Najutjecajniji medij na općini Lukavac

Jusufović: “Smatramo da nismo učinili ništa pogrešno, u Lukavcu živi 85% Bošnjaka”

33 432

Opozicija je u Lukavcu podnijela krivične prijave, jer je većina za predsjedavajućeg imenovala osobu koja dolazi iz reda istog naroda kao i načelnik.

Predstavnici opozicije u Općinskom vijeću Lukavac, vijećnici SDP-a, DF-a, SDU, SBB-a i Nezavisne liste Dosta je bilo, podnijeli su krivične prijave protiv 18 vijećnika pozicije, odnosno SDA, SBiH, koalicije Ujedinjeni za Lukavac i predstavnika manjina, a zbog kršenja Ustava Federacije BiH. Ovo je učinjeno prije dvije noći, nakon javne tribine “Zašto se krše Ustav i zakoni u OV-u Lukavac”, koju je organizovalo 13 vijećnika opozicije, piše Oslobođenje.

Licemjerna SDA

Podsjećamo, do kršenja Ustava FBiH došlo je već na konstituirajućoj sjednici OV-a Lukavac kada je većina predvođena SDA, strankom koja je posljednjih 12 godina davala načelnika Lukavca, za predsjedavajućeg OV-a Lukavac postavila Mehmeda Suljića, odnosno osobu koja je iz reda istog naroda kao i načelnik, dok Ustav FBiH nalaže da načelnik i predsjedavajući vijeća ne smiju biti iz istog naroda.

– Željeli smo pokazati kolika je licemjernost članova SDA, koji na sva usta govore o kršenju Ustava BiH od drugih naroda, a oni ga sami krše tamo gdje im to donosi korist. Ovdje se radi o drastičnom kršenju Ustava FBiH, na što je i sam sekretar OV-a Lukavac upozorio prilikom izglasavanje odluke o imenovanju, kazao je Sulejman Brkić, vijećnik Nezavisne liste Dosta je bilo.

Suljiću je na konstituirajućoj sjednici bio protukandidat Dragan Todorović, međutim, većina koju predvodi SDA je sa 18 glasova za predsjedavajućeg izabrala Suljića, a 13 vijećnika iz opozicije je napustilo sjednicu.

U donošenju ovakve odluke u SDA ne vide ništa sporno, te navode kako opozicija prejudicira da se radi o kršenju Ustava FBiH. Kako nam je kazao Ermin Jusufović, predsjednik Kluba SDA u Vijeću, odluka bi mogla biti potpuno legalna.

Foto: Ermin Jusufović/Facebook
Foto: Ermin Jusufović/Facebook

– Bit će jako zanimljivo vidjeti kako će ovo završiti. Mi smatramo da nismo učinili ništa pogrešno, s obzirom na to da u Lukavcu živi više od 85 posto Bošnjaka, na osnovu čega je i moguće imenovati i načelnika i predsjedavajućeg iz reda istog naroda. Ali, to ćemo već vidjeti, mi ne želimo prejudicirati ništa, kazao nam je Jusufović.

Ovakvo ponašanje vijećnika SDA, kako nam je kazao i načelnik Lukavca Edin Delić, koji je bio nestranački kandidat podržan od stranaka sadašnje opozicije, samo je bilo uvod za ucjenjivačku politiku i konačnu blokadu Općine Lukavac.
– Ovdje se radi o jalijaškom ponašanju pojedinaca, prvenstveno iz SDA, koji očito žele nekome pokazati i dokazati da su oni glavni u Lukavcu, da se njih sve pita i da su oni iznad zakona.

Ako vijećnik bilo koje stranke misli da je iznad zakona i da se zakoni na njega ne odnose, zašto bi građani poštovali zakone koji, recimo, garantuju vijećnicima njihova prava, kazao nam je načelnik Delić.

Poruke sa hodnika

Do prve blokade, zanimljivo je, nije došlo prilikom izglasavanja budžeta, nego prilikom usvajanja sporazuma Općine sa Kantonom, kojim su trebala biti izmirena dugovanja od 1,7 miliona, od čega je kamata čak 900 hiljada KM. Ova dugovanja napravila je SDA, koja je prethodnih 12 godina imala većinu u Lukavcu.

– Sporazum koji nam je nametnut bio je nužan za normalno funkcionisanje Općine. Međutim, pozicija ga nije podržala i to samo zato što ja nisam stao na njihovu stranu prilikom spornih odluka sa strane zakonitosti o imenovanju članova u upravne odbore tokom te sjednice. To mi je i natuknuto u nekoliko navrata tokom pauza na hodniku, ali i otvoreno na sjednici nakon usvajanja bilo koje odluke, jer kao oni to rade meni za uslugu, dodao je Delić.

Na ovaj način, kazao je Delić, pozicija želi brojem ruku i otvorenim ucjenama “svesti načelnika na mjeru koja odgovara SDA”.

Do kraja januara planiran je i zajednički sastanak predstavnika pozicije i opozicije o pitanjima koja bi u skorijoj budućnosti sasvim sigurno mogla dovesti do blokade Općine.