GIKIL: U vodi nema mangana

16 4.859

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje iz kompanije GIKIL koje prenosimo u nastavku. Želimo istaći da nismo dobili rezultate analiza na koje se poziva pomenuta kompanija.

Nakon saopštenja JP Rad Lukavac kojim obavještavaju potrošače da se voda iz gradskog vodovoda Lukavac ne koristi za piće zbog povećane količine mangana, te da su o novanastaloj situaciji obavijestili GIKIL, zatraživši poduzimanje potrebnih radnji, javnost želimo obavijestiti o sljedećem:

GIKIL nema ulogu proizvođača pitke vode i prema postojećem Ugovoru, JP Rad isporučujemo vodu, ali koja je namijenjena za sanitarne potrebe.   

Kada je riječ o prisutnosti određenh štetnih tvari, prema analizama labaratorije Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac mangan nije prisutan u vodi. Uzorci za analizu vode uzeti su 4.8.2017.godine na ulazu u GIKIL, a izvještaj o kvalitetu vode sačinili su iskusni inženjeri tehnologije iz Sektora kontrole i kvaliteta. Isti pokazatelji nalazili su se i u ranijem izvještaju koji je od naših stručnih lica sačinjen 31.7.2017.godine.   

Kako bi se dodatno uvjerili u ispravnost sanitarne vode koju isporučujemo građanima Lukavca, labaratorijske analize ponovljene su i tokom jučerašnjeg dana (8.8.2017.godine). Iz uzorka koji je uzet sa slavine fabrike Energana dodatno je potvrđeno potpuno odsustvo mangana u vodi, o čemu je sačinjen i detaljan izvještaj.

Odstupanje rezultata koji su dobiveni u Zavodu za javno zdravstvo TK moglo se dogoditi zbog različitih mjesta uzimanja uzoraka unutar gradske mreže i zastarjelosti cjevovoda gradske mreže, za čije održavanje nije zadužen GIKIL, nego JP Rad.

O navedenim rezultatima labaratorijskih analiza Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac obavijestila je „Rad“. Koristimo priliku da istaknemo da sve svoje raspoložive resurse stavljamo na raspolaganje kako bi se detektovao izvor novonastalog problema, u cilju zaštite zdravlja naših građana.

Leave a Reply

16 komentara za članak "GIKIL: U vodi nema mangana"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

K'o i uvijek, u GIKIL-u je i pesinluk “cist”.A iz cesmi curi sveta i ljekovita voda rijeke Gang.
Kojom nas saburi De -ba- is Ganguli. Is,is …

CHE
Gost
CHE

Milenko.
Neki dan informacija iz Indije. Kazu 600 miliona indijaca nema WC. Mozes misliti kad navali masa da opere guzicu u Gangu.
E tako ti i ovaj De-ba-sh-is potice iz te regije gdje pere guzicu na ulici. I dobro si napisao. Is, is, is….

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

CHE,
dovukli vam pesina Garonju da pljačka narod koji je u kućama imade hamamdžik prije nekih 700 godina. Eto,šta nam uradiše…

Istina
Gost
Istina

U vodi nema mangana, u zraku nema otrova. Zivio GIKIL nas industrijski patuljak i trovac sirokih narodnih masa.

Ja
Gost
Ja

Ja novinarčića i guzice. Otkada se to kaže “labaratorija”. Dosad je uvijek bila laboratorija

CHE
Gost
CHE

Nije ovo novinarcic pisao.
Ovo je pisao PR iz GIKIL-a. Pravopis joj nije bas neka vrlina. Ali ima dobru vrlinu od dupeta na dole.

IT freak
Gost
IT freak

Poštovani koji ponižavaš nickname CHE, sramota je da redovno pljujete po kompaniji u kojoj zarađujete platu. GIKIL bi vjerovatno uspio bez takvih kao ti, koji su po meni gori od onih koje optužuješ. I još da na ovakav način komentarišete o vlastitoj kolegici. Naorao si za debele prijave. Barem pazi sa koje IP adrese pišeš. Fuj!

Dzeko
Gost
Dzeko

Znaci ispravna. Moze se piti. Super. Ne moram vise na izvor i da psujem nacelnika i drzavu. Samo mi malo ko zuckasta. To je vjerovatno bogata magnezijem i spada u mineralne vode. Koji smo mi sretnici. Pa ovo ni Max Bunker ne bi napisao.

da je pravde
Gost
da je pravde

Jok, obogacena je najzdravjim mineralima. Dole zlotvori

dino
Gost
dino

Sva poenta je da GIKIL prema ugovoru isporučuje vodu za sanitarne potrebe – a onda RAD samo proslijedi tu istu i naplaćuje kao pitku vodu!!!!!!!
Nek’ nas deru kad smo ovce,

Amir Avdagić
Gost
Amir Avdagić

Pročita li iko išta ikada osim naslova? GIKIL, uz sve mane i kritike koje stoje, nema veze sa tim što voda nije za piće godinama i godinama. Istina je da isporučuju vodu za sanitarne potrebe, kupuju modračku preko JP Spreča, prerade u sanitarno ispravnu i šalju JP Rad koji ne plaća ništa, ni marke. Da prestanu, jer imaju samo gubitke, ne bismo imali ni ovu koju sad imamo, jer nisu dužni u suštini. Nikog ne branim, ali kad su išta ovi opštinari uložili i uradili po pitanju vode? Živimo u 21. stoljeću ljudi. Svaka opština riješila je problem kakav god je imala, kod nas se samo pišu saopštenja, sa hudim Rad-om na čelu!

Murat
Gost
Murat

“u cilju zaštite zdravlja naših građana” Zajebavas nas 🙂

Istina
Gost
Istina

Kao onaj skec u Top Listi Nadrealista: “voda nije radioaktivna, ona je malo radioaktivna”.

Nicolas
Gost
Nicolas

U vodi nema mangana ali zato ima sljunka blata na dnu suda ne treba kafu zasipati puna dzezva toza.

Kung Fu Ce
Gost
Kung Fu Ce

Nema vala ni vode u onoj tekućini.

ccc
Gost
ccc

Tuziti JP Rad zbog dugogodisnje obmane javnosti o prodaji “pitke” vode. Onaj ko je pio tu vodu, mozda je i nesvjesno zaradio kakve bolesti. Samo tuziti !