Leatex

JP Rad Lukavac: “Korupcija ili neznanje?”

16 3.622

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje JP RAD i v.d. direktora Nehrudina Osmića koje objavljujemo u nastavku bez korekcija.

U svečanoj izjavi pravobranitelj Opštine Lukavac Jasminka Smajlović izjavila je „da će se u obnašanju službe Opštinskog pravobranitelja pridržavati Ustava i zakona i sa čistom savješću“.

Tako je nezakonito izabrani pravobranitelj svoju izjavu dao pred Opštinskim Načelnikom Edinom Delićem, iako službu Opštinskog pravobranitelja odlukom utemeljuje Opštinsko vijeće kojem Jasminka Smajlović podnosi i izvještaj o svom radu. Najodgovorniji državni službenik Lukavca po dužnosti mora raditi poslove pravne zaštite, imovine, i imovinskih interesa Opštine i Opštinskih organa. Ako je Opštinsko vijeće najviši zakonodavni organ lokalne zajednice koga onda laže pravobranitelj Opštine Lukavac štiteći interese Opštinskog Načelnik, a ne interese organa čiji je Načelnik Edin Delić samo izvršilac.

Gospođo Smajlović! Opština Lukavac nije vlasništvo Načelnika Delića i tvoj posao nije ispunjavanje Njegovih želja niti pisanje propalih prijava i tužbi za uvođenje privremenih mjera. Tvoj posao je isključivo zaštita Opštine i Opštinskih interesa od svih nezakonitosti, a ne primitivni pokušaj diskreditovanja odgovornih i časnih ljudi.

Kako se uopšte usuđuješ gospođo Smajlović da kao odgovorni državni službenik koji prima ogromnu platu lažeš i Regstracioni sud u Tuzli i Opštinski sud u Lukavcu da ne postoji odluka Opštinskog vijeća Lukavac o izboru i imenovanju Nadzornog odbora J.P.“RAD“ Lukavac.A ko je tako kako ti kažeš za koju je odluku pravobraniteljice Smajlović Načelnik Opštine Lukavac Edin Delić podnio zahtjev za preispitivanje odluke pod brojem 02-05-1692/18 od 13.06.2018. godine, ako ne postoji pisani trag da je donesena. Kako se usuđuješ favorizovati nezakonito donesene odluke Načelnika Delića (ukupno šest odluka) donesenih u roku od 15 minuta pod brojem protokola 02-02-6-189/18 od 07.06.2018. godine u odnosu na odluke Opštinskog vijeća o izboru i imenovanju Nadzornog odbora preduzeća i odluke o usklađivanju statusa preduzeća u društvo ograničene odgovornosti.Samo nemoj nikako zaboraviti da je još uvijek živ i hvala dragom Bogu dobrog zdravlja Predsjedavajući Opštinskog vijeća Mehmed Suljić kao i svih 18 vijećnika koji su potpuno zakonito postupali donoseći odluku 11.06.2018. godine i potvrdivši je nakon zahtjeva za preispitivanje Načelnika Delića 20.06.2018. godine. Ta odluka je već urađena i potpisana, a ti je pravobraniteljice moraš po zahtjevu sudskih organa temeljno obrazložiti sviđalo se to Načelniku Deliću ili ne.
Činjenice da ne postoje odluke ovaj put ne možeš sakriti iako ćeš i za ono što si uradila odgovarati pred sudom ali i pred Opštinskim vijećnicima koji će sada biti pozvani na sudsku raspravu kao svjedoci. Tebi to Jasminka ne smeta jer si ti odavno trebala završiti sa karijerom pravobranitelja zbog svoje bahatosti, neprofesionalnosti, ali i neznanja. Za svaki predmet, odluku, ili ugovor za koji nisi dala pravno mišljenje i zbog čega je nastupila neizmijerna šteta ćeš odgovarati, jer ti predmeti još uvijek postoje i nisu dobili pravi epilog. No ti ustvari ni ne znaš koliko si nezakonitih propusta napravila pa ćemo ti malo osvežiti pamćenje gospođo Smajlović:

  1. Zašto nisi kao odgovorni državni službenik dala pravno mišljenje, a bila si dužna upoznati Opštinsko vijeće po katastrofalnom revizorskom izvještaju broj UR-050/018-05/08 od 03.12.2008.godine pri čemu je nanešena šteta Državi u iznposu 5.088.013,60 KM. To smo te već jednom pitali zašto nisi odgovorila, šta to kriješ od naroda Lukavca samo si ti odgovorna za propuštena utuživanja.
  2. Zašto nisi na vrijeme dala pravno mišljenje i postupila po tački 5 rješenja Agencije za privatizaciju T.K. broj 01-714/2015 od 17.12.2015. godine, i upozorila Opštinsko vijeće i Opštinskog Načelnika da se mora upisati u sudski registar kapital preduzeća u roku od 60. dana čime je nanesena šteta J.P.“RAD Lukavac u iznosu od 4.134.140,00 KM.
  3. Zašto nisi dala pravno mišljenje na odluku Opštinskog vijeća o proglašenju statusa Javnog dobra u općoj upotrebi broj 01-02-1-460/14 od 01.04.2014. godine. Zbog tvog neznanja Opštinski Načelnik nije sačinio ugovor o ustupanju javnih dobara sa J.P.“RAD“ Lukavac u iznosu od 7.567.570,95 KM, te je Opština Lukavac vršila utaju PDV-a blizu 2.000.000,00 KM.
  4. Zašto nisi dala pravno mišljenje na odluke o ustupanju pitke vode sa izvorišta Toplice J.P.“RAD“ Lukavac i sačinila ili naložila da se sačini sporazum po članu 3 odluka od 2006-2017 godine po kojem se moraju utvrditi konkretni finansijki iznosi između potpisnika sporazuma jer bi tako sačuvala iznos od 1.104.000,00 KM.
  5. Zašto nisi dala pravno mišljenje na izmirenje obaveze Opštine Lukavac po Odluci Opštinskog vijeća o dugoročnom snadbijevanju toplinskom energijom grada Lukavca broj 01-02-1-2807/02 od 15.08.2002 godine. Zbog nesklapanja sporazuma po članu 7. odluke, a prema članu 1. odluke Opština Lukavac načinila je štetu J.P.“RAD“ Lukavac u iznosu od 6.268.470,75 KM računajući glavnicu za isplatu investicije vrelovoda,porez i kamate.
  6. Zašto nisi dala pravno mišljenje na odluku Opšinskog vijeća za podizanje kredita u iznosu od 500.000,00 KM koje su se trebale potrošiti na osnovno sredstvo u vlasništvu J.P. ViK Tuzla (cjevovod fi-500mm od Šičkog do Lukavca). Naravno i to si prećutala iako si znala da cjevovod nije vlasništvo Opštine Lukavac, a nisi upozorila ni Opštinsko vijeće ni Opštinskog Načelnika.
  7. Zašto nisi dala pravno mišljenje na ugovore o održavanju higijene grada i ulične rasvjete, ali sa upozorenjem da ti ugovori traju duže od 60. dana, te da moraju biti osigurani mjenicama od strane Opštine Lukavac prema zakonu o finansijkom poslovanju. Zbog takvih kao ti J.P:“RAD“ Lukavac ne može naplatiti cca 200.000,00 KM od Opštine Lukavac iako je uredno završilo poslove pod tim ugovorima.
  8. Zašto ne daš pravno mišljenje na dopis od strane J.P:“RAD“ Lukavac po kojem je Opština Lukavac dužna obračunavati amortizaciju na javna dobra ustupljena J.P.“RAD“ Lukavac jer će završni računi Opštine Lukavac biti neistiniti. Samo radi toga doći će do utaje PDV-a na osnovicu obračuna amortizacije, ali ti to naravno ne znaš.
  9. Zašto nisi upozorila Načelnika Opštine Lukavac da ne smije novčana sredstva J.P. “RAD“ Lukavacu iznosu od 35.000,00 KM prebaciti na račun Unicredit banke bez potpisane cesije od strane odgovornog lica preduzeća jer je to krivično djelo.
  10. Zašto je izostalo tvoje pravno mišljenje na odluku Opštinskog vijeća i predaju Gradskog bazena Slovenskoj firmi na osnovu koje je podignut hipotekarni kredit u iznosu od 1.100.000,00 KM nakon čega je bazen prepušten NLB banci da propada, a pare završile u džepovima lopova.

Kako je tebi pravobraniteljice kao odgovornom državnom službeniku uopšte dozvoljeno da pričaš šta jeste a šta nije zakonito kad ti kršiš zakon više od bilo koga na području Opštine Lukavac i prestavljaš najveće zlo koje je zadesilo naš grad.

Na kraju pravobraniteljice za sve što je ovdje navedeno ti ćeš Lukavčanima odgovarati pred zakonom kojeg si morala prestavljati, a ne ugušiti se u neosnovanim prohtjevima i korupciji Opštinske hobotnice pretrpane lažovima ,,nitkovima,, prevarantima i hibridnim političarima sa najmizernijim i najjeftinije plaćenim diplomama na prostorima BiH ispisanih ćirilicom i na kojima zamislite piše da je Grad Tuzla u Republici Srpskoj.

Leave a Reply

16 komentara za članak "JP Rad Lukavac: “Korupcija ili neznanje?”"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Istina
Gost
Istina

Nehro se malo zanio pa pobroja kradje koje je bivsi SDA nacelnik napravio sa svojom grupom kriminalaca.

Not Available
Gost
Not Available

Hahah, i ja gledam.

Asim
Gost
Asim

Nehro *** si druze skroz nisi ***ni sekunde .
Posjeti malo *** mozda ti moze sta pomoci ali daj boze.

Opštinar
Gost
Opštinar

Zar bi covjek iznosio sve ovo da nije upravu Ne moze ni Delic raditi kako hoce Nije Lukavac njegova babovina pa da se mora igrati kako on svira.

Asim
Gost
Asim

puko ……….. normalan……. Jaraka

Asim
Gost
Asim

puko***normalan***Jaraka

Karl marks
Gost
Karl marks

Ovo pola ako je istina ne valja neko bi trebao odgovarati ili neka se oglasi i demantuje a Nehro neka odgovara za svoje greške ako imaju . Argumente na sto a i narod neka vidi sa kime ima posla.

Sodakox
Gost
Sodakox

Plači Nehro nema više zlatne koke je komunalno ti nije babo ostavio.idi svoje znanje i vještine prosipaj negdje drugo.al ko će te kad nemaš pojma inžinjeru

Realan
Gost
Realan

Ovo je jedan od omrazenijih likova na nasem dunjaluku, iako je vecinom u pravu sto kaze… Dajte vi iz SDA ako planirate da popravite imidz strnake barem u Lukvcu, okanite se ovakvih osoba.

Rahmanović
Gost
Rahmanović

Nehro nikako da zaboravi da nije njegov posao da bude sudija, već je bivši direktor JP “Rad”. Po ovome što Nehro radi trebali bi svaki put kad sud donese presudu za bilo kojeg građanina i bilo koji slučaj stati pa pametovati i postupati tako da kažemo, nepoštujem odluku suda. Ako bi svi mi građani nepoštovali sud gdje sve to vodi. Dosta ljudi se našlo u situaciji i goroj nego Nehro pa su morali poštovati odluke suda i tako je od vajkada. Mislim da je ovakvim postupanjem uveo neke nove do sada nepoznate standarde. Ovakve postupke nepoštovanja vlasti moraju biti i sankcionisani.

ZaBiHVam
Gost
ZaBiHVam

Samo nam još objasni koje odluke se nepostuju i kojeg Suda?!

Limun
Gost
Limun

Svaka ti se pozlatila….

ZaBiHVam
Gost
ZaBiHVam

Dobre su te diplome tipa: ” Orlovi rano lete ” sa njima se oko Lafinasa krminalna mreža plete, …ko će u komunalnom da direktoruje , a ko li će trotoare da mete …???

Balašević
Gost
Balašević

“.. I sve po zakonu….”
Nehro ubi u glavu I Načelnika i donačelnicu Smajlović.
Da su ovih 18 Vijećnika i predsjedavajući upola aktivni kao RVI Nehro ovo bi se davno dovelo a čistac.

nukic
Gost
nukic

U svim sferama društveno političe zajednice u Lukavcu došlo je do pdjela od kada je ovaj bolesnik Delić preko Kukića,Salibašića,Brkića i Hankića doveden u Lukavac.Čak i u Islamskoj zajednici je uspio podijeliti efendije, a čovjek kaže da nije musliman i da mu vjera nije islam.Pitam se kako neke “efendije” mogu vjerovati takvom čovjeku i kako ga mogu podržavati.Neka nas dragi Bog sačuva u ova ružna vremena.

ZaBiHVam
Gost
ZaBiHVam

Opet Lafinas i njegova fotografija sa telecim pogledom vizionara …