FCL realizira projekat vrijedan 650.000 eura za smanjenje azotnih oksida

3 3.720

Fabrika cementa Lukavac je na 15. Međunarodnom sajmu turizma LIST 2017, koji je od ove godine proširen na segment ekologije, predstavila svoje velike projekte koji se odnose na očuvanja životne okoline.

Damir Mulamehmedović, specijalista za proizvodnju u FCL za Akta.ba je kazao da kompanija kontinuirano investira u ugradnju novih tehnologija i postrojenja s ciljem suspaljivanja zamjenskih goriva i time učestvuje u rješavanju problematike zbrinjavanja otpada a i očuvanju okoliša.

Trenutno realiziramo projekat vrijedan 650 hiljada eura koji se odnosi na redukciju emisija azotnih oksida u atmosferu. Granica emisija azotnih oksida u atmosferi u EU je 500 ml po m3 mi imamo i bez ove trenutne investicije zadovoljene sve ove uslove. Ali ono na čemu mi radimo jeste da se spremamo za spuštanje te granice na 200ml, koja je već primjenjena u Njemačkoj i koja će biti zvanično usvojena 2018. godine. Investirajući u opremu u budućnosti ćemo imati mogućnost da reduciramo emisije azotnih oksida ispod spomenute mjere i sve u korak sa trendovima u svijetu, kazao je Mulamehmedović.

Bosna i Hercegovina uskladila je svoje zakone iz ove oblasti prema direktivama EU. Prema tim zakonima definisane su granične vrijednosti emisija za cementnu industriju koje nastaju pri spaljivanju otpada u pećima, koje se kontinuirano mjere i prate od strane ovlaštenih certificaranih institucija i čiji izvještaji se dostavljaju Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Spaljivanje nije štetno jer se koriste izuzetno visoke temperature i sve materije se neutraliziraju. Upotrebom zamjenskih goriva i sirovina uravnotežuje se okolišni, ekonomski i društveni aspekt održivosti.

Svi projekti i investicije koje sprovodi FCL vezani su za unaprjeđenje procesa proizvodnje i ekoloških standarda.

Najveći projekat na kojema Fabrika cementa Lukavac trenutno radi jeste rekonstrukcija predkalcinatora u liniji za proizvodnju plinkera i rekonstrukcija hladnjaka plinkera a sve u cilju bolje energetske efikasnosti i iskorištenja u procesu i dobijanja dobrog i kvalitenog procesa.

Uvijek možemo odgovoriti ekološkim standardima koji su postavljeni kako kod nas tako i u EU. Mi smo pioniri u zbrinjavanju i vođenju računa o okoliša i ekologiji i to je nešto što nam je prioritet. Veliko zadovoljstvo dugujemo i našem vlasniku Asamer Holding AG zbog prepoznavanja trendova koji su prisutni u EU i omogućavanja sredstava da bi investirali u projekte koji idu čak i korak prije vremena, rekao je Mulamehmedović.

Leave a Reply

3 komentara za članak "FCL realizira projekat vrijedan 650.000 eura za smanjenje azotnih oksida"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Mirza
Gost
Mirza

Svabe, hocu reci Austrijanci svaka cast. GIKIL i Sisecam, sta dalje cekate? Il ekologija il noga.

Istina
Gost
Istina

Dovoljan je 1 pogled na Cementaru i odmah se vidi da to vode ljudi a ne divljaci kao Sodu i Koksaru. Od ulaza, ograde, uredjenih zelenih povrsina, do dimnjaka iz kojih nikad ne suklja dim i prasina. I onda pogledamo trovacku Sodu i Koksaru koje izgledaju kao Chernobil iz post apokalipticnih trecerazrednih filmova. Prljavo, zapusteno, smrdljivo, i po cijeli dan na tone otrovnih cestica prasine u plinova neprestano zatrpavaju Lukavac. Danas oko 10:00 sati prizor je bio stravican, jutro suncano i normalno i onda puhne vjetar preko Koksare i Sode na Lukavac. I cijela pijaca i grad se zavise u smrdljivu, otrovnu prasinu da se nije moglo vidjeti Bokavicko brdo. Strava i uzas… i to svaki dan.

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Daj šta daš, za uhar je kad nemere drukčije…