Abdel Đozić: Mnogo se govori o zraku, ali mi u Lukavcu imamo kontaminiranu vodu i zemljište

22 5.102

Povodom novonastale situacije po pitanju otežanog vodosnabdijevanja i kvaliteta isporučene vode, za naše čitatelje smo odlučili potražiti stručno mišljenje. Jučerašnjim danom na adresu našeg portala sitglo je nekoliko upita zabrinutih građana, pitanja su uglavnom vezana za jučer objavljene rezultate analize vode iz gradskog vodovoda koja jasno pokazuje da je koncentracija Mangana višestruko veća od maksimalno dozvoljene. Za naš portal govorio je dr.sc. Abdel Đozić, profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, na katedri za Zaštitu okoline, ujedno i predsjednikom lukavačkog Udruženja za zaštitu prirode i okoline Aer Aqua Terra.

SL: Sigurno ste upoznati da se općina Lukavac trenutno bori sa velikim poteškoćama sa vodosnabdijevanjem i kvalitetom vode, koliko Vi kao stručno lice pratite ovu situaciju?

Situaciju u pogledu stanja kvalitete okoliša na području našeg Lukavca pa i šire sa aspekta negativnih uticaja svakako da pratim i moram reći da sam prilično zabrinut trenutnim stanjem.  Naime, osim što imamo evidentan problem sa kvalitetom zraka, javlja se problem pojave teškog metala mangana u vodi koju koriste naši građani. Prije nego što nešto više kažem o manganu, želim napomenuti da je 02.08.2017. koncentracija ozona u 14:00 iznosila 139,5 μg/m3, prema važećem Pravilniku, ciljna vrijednost za zaštitu zdravlja ljudi je 120 μg/m3. Koncentracija ozona je bila iznad navede ciljne vrijednosti sve do 18:00. Na ovu vrstu zagađenja i direktne prijetnje po zdravlje naših građana niko od nadležnih nije ukazao niti se preduzimaju bilo kakve mjere da se spriječe ili ublaže ovakve pojave.

SL: Trenutno u ovom ljetnom, sušnom periodu, našim građanima najveći problem ipak predstavlja voda. Na našu adresu se svakodnevno javljaju građani koji panično traže odgovore ne znajući ni kome da se obrate.

Što se tiče vodosnabdijevanja, odnosno obezbjeđenja dovoljnih količina pitke vode, neshvatljivo je da upravljanje ovako važnim resursom bude prepušteno trećim licima. Nedopustivo je da građani Lukavca i okolnih naselja nemaju pitku vodu i na ovaj problem sam na sastanku u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma prije nekoliko dana ukazao i tražio moguća rješenja. Mnogo se govori o zraku ali mi u Lukavcu imamo kontaminiranu vodu ali i zemljište. Takođe, klimatske promjene su evidentne i mi moramo kao odgovorna zajednica ne čekajući druge da za nas to urade zaštiti naše resurse vode.  To podrazumjeva zaštitu i monitoring izvorišta ali i pojedinih slivnih područja dijelom ili u cjelini. Mi na našoj općini ne upravljamo adekvatno vodnim resursima, posebno je ugrožen grad Lukavac, problem se neće riješiti indolentnim odnosom nadležnih, naprotiv očekujem u narednom periodu ako se ništa ne promjeni da će doći do pogoršanja u sistemu snabdijevanja i kvaliteti vode.

SL: Mangan u vodi?

Porijeklo mangana u ovako visokoj koncentraciji 0,213 μg/l (granična 0,05 μg/l) rezultat je pojave poznate kao temperaturna stratifikacija. Naime, mangan se nalazi u sedimentu u obliku oksida i kao takav je nerastvorljiv, sedimenti sa sadržajem mangana se nalaze u jezeru Modrac ali mogu biti i u mulju rezervoara vode ukoliko se isti ne odmuljavaju. Uslijed visokih temperatura, dolazi do smanjenja koncentracije rastvorenog kisika u jezerskoj vodi ili u rezervoaru, dalje dolazi do stagnacije u dotoku svježe vode pri čemu alge prisutne u vodi naglo bujaju, odnosno uslijed povećanog zagrijavanja dolazi do povećanja koncentracije organske tvari u vodi. Uslijed korištenja deterdženata, emisije neprečišćenih fekalnih otpadnih voda (kada govorimo o jezeru Modrac) kao neizostavan konstituent nalazi se fosfor, azot ali i drugi nutritivni elementi, uslijed veoma niskog sadržaja rastvorenog kisika nastaju anaerobni uslovi u sedimentu. U tom slučaju, mangan iz nerastvorljivog oblika prelazi u dvovalentni manganov jon (Mn2+) koji je veoma rastvorljiv i iz sedimenta prelazi u vodu. Ukoliko anaerboni uslovi iznad i u sedimentu se zadrže, sve više se izdvaja manganovih jona a može doći i do pomora ribe ne zbog mangana već zbog manjka kisika. Kao rezultat anaerobnih uslova nastaje vodikov sulfid koji vrlo toksičan plin. Pojava mangana je upravo indikator anaerobnih procesa u jezeru Modrac ili u rezervoarima vode na stanici za pripremu vode. Ovo je uzrok zbog čega tokom ljeta skoro svake godine dolazi do pojave mangana u vodi koju koriste građani. Ukoliko se utvrdi da se ovi procesi dešavaju u sedimentu jezera Modrac to je samo pokazatelj u kakvom lošem ekološkom stanju je naše jezero. Na prisustvo mangana u vodoopskrbnom sistemu ukazuje pojava crnog sedimenta u cijevima, to je česta pojava kod zamjene npr. bojlera gdje nalazimo crni ljepljivi talog. 

SL: Postoji li rješenje za ovakve situacije, na koji način se zaštiti i ponašati u ovakvim situacijama?

Najjeftinija metoda uklanjanja mangana je oksidacija putem hlora, međutim u toku obrade hlorom može doći do formiranja trihlometana kao i nekih drugih vrlo toksičnih spojeva uslijed prisutnog rastvorenog organskog ugljika. U pojednim zemljama je zabranjena upotreba hlora za dezinfekciju vode zbog toga što može reagovati sa masnoćama u hrani koja se priprema i graditi kancerogene polihlorirane ugljikovodike. Dakle, problemu se mora pristupiti krajnje ozbiljno i tražiti optimalna rješanja prvo u određivanju izvora mangana ( sediment jezera Modrac ili rezervoari za vodu na stanici za pripremu vode) a sve u cilju zaštite zdravlja naših građana. Prioritet nad prioritetima mora biti rješavanje problema pitke vode što podrazumjeva osiguranje dovoljnih količina kvalitetne pitke vode, na ovom zadatku se mora oformiti tim koji mora napisati kvalitetan projekat i aplicirati prema dostupnim fondovima.       

 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala SodaLIVE.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal SodaLIVE.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SodaLIVE.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.