Da li je jezero Modrac otpisano kao resurs pitke vode?

1 915

Naglasio je da podržava aktivnosti OCD i istakao da posebno cijeni konkretne korake koji će dovesti do poboljšanja kvaliteta vode u slivu i jezeru Modrac.

Dogovoreno je da će Vlada TK u saradnji sa resornim ministarstvima pokrenuti aktivnosti na izradi izmjena i dopuna Zakona o zaštiti akumulacije Modrac, kako bi bila omogućena njegova dosljednja implementacija i da će raditi na iznalaženju rješenja za zaustavljanje zagađenja sliva i jezera Modrac od strane rudnika.

Četiri mjeseca su prošla, a nista se nije dogodilo.

Da li to znači da se ni ova Vlada ne želi posvetiti rješavanjem ovog problema?

Podsjećamo da su dosadašnja istraživanja pokazala da su površinske vode u slivu Akumulacije prekomjerno zagađene i da su daleko zagađenije od nivoa koji je definiran Uredbama.
Zvog ovako teške situacije 2006. godine je Vlada TK donijela Zakon o zaštiti akumulacije Modrac (”Službene novine Tuzlanskog kantona”, broj: 5/06) koji je trebao omogućiti njenu zaštitu. Međutim, ovaj Zakon se veoma malo ili nimalo ne implementira.

Koordinacioni tim za zaštitu akumulacije Modrac i OCD su diskutirali na ovu temu i zaključio da je na osnovu dosadašnjih iskustva i poteškoća u implementaciji Zakona neophodno uraditi njegove izmjene i dopune kako bi se osigurala njegova implementacija.

Zbog političke situacije u TK, česte promjene ministara i njihove slabe zainteresiranosti za pokretanje novih inicijativa do sada nisu pokrenete nikakve aktivnosti na ovom polju.

Predstavnici mreže OCD “Jezero Modrac” traže pokretanje procesa koji će dovesti do izmjena i dopuna Zakona o zaštiti akumulacije Modrac i omogućiti doslednju zaštitu naših rijeka i jezera Modrac.

Mreža OCD „JezeroModrac“

0 0 vote
Ocijeni članak
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Stari covjek

Ovo je batal prica.Jezero za nekoliko godina biti ce barustina radi koje ce se sela i vikend naselja oko njega morati iseliti radi posljedica nemara danasnje generacije politicara.Krivci za ovako stanje je lokalna politika u Banovicima,Lukavcui Zivinicama.A znamo ko ovdje je na vlasti godinama.Zna se za koga glasa stanovnistvo koje se naslanja na Jezero Modrac pa ejvala glasaci.
Drugo svi oni koji na gradzansku incijativu rade ko biva da spase jezero su luk i voda.Bez akcije skupljanja srestava u dovoljnoj mjeri da se mogu angazovati pravi Tim eksperata za tuzbu protiv ZAGADZIVACA hajra nema ni danas ni sutra a bogami ako ga ima nikada
Pozdrav Stri covjek

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x