GIKIL: U vodi nema mangana

16 3.917

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje iz kompanije GIKIL koje prenosimo u nastavku. Želimo istaći da nismo dobili rezultate analiza na koje se poziva pomenuta kompanija.

Nakon saopštenja JP Rad Lukavac kojim obavještavaju potrošače da se voda iz gradskog vodovoda Lukavac ne koristi za piće zbog povećane količine mangana, te da su o novanastaloj situaciji obavijestili GIKIL, zatraživši poduzimanje potrebnih radnji, javnost želimo obavijestiti o sljedećem:

GIKIL nema ulogu proizvođača pitke vode i prema postojećem Ugovoru, JP Rad isporučujemo vodu, ali koja je namijenjena za sanitarne potrebe.   

Kada je riječ o prisutnosti određenh štetnih tvari, prema analizama labaratorije Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac mangan nije prisutan u vodi. Uzorci za analizu vode uzeti su 4.8.2017.godine na ulazu u GIKIL, a izvještaj o kvalitetu vode sačinili su iskusni inženjeri tehnologije iz Sektora kontrole i kvaliteta. Isti pokazatelji nalazili su se i u ranijem izvještaju koji je od naših stručnih lica sačinjen 31.7.2017.godine.   

Kako bi se dodatno uvjerili u ispravnost sanitarne vode koju isporučujemo građanima Lukavca, labaratorijske analize ponovljene su i tokom jučerašnjeg dana (8.8.2017.godine). Iz uzorka koji je uzet sa slavine fabrike Energana dodatno je potvrđeno potpuno odsustvo mangana u vodi, o čemu je sačinjen i detaljan izvještaj.

Odstupanje rezultata koji su dobiveni u Zavodu za javno zdravstvo TK moglo se dogoditi zbog različitih mjesta uzimanja uzoraka unutar gradske mreže i zastarjelosti cjevovoda gradske mreže, za čije održavanje nije zadužen GIKIL, nego JP Rad.

O navedenim rezultatima labaratorijskih analiza Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac obavijestila je „Rad“. Koristimo priliku da istaknemo da sve svoje raspoložive resurse stavljamo na raspolaganje kako bi se detektovao izvor novonastalog problema, u cilju zaštite zdravlja naših građana.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala SodaLIVE.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal SodaLIVE.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SodaLIVE.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.