Na današnji dan: Predstavljen način rada amfibijske mašine za čišćenje jezero Modrac

34 12.909

U organizaciji švedske kompanije Truxor i njenih zastupnika u Srbiji i BiH 13. juna 2016. godine na jezeru Modrac upriličena je iznimno zanimljiva i značajna demonstracija rada i mogućnosti amfibijske višefunkcionalne mašine za čišćenje i održavanje vodenih i močvarnih površina. U nastavku prenosimo tekst objavljen prije godinu dana, sa nadom da će uskoro amfibijske mašine početi da čiste jezero Modrac.

Malena amfibija po kopnu se kreće i okretno manevriše krećući se na gusjenicama prilagođenim i manevrisanju u vodi. Mašina ulazi u vodu i nastavlja plutati površinom, a kretanje kroz vodu vrši se rotacijom gusjenica ili dodatnim propelerom.

Od niza alata koji se mogu priključiti na ovu mašinu treba pomenuti hidrauličke radne organe za bagerovanje (iskopavanje) čvrstih nanosa i materijala do dubine od 3 m ispod nivoa površine vode, kašiku za izvlačenje mulja sa iste dubine, pumpu muljaricu koja može izvlačiti fluidizirane i žitke taloge u vodi, „noževe“ i „kliješta“ – odnosno alate za sječenje i čupanje materijala ispod nivoa vode, rezanje i izvlačenje trave iz vode, grablje za podizanje materijala i niz drugih priključaka.

Tim Truxora je vodio vlasnik i konstruktor kompanije Trobjorn Hahlin. Gledajući kako se  hvata alata, upravlja mašinom, pomaže pri montaži, nisam odmah shvatio o kome se radi i moradoh dva puta pitati. Da, to je vlasnik renomirane kompanije koji je došao lično da pokaže moći svoje mašine. Oduševljeno reaguje na svako pitanje i spreman je čak i do ponoći pokazati šta sve može mali amfibijski div. S obzirom da je demonstracija Truxor-a bila u Prokosoviću kod ulaza žičare u jezero, zamolio sam gospodina Trobjorna da obiđemo i lokalitet „Čagalo“, odnosno prostor u reonu Mosorovca, na ušću rijeke Turije u Modračko Jezero. Zona koju plavi jezero i u kojoj se smjenjuju meko tlo, mulj, tvrđi nanosi, voda i suho tlo, je upravo prostor u kome se malena amfibija može iskazati u svim svojim veličinama.

Truxor na terenu više podsjeća na igračku nego na mašinu iznimne prilagodljivosti i upotrebljivosti. Simplificirano gledano i interpretirano, većini posmatrača se nameće pitanje „kapaciteta“ i objektivne mogućnosti da se tako malom mašinom riješi veliki problem sa oko 15 miliona kubnih metara sedimentiranih nanosa u jezeru Modrac. Naravno da je ovo mala mašina za masivno iskopavanje sedmienata, ali bez ovakvih mašina neće biti moguće uraditi pristupne puteve kroz mulj za teške mašine, neće biti moguće odvojiti zone koje će se čistiti različitim tehnologijama (pumpanje mulja, bagerovanje i slično), te neće biti moguće pristupiti cijelom obalnom pojasu. Ovo malo čudo od tehnike će bez problema doći do bilo kog dijela obale, pročistiti dno, pokupiti travu, očistiti površinu, urediti obalu i slično.

Bez bilo kakve dileme ili zadrške ističem da je ovakva mašina neophodna za dovođenje u red i održavanje obalnog pojasa na jezeru Modrac, a posebno za područje ušća Spreče i Turije u Modračko jezero. Cijena uređaja nije nedostižna, a koristi koje može ostvariti u kratkom periodu mogu vratiti invensticiju. Mašinu ili više njih mogu, trebaju, a mislim i moraju kupiti Vodoprivredno preduzeće Spreča, opštine Lukavac, Živinice i Tuzla, ali i potencijalno rudnici Banovići, Đurđevik i Kreka. Ostaje vidjeti kako zatvoriti finansijsku konstrukciju. Vodu iz jezera koriste za industriju (GIKIL, SODA), proizvodnju električne enerije (TE Tuzla i mini hidro-elektrana), decenijama Vodoprivredno preduzeće Spreča naplaćuje kubike isporučene vode. Nema nikakvog opravdanja da se iz ovih sredstava ne finansira nabavka mašina kakva je Truxor. Jezero ima potencijal za privlačenje invensticija iz razvojnih fondova, pristupnih fondova, pa čak i komercijalnih invensticija.

Danas smo prvi puta „bagerovali“ sedmientirane nanose od kada je formirana akumulacija jezera Modrac. Pokazali smo da može i pokazali smo kako treba riješiti ovo pitanje. Od nakupljenih 15 miliona kubnih metara sa oko 6 miliona kubika treba nasuti i podići niveletu terena na ušću Spreče i Turije, te na tom prostori razviti poljoprivredna gazdinstva uz planiranu melioraciju i zaštitu usjeva.

Preostalih oko 10 miliona kubnih metara nanosa mogu se iskoristiti za izradu vještačkih ostrva unutar jezera Modrac sa ciljem podizanja atraktivnosti i funkcionialnosti jezera za razvoj turizma. Više vode u akumulaciji odmah će smanjiti i koncentracije štetnih materija. Paralelno se moraju pročistiti i odvesti od jezera septičke vode i drugi izvori zagađenja. Jezero će veoma brzo vratiti svoju tirkiznu boju, popraviti kvalitet vode i vratiti turiste na svoje obale.

Leave a Reply

34 komentara za članak "Na današnji dan: Predstavljen način rada amfibijske mašine za čišćenje jezero Modrac"

avatar
najnoviji najstariji popularni
enko
Gost
enko

Lukavčani zar nije Lafinaš Delić već očistio jezero Modrac,pa sad sa Adnanom Aljukićem čisti dom zdravlja od Lukavačke djece i u narednih desetak dana će Lukavac da PRODIŠE.Dolaze nam kadrovi iz Tuzle u režiji Delića,Čačkovića i Brkića koji će voditi PROCESE SDP-a u Lukavcu.Ovo je najveća PODVALA I BRUKA ZA LUKAVAC,Vrijeme je da se Deliću zahvale i Poljičani koji su očišćeni u domu zdravlja od strane Dajane, PO NJEGOVOM NALOGU,jer im Delić hoće po konkursu da dovede penzionere iz Tuzle.A za SEKRETARA općine je doveo propalog pravnika pulena od Gorana Salihovića koji nema dana iskustva u općiskoj upravi.Ali je podoban za LAFINAŠA,a Vi mladi Lukavački pravnici učite PITAGORINU TEOREMU,PERIODNI SISTEM,GLAVNI GRAD NEPALA.

variola
Gost
variola

Kakve Lukavacke djece u DZ Lukavac. Pitajte molim Vas Lukavacku raju na birou koji cekaju po 20 godina na birou, jer nisu Arapčići, Mujkići, Smajlovići, Delićevi, Mahovkićevi, Osmanovićevi i tako blize i tako dalje. Pozovite tu raju sa biroa koji nisu familijarni i koji nemaju oraha u dzepu pa ce Vas isti sve poslati u pm.

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Ova “mašinica” je sigurno djelotvorna u zemljama sa visokom ekolškom sviješću i rigoroznim ekološkim zakonima.Kada je riječ o BiH-u i Modračkom jezeru, odnosi su dijametralno suprotni. Pojam zagadjenosti u Švedskoj je direktno proporcionalan sa pojmom čistoće na brdovitom Balkanu. Najgore je što su i političke razlike slične.
Kašikom za čorbu se ne more protiv đeriza…

Slucajni prolaznik
Gost
Slucajni prolaznik

Hahahahaha.
E ovo je bio vic 2016 godine.
Vodeni kombajn i lafinaš na njemu.
Kakvi crni šveđani,oni su samo iznajmljeni zajedno sa ovim motokultivatorom da se Bundoglav slika i eksponira.Jedan od niza njegovih fascinantnih rješenja iz predizborne kampanje.
Da jezero Modrac prodiše.

sirotanović
Gost
sirotanović

brrrrrrrrnn ode Lafinaš u federalni parlament, vi kupite čahure.

Enver
Gost
Enver

Svaki normalni građanin ove općine vidi da je ovaj načelnik previše toga obećao (slagao) a malo šta uradio odnosno NIŠTA.

Ševa
Gost
Ševa
HAHAH Vidi Lfinaša Bundoglavog što traktor vodeni voza, pa za traktora je i bio ne znam kome pade na pamet da mu išta drugo dadne da radi hahaha Bože sačuvaj. Ide Hvala Bogu demontaža najveće poslijeratne prevare Zvane Edin Bundevlić, neće ga ni u SDP-u, ni u DF-u, neće ga niko, malo mu je još JARAN Struja ostao s njim da proba da vrbuje kojeg preletačevića zajedno sa Suljom Muljom, ali obzirom da je velika količina bandita po kvadratnom metru se okupila neće moć dugo zajedno. Sad kad bude ispraćaj Bicikliste, Trakstoriste, Vodozemca organizovan, ne znam samo hoćel se Suljo Brkić Vraćat ponovo u SDA ili mu je možda “Dosta Bilo” prelijetanja. Haj što vozaju ove vodene traktore, oni i prelijeću čovječe i vodaju ovaj narod bukvalno Žedne preko vode hahahah, -Raskrinkan si Karinašu. Ovi prenzioneri jadni što nemaju informacija još te slušaju malo Lafinašu, ali gotovo je. TA ĆALOVINA sutra u DOMU Kulture u Lukavcu drži sa ostalim propalim komunistama predavanje na temu “Antifašizam bla bla ….”, HALO UBLEHO, MI VODE U LUKAVCU UBLEHAŠU NEMAMO! Nesposobnjakoviću, ti drži po ovoj žegi predavanja, ni za šta i nisi, ovo je neviđena sramota. Glasao sam za ovog DEBILA al dajte ljudi… Read more »
crni
Member
crni

SDP Inspedar sep 22, 2016 at 21:35
Profesor Delić je jedan teški demagog i lafinaš, on gleda samo vlastiti interes, promjenio je dvije stranke, ženu zaposlio u socijalno a sestru na fakultet. Veze blage o ekologiji nema jer ono na čemu je on doktorirao i šta predaje nema veze sa ekologijom. Nema nikakvog uticaja po ministarstvima, niti ga bilo koji privrednik sa područja općine lukavac podržava. Mnogi od njegovih najbližih saradnika neće za njeg glasati, pa ni žena ni dijete jer su prijavljeni u Tuzli.
Odgovoriti

SDP Insider
Gost
SDP Insider

Vidi čovjek koristi moje komentare, alo nemoj da prepisuješ pozvaću SIPU to je protivustavno. A ovo čišćenje jezera sam zaboravio hvala sodalive. Žena i sin nisu glasali a saradnici mu se osipaju ili smiju iza leđa. Crni ne prepisuj: posatvljač vrljika na prugu, ljubitelj objektiva i ruralni Lafinaš karinaš čak dva puta citiran od svoji profa tako te nije učio.

svasta
Gost
svasta

koja si ti budala

crni
Member
crni

SDP Inspedr prije 4 dana, 6 sati
Treba SIPU dovesti da ispita na koji način i koje napravio kriminal na pružnom prelazu pa se dešavaju nesreće i ko je protivustavno prelazio prugu pa naj..bo. Lafinašu zovi SIPU pod hitno i predlažem da krenete po mjesnim zajednicama rašćišćavati dalekovodne trase kako vidim maloumnici slušaju lafinaša pa ko kakvi putari čiste staze i bogaze kud se masna dumina na paciklu kreće. Samo naprijed cvreni otvorili ste mu put za načelnika a slijedeće godine i za parlament pa da tako treba jer one urban iz Poljica zeko.

Opucaj selfi
Gost
Opucaj selfi

Od ove pedaline jedino su gora bila konjska kola koju selfijas kocijom nazva..
Hej lika ljudi moji..
treba samo odabrat na koji nacin ga deportovat nazad u tuzlu : biciklom ,ovom pedalinom,vozom sa novog pruznog prelaza sa kojim nema veze il konjskim kolima…..da i mi prodisemo od njegove lafine i mlacenja prazne slame……..

Omer
Gost
Omer

“Jezero će veoma brzo vratiti svoju tirkiznu boju, popraviti kvalitet vode i vratiti turiste na svoje obale.”
Koja je ova podvala bila, obećanje (laž) godine.
Sad se otiš'o fotografisat sa borcima jer započinje kampanju za viši nivo.

Pokrenite opoziv ove političke spodobe, stvarno više nema smisla gledat ovo!

miki
Gost
miki

Ovo je djelo načelnika Delića koji je “MLADOST PROVEO NA MODRACU I ZA KOJI JE EMOTIVNO VEZAN”,pa nam u kamapanji snimao video klipove,obećavao i lagao da je svemogući,neovisni i sveznajući načelnik . REZULTAT je:Ekologija NULA BODOVA,čišćenje JEZERA MODRAC NULA,sport NULA BODIVA, RADNIČKI PRVO KOLO IDE U POLJICE (ovo je ispunio jer je obećao ravnomijeran razvoj sporta i da Radnički treba da igra kantonalnu Ligu).Zapošljavanje DESETKA ČISTA ali za Tuzlake (penzionere i pravnike).INFRASTRUKTURNI PROJEKTI NULA BODOVA sve ono čime se havali i trči da se slika je ranije urađeno i on sa tim nema blage veze AL ČOVJEK LAŽE I KONSTANTNO PONAVLJA, a PONAVLJANE JE MAJKA ZNANJA ZNA TO PROFESOR MAJSTOR U PROSIPANJU LAFINE.

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Tako je ! Repetitio est mater tudiorum …

Za Lafinaša na Kombajnu
Gost
Za Lafinaša na Kombajnu

HAHAHA Vidi Bundoglava Profesora doktora Nauka objašnjenja u tekstu za ovu skalameriju od uređaja: “mali amfibijski div” ?! E Profesore, ebem i tebe i učiteljicu što te učila, a i one levate što te na Fulbrajta poslaše!, Kažeš “MALI DIV”?!, Jesil čuo ti ikad Profesore možda da postoji slučajno” Novokomponovana Starogradska Pjesma”?, Nisi jelde?, a Jesil čuo Naučniče ljubitelju Fejsbuk komentara možda Za OKSIMORON, MORONU nijedan. E kombajn Lafinašu, nije ni čudo što su te u Karijeri Rudarskoj samo dva puta citirali do sad za 30 godina profesorskog rada i objavljivanja stručnih i naučnih radova kad ni svog jezika ne znaš! Kako li ti tek izgledaju objave na engleskom?, jadi moji tugo moja. Obzirom da sa sestrom i onim Osmančevićem između ostalog pišeš i objavljuješ, pa što njega bolan ne zamoliš on je vrsni poznavalac ovih jezičkih vratolomija da te Obuči Rudaru Moj malo?!

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Profa, doktor vica i smicalica…

MisterX
Gost
MisterX

Joj ovih insider-a jesu se pomamili ovdje…

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Ego-log nije za mudraca, nego za madraca. Frojdovog…

sirotanović
Gost
sirotanović

Jao slike, roditeljska pažnja: njih 9=1.5 tona.
Lafinaš je juče preletio da baci koju ublehu borcima u Sarajevu.
Isti princip samo druga publika.

Pola čovjek Pola amfibija
Gost
Pola čovjek Pola amfibija

Pa kad se već Lafinašu slikaš juče po Sarajevu sa Borcima i daješ im podršku kao biva, De Objasni i Borcima i nama običnim smrtnicima kako onda da si odabrao da primiš za prvog saradnika u Opštinu na zadnjem kriminalnom konkursu RATNOG DEZERTERA Enesa Numanovića za mjesto sekretara Opštine sa stepenovanom diplomom, jel zato što je možda znao koji je Glavni grad SR NJemačke na kviz konkursu koji si organizovao u Opštini?!,joj Ublehaša demagoga u p.m. Neće ti proć ta Lafina Glavonja!!!

1337
Gost
1337

Soda Live pocni da koristis svoja pravila na WS ili kupi veoma dobar server sa dobrom DOSS zastitom .

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala SodaLIVE.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal SodaLIVE.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SodaLIVE.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Kung Fu Ce
Gost
Kung Fu Ce

“Kada raja razbiju frajera Milenko dotrči i šuta ga nogama”
Elvis J. Kurtović

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Kada se insan sam nabijedi, vremenom postaje degutanta karikatura u ulozi iščašenog kvazi-filozofa…

Irnel
Gost
Irnel

Dan koji se pamti kao početak događaja koji će u Lukavcu još dugo godina biti poznat kao najveća izborna prevara poslije rata. Opoziv je jedino rješenje, pa neka negdje drugo dijeli narod i organizuje beskorisne tribine dok nam grad propada.

blinker 56
Gost
blinker 56

Zasto napadate covjeka.Sta hocete, da vratite iste koji su i bili,koji su pokrali citav Lukavac,a ovaj bjednik sigurno nije nista tudje prisvojio,

Kung Fu Ce
Gost
Kung Fu Ce

Ja se sam nabijedio, nekog nabijede. Treba zaslužiti ono tepanje “naš Milenko”.
Uživaj u popularnosti, sve dok rulja ne okrene ćurak.

Bze
Gost
Bze

E, ja bolesna naroda. Vi ste bre ljudi bolesni al stvarno.Covjek je obecao mnogo ali radi pomalo.
Neznam sta vi ocete.Covjek se neda potkupit i ima dostojanstvo i obraz a nama to netreba.Samo mi recite sta su vam oni drugi obecali.Uspjeh pocinje od nas samih nijd covjek Hajvan Ako je druga stranka ili iz Tuzle pa ko da je Tuzla preko bijela svijeta. Rastojanje izmedju Lukavca i Tuzle je kao izmedju dvije ulice u vecem gradu.Nasta smo se doveli,sta to sebi radimo.Gdje Budala ima glas tu pametan zasuti.
A vi iz portala de Izbrisite ili malo udarite kojih 30 tak negativnih.

lolo bosanac
Gost
lolo bosanac

dok nije dosao Delic u lukavcu je sve cvjetalo od dobrote jelo se zlatnim aljinim kasikama, niko nije morao da radi.ovoliko mrznje prema covjeku koi pokusava da osvijesti narod da se mora raditi i postovati zakon nisam dugo vidio, pitam se sta je stohiljada radnih mjesta koe je obeco nas dragi Bakir da ne nabrajam druga obecanja i lazi prvaka i perjanica stranke SDA .stranka koja u Lukavcu vlada skoro dvadesetpet godina nije rijesila snabdjevanje vodom gradana, sve sto su mogli prodali su i privatizovali sa svojim ahbabima.ocekivati od jednog covjeka kome svi poturaju klipova na svakom mjestu je neposteno i nafer, kad je prvi gradonacelnik perjanica SDA odselio u Tuzlu niko se nije usudio komentarisat.

SDPinsider
Gost
SDPinsider
Lolo jesi ti na kakvim bobama sta to pises. Obećanja Bakirova su idiotizmi za koje ce biti kažnjen na izborima. Lafinas karinaš je obećavao i njega slijedi kazna, opoziv ili debakl na izborima. Tvoja logika je, oni drugi su gori pa sto bi ovaj bio bolji i njemu treba tolerisati da radi sta hoce jer zaboga i oni drugi su to još gore radili. E pa ne može to tako, primati 4 s rang liste, otpustati ljude s posla da bi zaposlio druge, dovoditi penzionera i ratne dezertera, organizivoti moronske tribine, predstavljati se naucnikom a biti dva puta spomenut. itd itd. Nije SDA cvjecka imaju oni propusta na milione ali ovaj je pretjerao sa demagogijom i populizmom. Kakve veze ima slikanje sa borcima u Sarajevu sa radom opštine i najavljenim redukcijama vode, otrovima u zraku, lošim asfaltom po gradu. Gdje je ovaj traktor sto cisti jezero, sto ga nije doveo. Alo, de taj mozak uključite vise, sta god lose uradi i dobije kritiku vi odmah eto i oni drugi nisu nista uradili pa zaboli narod sto nisu, ima priliku neka radi ako zna a ocigledno ne zna pa poteže za kresanjem granja po putevima, tribinama i ostalim glupostima. Dosta vise… Read more »
Ma boli me ...
Gost
Ma boli me ...

E moje ovce.

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Komšije, sugrađane,komentatore sa portala nazivati “RULJOM”, može samo teško iskompleksirana osoba kojoj je težina anonimnosti pritisla
svaki damar te je izgubila osjećaj za vrijeme, realnost i minimum fer-pleja.U svakom slučaju je bolje biti u svojoj”rulji” neg’ u Egologovoj bulji…

variola
Gost
variola

Da je srece, para i pameti pa da su se udruzili nasi pozicionari i opoziocionari i pozvali ovu “masinicu” na ciscenje otpadnih kapaciteta korespondentnih kapacitetu “masinice”. Mislim da bi svakako bilo bolje, ekoloski zehrom cistije, nego ovako kao sada.

SIOUX
Gost
SIOUX

Mene je stid ovog članka, jer sam ovu propagandu koristio da lobiram glasove za načelnika.
Ali ne osjećam se krivim, vjerovao sam da je ovo moguće.