te funkcije pokupi tu spodobu od savjetnika i pravac Šićki.

inspektor
Gost
inspektor

Svaka cast SDP insider koda si mene citiro sve sto si napiso moje je n jos nedoreceno

Sjećate li se DŽ.M.
Gost
Sjećate li se DŽ.M.

Strašilo,Frljoka,Đeđomilivić,Gračanlija,Hukile i 12 dizača ruku osobe koje su krive za SMRT Općine Lukavac,al od mene više glasa neće dobit,5 staraca sam uveo za njih,spreman bio se potuć za njih

SUPERHICK
Gost
SUPERHICK

Kako je druze SDP Insider? Evo me upravo gledam ovaj tvoj koment i pitam se da li sam pogrijesio prema tebi? Ma neumoran si!!?? Bravo. Ali, ne pije ti vode. Los si! Idi saberi se negdje malo u planinu . A ovim SDA bratama da porucim: Kukajte i samo kukajte.
Vas SUPERHICK iz Dubaia.

SDPInsider
Gost
SDPInsider

Pa gdje si druže superarap iz Dubaija. Pa sto sam druže loš, zar još nisi skonto da od lafinaša nema ništa. Nesposoban čojk do bola. A jedva čekam da vidim koga će SDA delegirati za načelnika da ga opletem ako bude degenerik ko ovaj sad. Ima da igra neće znati gdje je. Čujem da se lafinaš osipa na moje komentare i da je zabranio svojima da ulaze u rasprave sa SDP Insiderom a šta ćeš valja mu trpiti dok ne ode.

SDP Insider
Gost
SDP Insider

Čovjek se ne može načuditi količini lafiner koju ovaj prospe “”Pokušavamo podići nivo filtriranja vode koliko god je moguće, a zagađenje jezera Modrac i način rada GIKIL-a je poznat društveni problem i Općina u ovom trenutku nema neki mehanizam za brzu reakciju. Mi smo u vodosnabdijevanju mještanima pomagali koliko smo mogli.” Kako to on pokušava da filtrira vodu a nema mehanizam za brzu reakciju pa koja količina gluposti. A pomaganje u vodosbadjevanju je nosanje onih kanistera prije izbora i zatvaranje vodovoda poslije. E svašta na ovom svijetu ima i kud baš nas u Lukavcu da snađe ova kuga.

kuko
Gost
kuko

GOSPODINE NAČELNIČE, ZAUSTAVITE DIVLJU GRADNJU KOLIBA I ČERGI U NASELJU KOKSARA. OD RUDNIKA ŠIKULJE SA DESNE STRANE PRUGE JE NASTALO CIJELO NASELJE GURBETA A U ZADNJE VRIJEME IMA IH I SA LIJEVE STRANE UZ PUT PREMA KOPU ŠIKULJE. TO JE UŽAS, ŠTA RADI INSPEKCIJA, GURBETI PRAVE KOLIBE, RAZAPINJU ŠATRE, ZAPOSJELI SU NEKU NAPUŠTENU KUĆU, OPĆINA MORA REAGIRATI I SVE DOVESTI U OKVIRE ZAKONA.

MAAK
Gost
MAAK

SVAKA CAST NA UPOZORENJU

KARL MARKS
Gost
KARL MARKS

NUR uživaj ovu sjednicu sledeća je opoziv i briga te za vodu ti si upozoravo ali neće narod u surum.

Aladin
Gost
Aladin
Strašno je koliko su ovdje SDAovci zastupljeni da se čovjek upita da li su ovi ljudi normalni. Gdje ima da jedan čovjek pokušava nešto da riješi a da mu Sda ne podmeću kuku. Svi bi trebali kod novopridošlog SDA psihijatra Jarakovića, kojem je “specijalnost” da liječi ovakve slučajeve! Ovo je višedecenijski problem Lukavca u kojem trebamo biti jedinstveni i u kojem trebamo tražiti da se konačno riješe svi problemi koji su nastali još u doba Juge. Ovdje bi trebali da budu uključeni svi od općinskih do federalnih struktura jer ovaj problem zagađenja svih vrsta dolazi od Koksare, Sode, rudnika Banovići i po meni bi konačno svi morali da se organizuju i krenu u rješavanje nastale krize u Lukavcu. Po meni su građani Lukavca krajnje suzdržani (što ja iskreno ne mogu da shvatim) jer se radi o našem zdravlju, zdravlju naše djece! Ovdje treba organizovati javnost da u jednom velikom broju posjetimo ove ebene fabrike i podsjetimo ih da urade filtere, zatim prečistače zagađene vode, mini fabrike za preradu svojih otpadnih voda, rudniku zabraniti ispuštanje jalovine u jezero Modrac i da napravi svoju mini fabriku za odvoz te jalovine zakonom koji to određuje…. itd, itd!!!! U protivnom privremeno zaustaviti sve ove… Read more »
inspektor
Gost
inspektor

Bravo ,evo nam kandidata za novog nacelnika.Isto je to lafinas govorio u svojoj predizbornoj kampanji Problemi postoje koje je ON obecao rijesiti ali samo rijecima.Dajte jednom navedite sta je uradio za godinu.Niko se nije oglasio i rekao to to ito jer toga nema ( mozda i bude za tri godine) Izvrijedao je sve ljude na op.a sad isti ti trebaju da mu pomazu.pomci ce njemu drugovi sa planine, spustiti kabla sa pitkom vodom pa nek zajedno orgijaju sa gajdama.A sto se tice psihijatra svi ma nama je ponekad potreban, a tebi jarane malo vise.Narod je NjEGa odabrao bas sto je imao tjesenja za sve. Sto je obecao bujrum na njemu je

Aladin
Gost
Aladin
Sudeći ti po odgovoru na moj komentar, izgleda da si se našao u vezi sa SDA dr Jarakovićem i stoga ti je preporuka, da ga što prije posjetiš, jer bi ti stanje se moglo drastično pogoršati!. I samo još komentar tebi, jer čitam ove tvoje komentare i vidim da tražiš od Delića da uradi sve ono što već 56 godina nitko još uvijek nije uradio, a trebao je. Naime, fakat je on obećao, “sve i svašta”, ali hajde da vidimo šta su to sve još u Jugi obećavali za Lukavac, a poseban osvrt, šta se to nakon rata uradilo u Lukavcu?. SDA je dakle “dersila”, u Lukavcu 20 god od 22 nakon rata i osim što je svoje uhljebe stavila na radna mjesta, šta je to uradila? Dalje, zbog toga što iole pošten čovjek može da sebi prizna, je to što osim paketa i hedije, da ne kažem sadake, pred izbore SDA podijeli, ništa, ponavljam ništa nije uradila za Lukavac! U drugim općinama kao što su Gradačac, Kalesija, Živinice, Čelić, Srebrenik, a da ne spominjem druge kantone gdje je SDA imala vlast, su se u odnosu na Lukavac preporodile i maltene izgledaju bolje za najmanje 5 puta. Pa zašto onda… Read more »
inspektor
Gost
inspektor

Drug moj vidi na asoc. mladih sda o proglasenju lk gradom.Pametnom dosta.Neko je ipak uradio sve to da lk za sve ove godine moze dobiti taj naziv.Zasto vi zatvarate oci pred istinom Molim u svojim komentarima da mi neko navede sta je to delic uradio. Sda kazes uhljebila svoje hoces li imena drugih…..delic uhljebio penz, pravnika iz tz ,hodzicevog sina,hasana sta ce biti jos za tri godine,a tek da vlada 20.
Vrijedas drug normalnih i onih drugih ljudi ima svugdje. Da li bi se nenormalni mogli odrzati sve ove godine Sigurno nebi .Polagali smo mi nade u delica.Sta smo dobili razdor u ov, opsini, gradu ,selu, prijateljima evo izmedu mene i tebe.Ovako je stanje bilo pred rat. Prvi put sam sinoc kako je on nacelnik gledo sjednicu opusteno. Ovako je trebalo od pocetka.Sdp je sve kocila
Neznam sta se desava.Mozda su dosli tobe.Lijep ti poz. aladine za dalji dijalog trebala bi nam kafa.Uvazavam svacije misljenje ali ostajem uz ljude ne stranke s kojima se dijelilo ratno vrijeme pa nadalje bili oni Jarakovic Mujkic Osmanovic

Istina
Gost
Istina

Ne moze se bolje ocekivati od polupismenog zelenog sljama koji je preplavio Lukavac u i poslije rata. Imali su 25 godina SDA diktatura i sve su unistili i opljackali, a danas placu kako Delic nije od Lukavca napravio Las Vegas za 10 mjeseci.

cccccc
Gost
cccccc

Osnovne prednosti zivljenja u Lukavcu :

– Koksara dimi – kancer
– Soda dimi – kancer
– Cementara pali gume – kancer
– komunalno prodaje kancerogenu vodu – kancer
– putna i gradska infrastrukutra katastrofalna – otpadne tocak na autu
– smece na svakom koraku i ostrva smeca oko kontejnera – razne zarazne bolesti i na kraju kancer
– cigani izvale svaki moguci saht – opet otpade tocak
– malo vise pljuska i kise kad bude odmah cijeli grad u roko 15 min poplavi zbog losih odvoda i kanalizacije
– nakon poplava nanese se sva moguca prljavstina od smeca i kanalizacija po ulicama – opet kancer i zarazne bolesti
– niko ne cisti ulice, cekaju da kisa sapere …
– Javni saobracaj – Road drzi monopol i visoke cijene prevoza, a o katastrofalnim autobusima da se ne govori – ne isplati se ne imati auto.
– sve smrdi, ama bas sve …

itd.

Ima li ista dobro u ovom Lukavcu da se ikako isplati ziviti ovdje ?

karl marks
Gost
karl marks

Begaj na djedovinu ili očevinu čist zrak pitka voda grijanje uvedeš na pelet i sve plaćaš. Prednosti grada sve koristiš i kritikuješ neplaćaš do sudske presude ideš na more živiš na kredit uživaš.

karl marks
Gost
karl marks

Koja sam ja budala, hvala što mi bar malo otvoriste oči. Nije vaš problem ni SDA ni NUR i njegovi branioci lika i djela nego vaš komoditet gospodo. Da bi bili Lukavčani to je neko treće koljeno a vi ste u 60 %slučajeva došli sa sela period 92– i dalje., digli kredite sad valja vraćat valja i komunalije plaćat djeca rastu stanovi mali birali ste.Vraćajte se na selo na njive mante serija sve se plaća pozz ja ću ostat na čistom zraku pa šta bude.

Zgrada opstine
Gost
Zgrada opstine

Kakve prednosti grada, sta pricas?
K'o da je Lukavac Sarajevo a ne selendra sa 3 zgrade i opstinskom supom. U pravu je covjek, nema razloga da iko zeli i treba zivjeti u ovakvom okruzenju, i da smo pametni kvadrat zemljista “na selu” bi treb'o bit’ skuplji od kvadrata u ovom Cernobilu, jer realno vrijedi vise…

CHE
Gost
CHE

Ima.

Enkaca
Gost
Enkaca

Još jedna od laži u režiji tuzlanskog lafinaša. Zna da će uskoro u svoju Tuzlu pa pokušava još jednom obmanuti javnost i prevariti ih da ga podrže. Nije narod glup, svi vide da nisi kadar za ovu funkciju i bolje ti je da se prestaneš sramotit. Još jadniji su ovi nepismeni maloumnici koji ga podržavaju

Sjećate li se DŽ.M.
Gost
Sjećate li se DŽ.M.

Predhodnik načelnik vladao 12 godina vode nije bilo i niko se nije žalio,sadašnji ima rok od tri godine da napravi vodovod,pa ŽIVI BILI PA VIDJELI

neko
Gost
neko

ne podržavam SDA daleko od toga, svanulo kada je Delić pobijedio. Dao mu i ja glas. Sad mu ne bi dao ni prvenstvo prolaza na cesti.
Problem je sljedeći: nijedna opština, nijedan grad nijedan kanton… nikada u Bosni i Hercegovini nećemo imati adekvatnog i kvalitetnog vođu i donosioca odluka ni na jednom nivou ni u jednoj instituciji. Pa pogledajte Mostar, njihove izbore i stanje, strašno, 10 godina izbora nisu imali, načelnika nemaju uopšte.
Delić nije ništa lošiji od dosadašnjih vladajućih organa, ali u Delića smo tolike nade položili i predstavljao je tako jako svjetlo na kraju tunela za sve nas. Zato ovoliko sada pljujemo. i OK je to, i trebamo da se borimo za bolje ali ljudi kada dođe sljedeći nemojte da se ušutimo, moramo da galamimo sve dok ne dođe neko ko nešto zna i može da napravi (ako takav postoji). Ne samo mi, nego cijela BiH.

sjetite se
Gost
sjetite se

-Sjetite se koliki nam je dug ostavio Rahmetli S. H.
-Sjetite se ko ga je vratio
-Sjetite se koliko nam je dug ostavio DŽ.M.
-Sjetite se ko ga vraća
-Sjetite se Afere kupovine utakmica za DSK,naročito Gnojničani
-Sjetite se nastanka afere Eko Centar 2008
-Sjetite se Afere oko Parka i Cijene i Nestanka dijela Novca
-Sjetite se Afere Voda pred izbore u Poljicu
-Sjetite se Afere:Radovi ,put se pravi a nisu izbori
-Sjetite se:Nema novca protesti u Gradu odjednom novac ima
-Sjetite se dopisivanja izbornih rezultata 2006-2016,i čudni ulazaka u vijeće
-Sjetite se i ljudi bez obraza M.S.,R.F….tri iz stranke glasaj da Tarik Ostane
-Sjetite se Doma Kultute u Poljicu prije
-Sjetite se pruznog Petrak prolaza prije
-Sjetite se da li vas ko cijeni,pita za vas između izbora
-Sjetite se bivšeg šefa CZ i njegovo poznavanje Njemačkog
-Sjetite se:”Svjestan sam da kršim Zakon” al ja sam postavio Tužitelja i Sudiju
-Sjetite se Pravobranioca u Kafani za vrijeme radnog vremena
-Sjetite se gdje je najljepša raskrsnica
-Sjetite se 2000 i 2010 jer će se ponoviti 2018

CHE
Gost
CHE

Za sve ovo sto si gore naveo Ja ne mogu da se sjetim.

13 septembar
Gost
13 septembar

Znači uključio je vrli načetnik Jaketa i ekipu iz SDP-a da nam udara minuse za dnevnicu od 10 KM, fino baš nako sovjetski kako mu dolikuje staljinčić naš kockasti hahaha

adem
Gost
adem

Pokazao Vam je Amir Sejdinović koliko je sposoban za sve projekte kojima se Lafinaš hvali on je zaslužan to znaju svi u općini Lukavac pa i sam Delić zato vrši mobing nad njim jer ga se boji.
Počnimo redom:projekat regulacije Jale 2,5 miliona km,regulacija Turije 1,5 miliona KM,projekat mosta na Spreči kod HOLCA,Pješački most “SAJA” u Modracu,Klizišta u Kruševici Gornjoj ,Krtovi kod,Vehabovići u Berkovici Put u novom naselju U Modracu imnogo drugih manjih projekata kao i 2 miliona na računu službe civile zaštite koje je ostavio Lafinašu da sa može hvalit.A uz to u vrijeme poplava 2014.godine pokazao je da zna smije i može voditi ovu općine.Nije bilo nigdje Lafinaša.Zato bi bilo pošteno da čovjeka ostavite na miru.Jer je bolji,sposobniji i iskreniji od Delića.

BAJAN
Gost
BAJAN

Bajan Junior bolji od nekog
-Gnojnica nema vodu,česte ljetne redukcije,vlast u MZ ima SDA
-Gnojnica nema ni Fudbalskog kluba vlast SDA
-Gnojnica nema Dom kulture vlast SDA
Gospodin kojeg Hvali predhodni komentator je:
-U ratu pobjegao u Njemačku
-Poslije rata bio vječna vlast
-Kupio diplomu
-Obogatio se na račun građana
-Poznat po Dopisivanju glasova u Biračkim mjestima u Gnojnici 2006-2016,kao organizator tog kriminala
-Lično profitirao od Donacija vezano za Poplave 2014
-Kupovina glasova po cijeni 30 KM,ucjena omladine,nametanje straha neistomišljenicima,boravak na biračkom mjestu,uvodjenje po 4 starije osobe kao pomagač 2016
Mogao je 2004 reći:Lukavac će 2007 dobiti vodu i to uraditi,Samom A.S. i njegovog stranačkom kolegi tadašnjem načelniku je 2007 bilo bitnije štimati utakmice Gnojnice i DSK,to jest naštimati DSK da bude prvi,i pri tome finansijski profitirati,nego rješavati pitanje vode
-Znamo mi svi porodicu BAJAN ko su šta su
U svakom vremenu Profiteri
Da li iko može reći da je novi ŠEF CZ kriminalac.
Nađite novom šefu CZ bilo kakvu lošu stranu
-Završio na vrijeme
-Radio u GIKILU
-Pošteno sve stekao

ermin
Gost
ermin

Nije bijo u Njemackoj za vrjeme rata (bio je zapovjednik civilne zastite i do pola rata organizator otpora na podrucju opstine Lukavac).Samo da znas prije rata na par godina bio je u njamackoj oko pola godine

ermin
Gost
ermin

A za ostalo ako imas dokaze pokazi?

ermin
Gost
ermin

A sto se tice novog nacelnika cz ,taj gospodin je bio jedini na konkursu za posao

eki
Gost
eki

Pominjati Amira i Vezati za čovjeka, koji živi u Tuzli, koji zapošljava penzionere iz Tuzle, koji našu djecu maltretira sa KVIZ pitanjima,koji otpušta naše doktore i medicinare,koji dozvoli da Radnički igra sa SEONOM,koji posao čišćenja općine Lukavac da firmi iz Tešnja, koji prijeti svima koji misle svojom glavom, koji sluša kriminalca Brkića, je nepošteno i maliciozno.AMIR JE za njega institucija čovjek živi u Lukavcu lokalpatriota od glave do pete vrijedan i nije obećavao i lagao u predizbornoj kampanji..On nije ništa, ni Bošnjak, ni ateista, ni komunista jer je sva vjerska,ljudska i politička načela pogazio radi lične promocije i bolesnih ambicija.Zato mora otići.O tome šta je uradio za godinu dana suvišno je pričati:Ekologija NULA,Vodosnabdijevanje NULA,Sport NULA,Kultura pomoć KUD Krtova 5000 KM ostali 500 KM.Briga o psima lutalicama NULA,Čišćenje jezera Modrac NULA.Svi drugi projekti su djelo Dževde i Amira on to zna i svi papiri to dokazuju.ISKRENO ČOVJEK JE ZLO ZA LUKAVAC KOJI VOLI SAMO SEBE I MORAL MU JE ISPOD NULE ZBOG KOMPLEKSA I ŽELJE DA UVEDE STRAHOVLADU U SDP I U OPĆINU LUKAVAC.P.S.Biciklisto isteklo ti je vrijeme najbolje ti je da podneseš OSTAVKU i pokažeš bar malo mudrosti prije nego što doživiš ono što si zaslužio.

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Egolog pronaš'o plitku vodu…

željo
Gost
željo

Ademe dragi nemoj samo spominjat poplave,branu,i civilnu zaštitu,narod zna ko je sve bio u hotelu Tuzla itd ..da ne pričam muka mi je…..

adi
Gost
adi

Ništa bolje nismo ni zaslužili,od ovog lafinaša jer čovjek nas levati i laže iz dana u dan,a mi omalovažavamo Amira Sejdinovića koji nam nije smetao kad nam je bilo najteže 2014.godine,a Delić ekspert za rudarstvo nije se ni pojavio u Lukavcu da ponudi svoje ekspertne usluge građanima Lukavca.Kako je Amir nesposoban kad je za općinu obezbijedio toliko sredstava od IPA fondova i Svjetske banke pa i “SAJLU”koju Lafinaš otvara sa “crvenim balonima”čovjek je završio komplet.I pored toga je ostavio 2 miliona KM na računu CZ-e.Sve ovo je Amir rekao na sjednici općinskog vijeća u lice Deliću,a ovaj nije izašao i rekao da Amir ne govori istinu nego je rekao da je Amir prekršio Poslovnik.Sve ovo je prenosila i Lukavačka TV toliko o Amiru.Čovjek je zaslužio kao naš sugrđanin da ga bar zbog ovoga cijenimo.I na kraju čovjek je dobitnik najvišeg oćinskog priznanja “POVELJE OPĆINE LUKAVAC”,u vrijeme kad nije bio kandidat ni za šta.Al nama su uvijek bolji Čačkovići ,Brkići i prletačević Delić.Gdje je bio Delić do sada i šta je uradio za Lukavac u bilo kojoj oblasti života osim što je preko nevladinih organizacija mlatio pare.I što je na transparentan način zaposlio suprugu.

variola
Gost
variola

Zivi bili pa vidi(je)li. Ali,.. sta delati do ovog limitiranog vremena od “tri godine”. Zatvorit ce nam teretane od bildanja na kanisterima.

13 septembar
Gost
13 septembar

PsihoDelija

senci
Gost
senci

Rekoh ja tebi Milenko ,opet ti Milenko pametujes , bogami ces dobit jednu vaspitnu iza usiju cim te vidim na ulici .

ibrakic
Gost
ibrakic

Bravo Lafinašu,ekspertu za ekologiju,biciklizam,vodosnabdijevanje i zapošljavanje po “ZAKONU”,ti si za NOBELOVU NAGRADU za prodavanje magle građanima općine Lukavac.Završit ćemo mi vodu bez tebe i penzionera Čačkovića.