Građani se smrzavaju: Grijanja neće biti dok se ne izmire dugovi

26 5.659

 

Juče u 07:00h održan je sastanak direktora JKP RAD Lukavac, direktora TE Tuzla, menadžmenta TE i načelnika Općine Lukavac u prostorijama TE Tuzla na kome je predočeno da su dugovanja grada Lukavca prema TE veća od 1.3 milona KM i da je stav Uprave Elektroprivrede da ne mogu početi sa grijanjem prije izmirenja značajnog dijela duga i preciznog reprograma preostalog duga.

Trenutna dugovanja potrošača prema JKP RAD po ispostavljenim računima su 2.5 miliona KM, a indikativno je da su među najvećim dužnicima lica koja imaju najmanje razloga da ne plaćaju svoje račune. Tokom sastanka u TE obaviješteni smo da centralno grijanje Tuzla blagovremeno izmiruje sve svoje obaveze te tim prije stanje loše naplate i povećanja duga iz godine u godinu za grad Lukavac predstavlja ozbiljan problem. Cijena grijanja u Lukavcu ne može pokriti troškove investicije izgradnje toplovoda koji grad Lukavac još uvijek plaća u iznosu od 390 000 KM godišnje.

Pozivamo građane da urgentno izmire svoje obaveze za centralno grijanje kako građani ne bi trpili posljedice neodgovornog odnosa pojedinaca. Posebno ukazujemo da bi eventualno kašnjenje grijanja dovelo u pitanje rad škola, obdaništa a ugrozilo bi i funkcioniranje drugih subjekata. A hladni stanovi građana koji sa pravom očekuju grijanje i nisu spremni na drugi vid rješavanja ovog problema mogu prouzrokovati i zdravstvene i druge tegobe.

Općina i MZ će pokrenuti opsežnu akciju u povećanju naplate dugovanja uključujući isključenje sa centralnog grijanja dužnika tamo gdje je to moguće i plaćanje dodatne takse na priključak.

Uputiti će se zahtjev UO JKP RAD da uvede dodatnu taksu na priključak isključenih korisnika a posebno u slučaju kada priključenje zahtijeva složenije zahvate.

Iz JP RAD i Općine Lukavac mole građane da primarno plaćanje grijanja vrše na šalteru Elektrodistribucije kako bi se skratilo vrijeme evidentiranja ovih uplata i što prije stvorili uslovi za početak sezone grijanja.

Općina očekuje od JKP RAD i Općinskog suda Lukavac da sve svoje kapacitete stave u funkciju osiguranja prinudne naplate, posebno u slučajevima visokih dugovanja materijalno situiranih građana i pravnih subjekata.

Leave a Reply

26 komentara za članak "Građani se smrzavaju: Grijanja neće biti dok se ne izmire dugovi"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Monika
Gost
Monika

Sramotno je da pošteni građani koji uredno plaćaju ispaštaju.Zašto gospodin direktor JKP RAD Lukavac ne traži od suda da se prinudnom naplatom traže potraživanja za komunalne usluge,skidaju novčana sredstva od plate,od plate supružnika,plijene mašine od privatnika,nemože pošten svijet da ispašta.Zašto preko ljeta uz sudski nalog blokirate radijatore oni koji neplaćaju.Mora biti rješenja samo se kuka da se neplaća a ništa ne rješava.

Istina
Gost
Istina

Odgovor je vrlo jednostavan: RAD vode nesposobni paraziti vec 20 godina. Bitno je da oni naplacuju bezobrazne takse za pijacu koju su pustili da potone u blato.

Chame
Gost
Chame

Odgovor je jednostavan: ne postoji zakon koji bi to provodjenje podrzavao, drugim rijecima taj zakon treba donijeti, ali nazalost ne ide samo zakon za najnizi sloj vec bi kurtoazije radi morao da se odnosi i na glavesine sto u stvari I jeste Problem…moze se neko sa vrha ostetiti za koju markicu pa eto belaja

Istina
Gost
Istina

Zakon o prinudnoj naplati svakako se mora donijeti, mislim da nase kriminalne Vlade to nece uraditi dok ih EU ne pritisne. A vec je sigurno i Termo Elektrani dosadilo da su im duzni milione sa svih strana jer lokalna komunalna preduzeca nisu u stanju naplatiti potrazivanja od lokalnih fizickih i pravnih lica.

SDP Insider
Gost
SDP Insider

Vidi sad jada i belaja, nema zraka, nema vode a sad ni grijanja. Nemojte ljudstvo ništa da brinete, sad će ekolog, geolog, rudar, pravnik, biciklista, ekspert za pitagoru i planinske visove Nepala, čistač jezera Modrac, nosilac ginisove knjige rekorda u čupanju panjeva, odajući detektor fašista i nacionalista, kantonalni prvak u preletarstvu iz jedne strane u drugu da obezbjedi grijanje svojom lafinom, pa ljudstvo izvolite grijte se na lafinu a on će ipak u svojoj Tuzli pored toplih radijatora gladiti picin friz na bradi. Graham, crni doza ili ludara ajde brzo.

Srle
Gost
Srle

Ne rise, nije nam načelnik kriv zato što “pošteni” budžovani ne plaćaju grijanje. Taj problem postoji od 92 na ovamo, kad su pojedini mislili da je sve džaba jer su oni zaslužili.

SDPInsider
Gost
SDPInsider

Lafinas kad bi se Vama zatucancima popeo na glavu i kakio Vi bi rekli ja lijepa ugođaja vidi kako mu guza divno radi. Prvi čovjek opštine je odgovoran za stanje svakog građanina. Probleme rješava dogovorom a ne kurčenjem. Jel jasno jeste, ako nije baš me briga.

Istina
Gost
Istina

Ekstremno zatucani kvazi-Bosnjak se opet javlja s nebulozama. Nije nacelnik duzan placati tvoje privatne racune stoko nepismena. Paraziti poput tebe su i razlog dugova.

SDPInsider
Gost
SDPInsider

Naravno da nije duzan placati racune ali je kao nadredeni direktoru komunalnog duzan osigurati gradanima toplinu u svojim domovima. Sta sad treba da kaze mrzni te se i to rjesenje. Pa on umjesto sto oda po selima drzi idiotska predavanj i kupuje dzipove treba da rijesi problem, alo mozgu. I jos nesto, pogledajte malo na tip.ba komentare tuzlaka na racun lafinasa.

Istina
Gost
Istina

Opet potpuno promaseno pripisivanje krivice. RAD kontrolise znamo ko vec 25 godina, a dug nije nastao samo RAD-ovim neradom nego i bezobrazlukom Lukavcana koji se griju na centralno a godinama ne placaju.

crni
Member
crni

Merhaba inspederu, inace dezurni sda placenik i vodja copora tarikovih i kukinih pasa lutalica. Inace cekamo i onog odmetnutog pujdu iz Ostereiha pa da pocne lajanje po URBANOM NACELNIKU. NIdje veze. ESELAMU ALEJKUM i umalo zaboravih: I LOVE YOU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PS. grijanje ce poceti na vrijeme.

Graham
Gost
Graham

Izgleda da si i ti istrosio argumente, pa dzaba lupetas. Nego, jesi li ti platio grijanje?

Preletač
Gost
Preletač
Kantonalni preletač je ipak Sakić Senior,SSO LIBH LDS SBIH SDA,od Predsjednika udruženja Josip Broz Tito do najomraženijeg Lukavčanina,ima preletača još,Predsjedavajući vijeća SDP-GRUPA GRAĐANA-SDA,zatim Ramiz SBB-SDA zatim Sakić Junior SDP-SBIH-SDA,Bečić Vijećnik iz Efendija u SDA,Direktori škola Gnojnica a osoba je iz Modraca SDP-SDA,Oboje bivših Gnojničkih kandidata iz SDA ,SDP-SDA,UČO iz Berkovice SDP-SBB-SDA?,Sejo iz Gnojnice UBSD-SDP-SDU-BDS-SDA,Miladin Sarajevo(nije s kantona) ali SDP-SDU-USD-SDP-SDA,Sejfudin Tokić UBSD-SDP-SDU-SDU2002-ASDA,Vrbić iz Kruševice SDP-SDA,SDP INSIDER iz SDA u SDA ups Zar se to može,ev sad malo na Mlin SDPinsideru SULEJMAN BRKIĆ SDP-SDA-DOSTA JE BILO-SDP,Malo kolegama i NS Kandidat NS za Načelnika Gračanice SDA-NS,idemo malo izvan kantona Bajrović SDP-DF-GS,Ivo Komšić SDP-HSS-SDP-SDU-USD-SDA itd,Mnogi nabrojani su mijenjali ideju prvo lažni ljevičari ,lažni liberali pa Foteljaši i Intereždžije,Nažalost jadan Narod glasa za Ljevicu a Dobije Stojniće,Miladine,Juriće,Mehmede,Jarake,Berile. Pa ovo je tema NS 100 Glasova NS će podržati Načelnika a 10 glasova NS će biti Neutralno,NS glasač ne može ne smije biti za Mirsada Kukića za Načelnika Lukavca ,prvog stranca. A eventualne greške Načelnika NS mora tražiti medijski,STAV NS morabiti objavljen i na Lukavac Info bez obzira kakav bio kritički,NS mora ponuditi bolja rješenja od SDP Načelnika a Kukić nije bolje rješenje, -Da NS ima Načelnika koliko vremena s ovakvom Tužbom Vlade,bi trebalo da se popravi… Read more »
Laki
Gost
Laki

Djecko ne jedi vise go..a dosadan si.

Graham
Gost
Graham

Jel Nehro jos uvijek direktor JKP RAD Lukavac?

Amer(i)kanac
Gost
Amer(i)kanac
Sa zrakom ne prodisasmo,voda još gora,sad i grijanja nema dok je njemu ugodno u toplom tuzlanskom stanu.A razloga je još: – uhljebljavanje dugogodišnje SDP-ove manjinske lady i bivše vijećnice u Dom kulture Lukavac – davanje lažnih podataka o prebivalištu – po zakonu kandidat za načelnika mora imati prebivalište sa opštine – naš načelnik živi u Tuzli – u toku mandata u Lukavcu prenoćio samo jednom i to na sjednici vijeća koja je trajala do 4 ujutro – kupovina namještaja u kancelariji načelnika za 10000 KM – bezlično mijenjanje političkih dresova radi ostvarenja ličnih interesa – konstantno glumljenje žrtve i stvaranje lažne slike o sebi i svom položaju – asvaltiranje puta koji je u vlasništvu GIKIL – nezakonito postavljanje u Upravne odbore osoba sa liste SDP-a – stvaranje slike o SNAŽNOM napretku opštine koji se ogleda u naspianju puta kamenom – nabavka novih vozila u vrijednosti od 76000 KM jer je opština u dugu,u dubiozi,pred blokadu – istovremeno otpis 5 opštinskih vozila sa prosjekom pređenih km oko 180000 – izuzeti predmeti za sumnjive javne nabavke i tendere opštine – ulazak u SDP a predstavljao i kandidovao se kao nezavisni – kampanja za ekologiju i DA ĆE LUKAVAC PRODISAT – LAŽ –… Read more »
Lukavac
Gost
Lukavac

Haha kolko ste ocajni i dalje kmecite sto ste izgubili nacelnicku poziciju… mislis stvarno da ce neko procitat taj tvoj referat? Kme kme kme

13 septembar
Gost
13 septembar

Kme kme, nebi bio tako samouvjeren, kmecat ce mnogi! Jedva Sam docekao prosli put da SDA izgubi , sad jedva cekam da hebemo,Delicu mater lazljivu korumpiranu! a vjeruj ima nas dosta koji smo za ovu godinu Dana vidjeli da ima i gorih lopova i lazova cak i od ovih iz SDA, posebno ce najebat zbog onog kriminalnog kokursa u Opstini neka zna sad I on.

Komentator
Gost
Komentator

Grijanje treba početi 15.10. Nikako ranije.Znači ima još vremena.Međutim pravo pitanje na koje se nikada javno ne daje odgovor je : do kada će građani Lukavca plaćati grijanje za 60 pfeninga po kvadratu skuplje nego građani Tuzle.Gdje su otišle pare koje su se proteklih 15 godina izdvajale za investiciju toplovoda?Pa neće se valjda ta “investicija” uračunavati u cijenu narednih 200 godina.Ima li kraja pljački i lopovluku i varanju građana Lukavca?

Chame
Gost
Chame

A da pitamo novog Nacelnika ipak je on tu citavu godinu dana, a sve prije njega je teklo uz med I mlijeko

Istina
Gost
Istina

Pogledajte svoje komsije u oci i zahvalite im sto ce vam se djeca smrzavati.

Dzeko
Gost
Dzeko

Pih. Nista novo. Ja kupio sebi kalolifer.

Real
Gost
Real

Ako vec ne mozete iskljucit grijanje neplatisama molim elektroprivredu, da nama lukavcanima po uzoru na TV taksu racune za grijanje naplacujete uz racune za elekticnu energiju.
Tako da neplatisama makar struju mozete iskljucit. To nebi trebao bit problem jer je i termo elektrana vasa. Hvala…

PoGlaviStanovnika
Gost
PoGlaviStanovnika

Prica se da ce glavati nacelnik da kupi 2000 komada onih pedalina za ciscenje jezerra moddrac I da podijeli lukavcanima, svaka obitelj jedna pedalina I opleti na smjenu vintlaj da se ne,smrznes a ujedno I ekoloski da se svi osvijeste , stari je to biciklista zna on kako se moze najbolje ekoloski rijesiti problem grijanja

Nikad vi pameti doci necete
Gost
Nikad vi pameti doci necete

Pitajte bivseg nacalnika gdje su otisle pare od toplovoda istog onog sto podrzavate za referendum….ja glupog naroda boze

Redrevolution
Gost
Redrevolution

Kontam da je za ovo stanje kriv onaj olimpijac sto nas je tako skupo kostao sve ove godine..kao i uhljebljavanje 27 ugrozenih babinih sinova u dom zdravlja🤔