Energy Solution podnio zahtjev za izdavanje okolišne dozvole Centru za reciklažu rabljene gume

9 5.326

8. Maja na WEB stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma objavljen je poziv za Javni uvid u dokumentaciju i informacija o Javnoj raspravi koja će se održati 31.05. 2017. godine u sali hotela Lukavac, sa početkom u 12 sati.

Zanimljivo, da u postupku uključivanja javnosti, kompletan materijal sa Prilozima može se pogledati u prostorijama Ministarstva okoliša i turizma – Sektor za okolišne dozvole, u ulici Marka Marulića br.2 u Sarajevu!?

Pravilnikom o uslovima za rad postrojenja za spaljivanje otpada, u članu 2. definisano je da „postrojenje za spaljivanje znači bilo koju stacionarnu ili pokretnu tehničku instalacionu jedinicu i opremu namijenjenu toplinskoj obradi otpada sa ili bez korištenja stvorene toplote sagorijevanjem. Ovo uključuje spaljivanje putem oksidacije otpada kao i druge postupke toplinske obrade kao što su postupci pirolize, plinifikacije ili plazme…“.

Na osnovu ovih odrebi navedenog pravilnika, planirani pogon i postrojenje spada u postrojenje za spaljivanje otpada jer se radi o procesu pirolize pri termičkoj obradi, te se na njega moraju primijeniti odredbe pomenutog pravilnika.

Imajući u vidu da se radi o novoj, za evropske prostore nepoznatoj tehnologiji za reciklažu otpadnih automobilskih guma, koja se zasniva na toplinskoj obradi gume u procesu pirolize, navodi proizvođača da se radi o garantovano „čistoj“ tehnologiji koja nema negativnog utjecaja na okoliš, moraće biti provjereni sistemom monitoringa kako je to definirano Pravilnikom o uvjetima za rad postrojenja za spaljivanje otpada („Sl. novine FBiH“, broj 12/05).

Ono što nije jasno je tvrdnja Centra za reciklažu da se spalionica nalazi u sklopu industrijske zone Lukavac i van urbanog (stambenog) područja, kada je naselje Koksara samo 100-200 metara udaljeno od postrojenja dok se u Zahtjevu navodi da su prvi stambeni objekti udaljeni oko 1 km sjeveroistočno – istočno od lokacije centra.

Napominjemo da je Kantonalni sud u Sarajevu u martu ove godine poništio okolinsku dozvolu kompaniji Energy Solution izdatu od strane Ministarstva za okoliš 11.11.2015. godine. Tužbu je podnijelo Općinsko vijeće Lukavac i Forum za zaštitu okoliša a koje je zastupao advokat Nisad Omerović.

Leave a Reply

9 komentara za članak "Energy Solution podnio zahtjev za izdavanje okolišne dozvole Centru za reciklažu rabljene gume"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Mehonja Mehic
Gost
Mehonja Mehic

Dosta je trovaca u Lukavcu! Ako vec zelite spaljivat gume, eto vam Banovici, pa tamo reciklirajte. Nacelnice, ocekujemo i Vasu reakciju na ovu ekolosku bombu u najavi.

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

U neozbiljnoj državi samo su posljedice ozbiljne…

Dzeko
Gost
Dzeko

Neka pale da Bog da nas spalili vise

Senad Kapetanovic
Gost
Senad Kapetanovic

Ma samo nam još ova fabrika treba i da se svi odselimo. Siromašna smo mi opština za ovako skupa radna mjesta. Nemamo mi toliko novca da zbog desetak radnih mjesta, plaćamo liječenja za nove karcinome. Načelniče, zaštite svoj građane. Mislim da Vam je toi građanska i moralna dužnost.

Osmo
Gost
Osmo

Apsolutno onemoguciti dobijanje dozvole, Lukavac treba dati do znanja da spalionice nisu dobrodosle.

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Još jedan “razlog” za spalionicu gume ! Danas u 11h, koncentacija SO2 dostigla “jubilarnih ” 555,4 µg.Po kubiku i glavi hajvana,insana i,bezbeli, “Energy (jor)govana”…

da je pravde
Gost
da je pravde

Samo se usudite da otvorite jos jedan rasadnik karcinoma, dabogda pocrkali!!!

Mokri
Gost
Mokri

Instalirati spalionicu guma u Lukavcu je nedopustivo, mi i onako kuburimo sa teškim zagađenjem zraka, samo nam i spalionica guma treba. Narod ovo mora zaustaviti.

Ni e
Gost
Ni e

U Lukavcu zrak svakodnevno smrdi, porazavajuce je vratiti se u Lukavac, posebno putem preko Turskog Lukavca. Nevjerovatno smrdi, zalosno je da zivimo u takvom okruzenju, naviknuti na taj zagusujuci, zatrovani zrak.