HDZ BiH: Nova ekološka bomba nije prihvatljiva za građane Bistarca i Lukavca

1 1.185

Povodom nedavno održane Javne rasprave o Nacrtu izmjena i dopuna prostornog plana TK, na naš email stiglo je saopštenje OO HDZ BiH koje prenosimo u nastavku:

Ovih dana održava se javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna prostornog plana TK 2005-2025. Posebnu pozornost javnosti privukla je činjenica da se na “mala vrata” iznova pokušava legalizirati izgradnja deponije šljake i pepela na lokalitetu bivšeg površinskog kopa Šićki brod.

I mještani MZ Bistarac Donji na održanom Zboru građana jasno su zauzeli stav da su protiv izgradnje deponije šljake i pepela na njihovoj teritoriji. Naime, kako se moglo čuti na samom zboru, koncentracija teške industrije koja za posljedinju ima velika zagađenja zraka i tla ionako je već desetljećima veliki teret za mještane kako Bistarca tako i cjelokupne općine Lukavac. Treba podsjetiti kako je prema podacima Zavoda za javno zdravstvo TK broj oboljelih od karcinoma i respiratornih organa znatno veći od prosjeka u FBiH što jasno potvrđuje veoma štetno djelovanje industrije koja je instalirana na veoma malom prostoru. Pored toga vrlo negativna iskustva mještana Bukinja, LJepunica, Šićkog broda, Husina, Divkovića, Rapača i drugih naseljenih mjesta sa dosadašnjim načinom funkcioniranja i upravljanja odlagalištima šljake i pepela na lokalitetima Divkovići I i II, te deponija Jezero I i II jasan je putokaz kakvo bi stanje bilo i na lokalitetu površinski kop Šićki brod.

Također, važno je napomenuti i blizinu stambenih objekata što bi bez ikakve dileme dovelo do uništavanja i obezvređivanja privatne imovine. Svakako odlganje šljake i pepela na lokalitetu površinskog kopa ugrozila bi se i izvorišta pitke vode i poremetila čitava struktura podzemnih voda.

Cjelokupna javnost svjedoči štetnosti koju su prouzročila navedena odlagališta šljake i pepela na zdravlje stanovništva i okoline, a što je više puta potvrđeno i kroz razne studije koje su radili stručnjaci kako u BiH tako i na prestužnim europskim institutima. Nažalost, do danas nitko nije prepoznao vapaje koje su stanovnici upućivali svim nadležnim institucijama kako bi se ispoštovao minimum zakonskih propisa i obveza i zaštitio ljudski život, a što je važnije od bilo kakvih “viših interesa”.

Zbog svega navedenog mještani izražavaju oštro protivljenje formiranju novog odlagališta šljake i pepla te izražavamo snažnu podršku nastavku borbe za zdrav i čist okoliš.

Leave a Reply

1 komentar za članak "HDZ BiH: Nova ekološka bomba nije prihvatljiva za građane Bistarca i Lukavca"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

A, sta je sa starim ekoloskim bombama? Haman su prihvatljive.Malo.malo pa NETKO OPET bomba…