Građani općine Lukavac ne žele odlagalište šljake!

5 1.520

Jučer je u Sali PU Lukavac održana Javna rasprava posvećena Nacrtu izmjena i dopuna Prostornog plana TK za period od 2005.-2025. godine.

Na današnjoj raspravi učešće su uzeli predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, IPSA Instituta iz Sarajeva kao nosioci izrade planskog dokumenta, službenici Općine Lukavac, predstavnici nevladinog sektora, aktivisti udruženja za zaštitu okoliša, predstavnici medija i ostali građani općine Lukavac.

Ono što je okupilo veliki broj građana, svakako je dio Nacrta izmjena i dopuna Prostornog plana TK jeste odlagalište koje bi služilo za potrebe Bloka 7 TE Tuzla a koje bi se nalazilo na području općine Lukavac, tačnije zauzimalo bi oko 30 hektara lokaliteta na području općine Lukavac i oko 40 hektara lokaliteta na području općine Tuzla, a na isto bi se deponovala šljaka, pepeo i gips iz TE Tuzla.

Načelnik Općine Lukavac, Edin Delić, izjavio je da nijedno značajno pitanje se ne bi smjelo rješavati bez učešća javnosti te je u vezi s tim pozdravio današnju raspravu. Dalje je dodao da su svi oni kojih se tiče ovo pitanje, Općina Lukavac, politički subjekti, nevladin sektor i svi građani općine Lukavac zauzeli jasan negativan stav i oštro protivljenje odlagalištu šljake.

– Ni po koju cijenu mi ne želimo odlagalište šljake, pepela i gipsa. To je jasno kao dan. Mi od tog jasnog stava nećemo odstupiti. Mi na toj lokaciji želimo prostor za rekreaciju, a ne još jednog zagađivača“, te je zamolio nadležne da prema građanima općine Lukavac postupaju sa posebnim senzibilitetom zbog postojećih zagađivača i zagađene sredine u kojoj žive. Izjavio je Abdel Đozić, vanredni profesor na Tehnološkom fakultetu.

Istog stava bio je i Suad Salibašić, Poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona, koji je izjavio i obećao građanima općine Lukavac da, ukoliko se ova tačka nađe na Dnevnom redu, neće glasati i učiniti će sve da ona ne prođe i da se ne usvoji.

Pored njih, svoj stav su iznijeli i predstavnici MZ Bistarac Gornji i udruženja za zaštitu okoliša.

Zaključaj je jasan: Građani općine Lukavac ne žele odlagalište šljake!

Leave a Reply

5 komentara za članak "Građani općine Lukavac ne žele odlagalište šljake!"

avatar
najnoviji najstariji popularni
KKK
Gost
KKK

Zao mi sto u ovom tekstu ne pomenuste samoproglasenog eksperta za ekologiju Jakuba M. Jadnik dosao na javnu raspravu u crnim cipelama i bijelim carapama, pa da kaze nesto. Jos da je veci belaj, svoj govor, u kojem ama bas nista nije rekao, a koji odrazava i nivo njegove inteligencije, postavlja na svoj fb zid i zadovoljno preslusava.

maak
Gost
maak

Delico kako te nije stid pricati o ekologiji pa svaki mjesec KUKO tvoj zastitnik ispusta u TURIJU TJ MODRACKO JEZERO tone jalovine a ti lafinasu nikada nisi digao glas protiv a ni tvoje sluge jake i adem Turijani . Sad ko ti se boris satro za sljaku pa TURIJA I MODRACKO su opcina Lukavac

Borac sa Trepala
Gost
Borac sa Trepala
Svi do jednog preko NVO uzimaju pare preko nekakvih kvazi ekoloških projekata i biciklističkih staza- takođe ekoloških. Ovog Salibašića ne bih uopšte ni tretirao kao ozbiljnu osobu za bilo kakav komentar, čak je Veći Bundoglav i od samog Bundoglava Delića! Čuj Priče nebulozne: “Hoćemo mi Terene za rekreaciju…”- Reče vrli Europejac Načelnik Delić?! Inače borac za čist zrak, vodu još čišću, i teren najčišći ako može- toliko će ova Zemlja biti čista za koji dan da ste sve iz nje očistili Vi politički demagozi – uključujući i ljude koji ovdje žive!!! Hoćeš Li možda Havle Načelniče??? Gdje ćete sa Rudarima “Kreke” – Sutra kad ostanu bez posla RUDARU; gdje??? Najlakše je kenjat o ekologiji i nečemu sličnom Deliću!- Tako si se i dovukario preko tog SDP Udruženja za ekologiju u Lukavac – na mala Vrata! Znam vrlo dobro jer sam prisustvovao lično jednom takvom sastanku na koji si Doveden pravo iz Tuzle, od strane Edhema Muftića i Adema Mahovkića, da nam Vaziš o “čistom” zraku u Lukavcu koji planiraš sa sobom da doneseš i da onda “prodišemo”??? Sad, pošto opet kreće predizborna šuplja priča, došlo ti ko kec na desetku da ponovo smaraš narod sa Lafinom o zagađenju i ekologji… Read more »
variola
Gost
variola

Procitaj ponovo (t)ko hoce terene za rekreaciju?…, mada su isti, Delic i Djozic, mala crkavica na faksu pa hoce jos malo, a ekologija zanimljiva i materijalno “laka” tema … paraf na zahtjev za okolinsku i dubok dzep….

Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

Pošto je načelnik Općine Lukavac i čelnik SDP-e zvanično otvorio predizbornu kampanju ,ne čekajući da narod makar ljeto rahat proživi, vakat je i da se komentari počnu pisat’. Istini za volju, nije je nikada ni prekid'o.Stalno podgrijavanje političke vatre je njegova taktika.Naivni svih zemalja, priključite mu se !