Lukavac: Više nije moguće privremeno odjaviti isporuku toplotne energije

18 5.046

Upravni odbor JP. RAD Lukavac na svojoj 2. redovnoj sjednici održanoj dana 05.09.2017. godine, donio je Odluku sa se stavi van snage pravilnik o uslovima i postupcima za privremeno isključenje korisnika stambenog ili poslovnog prostora sa sistema centralnog grijanja.

Informacija je objavljena na Facebook stranici https://www.facebook.com/JPRadLukavac/

U obrazloženju za donošenje ove Odluke, poziva se na stav 3. Zakona o komunalnim djelatnostima TK i na član 9. Odluke o komunalnim djelatnostima općine Lukavac:

Korisnik ne može otkazati korištenje komunalne usluge isporuke toplotne energije ako to tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju, odnosno ako bi se time ugrozio kvalitet toplotne energije, standard i sigurnost drugih korisnika.

Ista odluka na snazi je i za Grad Tuzlu.

Leave a Reply

18 komentara za članak "Lukavac: Više nije moguće privremeno odjaviti isporuku toplotne energije"

avatar
najnoviji najstariji popularni
nemaSmisla
Gost
nemaSmisla

Apsurd ! Znaci komunalno kako kaze… mora biti tako ?! Ovo potvrdjuje da je drzava i zakoni bez logike. Zastita potrosaca nula bodova. Znaci, ako korisnik grijanja zeli da ukloni radijatore i odjavi gradsko grijanje da bi se grijao na struju, ne moze ??? Zato sto komunalno tako kaze !? Apsurd !!! Pozivam sve gradjane Lukavca koji su osteceni ovom odlukom da udruzeno tuze JP Rad Lukavac.

nemaSmisla
Gost
nemaSmisla

Posto u obrazlozenju Komunalnog pise da se pozivaju na stav 3. Zakona o komunalnim djelatnostima TK i na član 9. Odluke o komunalnim djelatnostima općine Lukavac, svi gradjani imaju pravo da se usprotive tome pozivajuci se na Zakon o zastiti potrosaca BiH – Clan 3- pod e) pravo na izbor !!! https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/Zakon-o-zastiti-potrosaca-BiH.pdf

senci
Gost
senci

Pa neka onda uvedu kalorimetar i neka placa koliko ko potrosi i neka se grije svako spram svojih mogucnosti a ne ovako da pljackaju stanare sa svojim nametima.

Istina
Gost
Istina

Ako oni iznad i ispod tebe placaju grijanje, onda ti komotno mozes odjaviti svoje i grijati se kroz zidove od komsija. O tome se radi.

senci
Gost
senci

Pa neka placaju ako stanuju u stanu, ja se ne grijem kroz zidove gdje ne stanujem! pametnom dosta a za tebe matematika velika .

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Tuzlak koji radi i tam i vam poslušno izvršava nalog pretvaranja grada i općine Lukavac u tuzlansku provinciju.

Bezveze
Gost
Bezveze

Tehniči uslovi dopuštaju u 95% slučajeva, jer su svi sistemi dvocijevni ili sa kolektorom ispred stana. Kvalitet grijanja se neće pokvariti u 100% novih zgrada koje imaju toplotnu izolaciju, a tako i u 80% starih zgrada bez izolacije. Stvar je što su iz JP RAD u minusu ogromne pare i teže da iščupaju i zadnju banku od narodu, kako bi imali za plate. NAPLAĆUJU ŠTO NE PRODAJU.

Bezveze
Gost
Bezveze

Isto kao što naplaćuju pitku vodu, tako naplaćuju i toplotnu energiju koju ne prodaju.

Dzeko
Gost
Dzeko

Mogu li ja odjaviti. Od mene janje. Znam likove koji su krkali pecenje da bi pijacaru koji drzi stand naplatili manju placarinu.

lolo bosanac
Gost
lolo bosanac

JP RAD je duzno da potpise sa svakim korisnikom pojedinacno ugovor o isporuci toplotne energije .po kojoj cijeni itd ,ako korisnik nije sklopio ugovor nemora da placa isto

inspektor
Gost
inspektor

Vi bi gospodo sve besplatno i vodu i grijanje mozda i struju.E nemoze to tako .postoji red i zakon.Sad ce me pojedini kao Zejnilovic pogresno protumaciti.Hocu da kazem ja juce narucio ugalj 10 tona po 130 pa drva o lozenju ,pepelu trudu da ne govorim.Cast pojedincima u zgradama kome mi da se zalimo.Mislim da se ovdje javljaju samo neplatise.Cime sam ja zasticen kao potrosac ,kome da se zalim

Istina
Gost
Istina

Mozes se zaliti Rudniku koji ti prodaje cumur pun sumpora da trujes svoju djecu.

Ragib
Gost
Ragib
Inspekor Zali se upravi vodovoda. Ko ti je kriv sto si na selu. A evo nesto na tu temu. Ako gradjani Travnika ne moraju da placaju znaci samo na sud I gotovo za sva vremena. Sud BiH: Sporazum Općine Travnik i UNIS “Energetike” ništavan Građani Travnika ne moraju plaćati tzv. fiksni trošak za grijanje! Autor: K. K. 11.09.2017 16:50 Sud BiH donio je presudu u upravnom sporu po tužbi Unis Energetike d.o.o. Sarajevo i Općine Travnik protiv rješenja Konkurencijskog vijeća BiH, kojim je oglašen ništavim Sporazum o ustupanju prava daljinskog grijanja općine Travnik firmi Unis Energetika d.o.o. Sarajevo. Tužbe protiv rješenja Konkurencijakog vijeća BiH podnijeli su i Unis Energetika i Općina Travnik koja je Unis Energetici spornim sporazumom dala monopolistički položaj na tržištu grijanja grada Travnika, ali je Sud BiH obe tužbe odbio kao neosnovane. Unis Energetika je od 2013. godina počela sa slanjem računa tzv.”fiksnog troška” građanima koji su isključeni sa sistema centralnog grijanja i koji nisu koristili grijanje, a potom i njihovim utuživanjem pred Općinskim sudom Travnik zbog ne plaćanja tih računa. Općinski sud Travnik i Kantonalni sud Novi Travnik su prihvatali tužbe i presuđivali u korist Unis Energetike, a na štetu građana. U decembru 2015. godine, po… Read more »
inspektor
Gost
inspektor

Hvala jarane na informaciji kome da se zalim Ti ovo o travniku Ovo je Lukavac .Niko nije lud da placa nesto sto nije potrosio ,ili mozda jest
Nadite i vi ribica u lk pa na sud boze moj rijesite svoj problem a ja cu i dalje morati koristiti ugalj pun sumpora ili poceti koristiti pelet.Svi smo u slicnim problemima

Ragib
Gost
Ragib

Pa kakva razlika izmedju Travnika Ili Lukavca. Da nije mozda Travnik u Srbiji. Ovo je presuda iz Suda BiH tako da je primjenljiva u citavoj Bosni I Hercegovini. Sve ima svoje samo nema niko vremena da ide po sudovi. Isto je I za vodu. Ako kaze na racunu da je pitka voda onda mora da bude pitka. Nema tu neke posebne logike. Neradi se ovdje o politici I ko je na vlasti vec o nama koji smo krajnji korisinici usluga.

inspektor
Gost
inspektor

Moj ragibe u pravu si ti ali nama je puna glava lukavac- voda, lk- smece, lk- grijanje niko ne gleda sela kako ljudi tamo zive kako se griju, bore sa smecem .Ja ovdje iznio cinjenicu” kupio 10 tona uglja po130” a vi udri po – lajkovima.Valjda nam zato ovako kako jest jer niko nece da shvati one druge a svi smo u istoj gabuli

Murat
Gost
Murat

“ako to tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju”… a postoje tehnicki uslovi blokiranja neplatisa a ne postoje za ljude koji ne zive u stanovima a moraju placat grijanje kao da ga koriste. Koji ste vi banditi…

snupi
Gost
snupi

Znaju ovi u JP RAD da je sud na njihovoj strani. Zato ovo i rade. Samo kod nas po sudskim presudama se mora platiti nesto sto ne koristis i to bez sklopljenog ugovora.A to je u svakoj normalnoj drzavi obaveza.Da sud radi po zakonu oni ovo nebi radili i primoravali narod da placa nesto sto ne zeli koristiti . Pogotovo ako ta usluga nije pruzena. Zato JP RAD treba privatizovati i da Lukavac ne bude najprljaviji grad u Bosni.