ALARMANTNO: U Lukavcu kvalitet zraka okarakterisan kao OPASAN, OZBILJNE posljedice za cjelokupno stanovništvo!

17 3.282

U 13 sati koncentracije lebdećih čestica PM2.5 kreću u opasno visokim vrijednostima.

U 12 sati sati izmjereno je čak 333,9 µg/m³, dok je u 13:00 sati zabilježeno čak 993,6 µg/m³ što je okarakterisano kao OPASNO.

Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Najugroženije kategorije stanovništva kao što su trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!

Čestice PM2.5, koje su ujedno najsitnije i najsmrtonosnije čestice, premašile su u 13 sati 993,6 mikrograma po metru kubnom.

Poređenja radi, u Lukavcu su jučer te iste čestice dostizale 350,2 mikrograma po metru kubnom. Inače ove čestice se smatraju “veoma nezdravim” ukoliko pređu prag od 150 mikrograma po metru kubnom, što bi značilo da duži boravak na otvorenom uzrokuje respiratorne probleme, koje mogu rezultirati oboljenjima poput astme. Za dosta niže vrijednosti u Pekingu se pali crveni alarm, što znači da se zatvaraju fabrike, škole i ostale javne ustanove, a vožnja automobila je zabranjena.

Preporučljivo je svim osobama da ukoliko su u mogućnosti odlaze na izlete u viša područja sa svježim zrakom. S obzirom na dužinu trajanja, ovakva stanja pogoduju i nastanku respiratornih bolesti poput astme, osobito kod djece.

Zbog dugačkog trajanja epizode zagađenja zraka (skoro trideset dana u kontinuitetu), građanima se preporučuje nošenje maski koje je mnogo efikasnije od korištenja šalova prilikom disanja, jer oni propuštaju najveći dio prašine mjerenih promjera (PM10 i PM2.5). Za zaustavljanje ovih čestica najefikasnije su radne maske kakve se koriste u tehnološkim postupcima, koje imaju oznaku FFP2 i FFP3 ili maske sa oznakom N95.

Leave a Reply

17 komentara za članak "ALARMANTNO: U Lukavcu kvalitet zraka okarakterisan kao OPASAN, OZBILJNE posljedice za cjelokupno stanovništvo!"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Aaaaa
Gost
Aaaaa

A gikil treba da sobije okolinsku dozvolu…Investirali su 0 km u okoliš, vidjeti cemo da li ce Načelnik potpisati i dati odobrenje za istu…

MAAK
Gost
MAAK

Lfinas pred izbore 2016 je rekao ako ja pobjedim – ekologija , prodisat ce Lukavac , jezero Modrac ocistiti , Radnicki ne treba igrati 1 fed ligu . Od svega ispunio je jedno obecanje Radnicki je ispao

Gnojnica
Gost
Gnojnica

Mujkić nije ispunio nijedno

MAAK
Gost
MAAK

eto tvoj lafinas je ispunio dva Radnicki je ispao i posjekao je drva po Lukavcu

Gnojnica
Gost
Gnojnica

Bravo
Ako je rekao da će Radnički igrati 2 Kantonalnu Ligu to će i ispuniti
Mujkić je rekao za 12 godina da će Asvaltirati Sve
Bujrum u Gnojnicu,najmanje tri Državna puta su neasvaltirana
a Sad Almir(Vijećnik navodno iz Gnojnice) Troši 125 000 KM na Poraz SDA a neda da se putevi asvaltiraju(Državni)
Istina Potrošnja je Humana da se vidi da je za SDA kraj isto kao i za Predsjedavajućeg
Gradačac je presudio za Srebrenik,Vrijeme je i za našu Enisu da Presudi
Ono Ruglo neće više Predsjedavati,biti će nažalost Turka ili Struje,možda Munir kojem smo dopisali u Berkovici,jer tako žele Sakići

MAAK
Gost
MAAK

Nije vam asfaltirao jer nauci se pravilno pisati ne pise se ASVAL NEGO ASFALT . Slabo vas lafinas ucio pravopisu jer culi smo ga kako psuje na OV i nista drugo

Senci
Gost
Senci

Budalo jedna nisi imao cist zrak ni prije rata u LK, ni za Sejin 8godisnji mandat ni Dzevadov 12 godisnji pa sta sad cekas da bilo ko dodje za nacelnika i odma da ga okrivis za sve ono sto nevalja zadnjih 100god. u Lukavcu .

karl marks
Gost
karl marks

Ebete čovjeka ne date mu mira , on bi dosad sve očistio sa svojom ekipom, ovako idi ti po pijaci i ganjaj potpise pa vidi kako je.,a sve za vaše dobro. Dok samo prođu ovi referendumi reizbori krenuće to na bolje.

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Njegujte našu floru još neizniklu ,
voli Vas Vaša Lebdeća Čestica na biciklu !

SDPinsider
Gost
SDPinsider

Gdje je lafinaš, da prodišemo a zaboravi pa mi smo vec prodisali a i progledali. Posto cojk i doktor za uho, grlo nos. Koja teligencija motorku ti hebem, cojk jede sve nauke.

Gnojnica
Gost
Gnojnica

Dabogda ti proveo zadnja tri dana u Gnojnici bez Vode

Senci
Gost
Senci

Cojk ne hebe sve nauke ali zato tebe j.ebe u bolestan mozak . Zadnji 25god.i slijep i utusen pa se nisi nista ni bunio, niti si vidio dalje od nosa , slijep pored ociju nisi ni disati mogo . aj ne rise previse

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Obzirom na sličnosti i razlike Pekinga i Lukavca, El Dumo bi imao izvjesne šanse da bude predsjednik kućnog savjeta neke pekinške stambene zgrade…

Gnojnica
Gost
Gnojnica

Sad nas porede s Pekingom,to je dobro ,12 godina smo bili Mogadišo

Senci
Gost
Senci

Pobjeguljo jedna opet ti se javaljas sta se tebe tice koje predsjednik cega u Lukavcu , gdje si bio 92-95 da se javljas , sakrio si se u Austriji u misiju rupu sad se mis oslio i javlja nesto da komentarise u Lukavcu.

Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

Zrno po zrno-pogaca,rijec po rijec-alapaca.U Sjeni,naravno.Nego,o kojem ti predsjedniku laprdas ?
Navedi njegovo ime .Po cemu ti je poznat El Dumo ?
Ja se javljam sa imenom,prezimenom ,porijeklom kao Puracak, koji ima svoje ise BiH-e a i aktualno prebivaliste.Otisao trbuhom za kruhom prije rata.Tako grah pao.
Nego sta cemo sa pacovima koji izlaze iz kanalizacije samo kad ogladne? Malo su se osilili pa gamizu i po internetu.Agresivne i plasljive stetocine koje zive u Sjeni i koje grizu iz potaje i bjeze cim se pojavi covjek.
Mora se poceti sa deratizacijom e da bismo se rijesili gamadi.Cuvaj se Sjeno,zaprasivanje pocinje!
P.S Izvinjenje uredniku i citaocima portala sto Vas opterecujem trivijalnim sadrzajima i “govorom” na kojI sam prisiljen.Nikada nikome nisam ostao duzan, pa necu ni sada.

Ozrenski slavuj
Gost
Ozrenski slavuj

Lafinas krenuo u predizbornu kampanju nije njemu do Lykavca više , da je njemu sad da,Envera Bijedica smjeni,sa policije glavnog SDPovca TK! Što bi rekli: “Malo mačku glava teleca”!