Dom zdravlja Lukavac: Bez direktora, UO, aparata za analizu krvi…

9 11.080

Ovih dana u javnosti aktuelna je tema “Dom zdravlja Lukavac”, JZU koja posluje bez direktora, a očigledno i bez Upravnog odbora kojem je istekao mandat.

Iz tog razloga načelnik Općine Lukavac Edin Delić, dostavio je obavještenje privremeno izabranom Upravnom odboru kojeg čine Dževad Mujkić, Nermin Imamović i Vildana Kovačević.

U pismo je Delić istekao da je upoznat sa aktivnostima na radu i sazivanju sjednice Upravnog odbora JZU “Dom zdravlja” Lukavac i pored činjenice da je privremenom Upravnom odboru istekao mandat. Naime, Rješenjem OV Lukavac broj 01-05-24/17 od 04.01.2017. godine privremeno je imenovan UO, a najdužue na period od tri mjeseca i da je uputio zahtjev za preispitivanje ovog Rješenja i kojim je potvrđena ranije donesena Odluka i Rješenje.

U članu III Rješenja o imenovanju je navedeno da, Rješenje proizvodi dejstvo danom donošenja, odnosno 29.12.2016. godine i objavit će se u Službenom listu Općine Lukavac, što znači da je mandat članova Upravnog odbora istekao, sa danom 29.03.2017. godine. Piše u pismu upućenom privremenom UO JZU “Dom zdravlja” Lukavac.

Privremeni Upravni odbor nema nikakvu nadležnost da preduzima bilo kakve aktivnosti, obzirom da je sa danom 29.03.2017. godine istekao mandat imenovanim članovima Upravnog odbora, i svaka radnja od koje se preduzime, od strane Upravnog odbora, neće biti u skladu sa zakonom. Molim da obustavite sve aktivnosti u daljem radu privremenog Upravnog odbora i ukazujem da bi se donošenje odluka i postupanje po njima mogu dovesti u kontekstu ili vezu “zloupotrebe položaja ili ovlaštenja” ili “prekoračenja službenog ovlaštenja” a što je propisano članom 383. Krivičnog zakona Federacije BiH. Zaključeno je u pismo do kojeg je došao naš portal a koje je poslano prirevremeno izabranom UO JZU “Dom zdravlja” Lukavac.

Dom zdravlja bez direktora i aparata za analizu krvi, ali sa novim uposlenicima…

I pored spomenutih problema (poslovanje bez direktora i privremeni UO kojem je istekao mandat), u toj ustanovi u posljednje vrijeme nije moguće uraditi analizu krvi zbog navodnog kvara aparata za biohemijsku analizu krvi.

I pored toga, nezvanično saznajemo da je jedan od vijećnika u trenutnom sazivu OV Lukavac zaposlio sina bez prethodno objavljenog konkursa, legitimnog direktora i UO. Ovo zaposlenje je samo jedno u nizu, jer pred lokalne izbore iz 2016. godine u radni odnos je primljeno više od 20 uposlenika bez prethodno objavljenog konkursa i saglasnosti Ministarstva.

Na narednoj 6. sjednici OV Lukavac koja je zakazana za 26.4.2017. godine kao 9. tačka raspravljat će se razmatranje Rješenja o imenovanju članova UO JZU „Dom zdravlja Lukavac“.

Biće zanimljivo vidjeti da li će agonija biti nastavljena i kako će glasati vijećnici Teufik Arapčić (SDA), Nedim Kurtić (SDA), Kenan Omerdić (SDU), Dževdet Osmanbegović (SzaBiH), Dajana Čolić (DF), Zijad Mašić (LDS) i Ramiz Frljanović (Nacionalne manjine) koji su uposlenici ove ustanove.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala SodaLIVE.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal SodaLIVE.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SodaLIVE.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.