fbpx

Polaznici dramskog studija Lukavac obilježili Svjetski dan pozorišta

3 min. za čitanje

Polaznici dramskog studija JU Centar za kulturu Lukavac su na neobičan način odlučili obilježiti Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade i podijeliti sa svima samo djelić čarolije koja se stvara u njihovoj pozorišnoj kući, na njihovoj sceni.

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade se tradicionalno, od 2012 godine, obilježava pod krilaticom „Povedite dijete u pozorište“. Pa onda, zašto ne? Zašto ga ne odvesti u pozorište? Šta mu se loše može dogoditi u pozorištu? Šta pogrešno može naučiti tamo?

Vrijeme za postaviti ovakva pitanja je danas, ovog sata, ove sekunde. Upravo sad, kad su pozorišta prazna, a svaka slobodna stolica u gledalištu je jedna rana više na srcu glumca. Kada mašta i zaigranost postaju samo blijeda mrlja u sjećanju svakog čovjeka. Negdje u dubini duše, skriveno daleko i duboko, od svačijih očiju, svi smo mi djeca, samo smo odjednom odlučili odrasti, postati ozbiljni i odbaciti sve male stvari koje su nam činile život ispunjenim i zanimljivim. Sve one male stvari koje se možda mogu pronaći u…. pozorištu! Mjestu gdje mašta nema okove i gdje je beskrajna. Pa, zašto ne odvesti svoje dijete u pozorište? Otići zajedno s njim? Biti dio nestvarne priče koja se tamo stvara a iz koje možemo izvući bitne pouke, družiti se sa izmišljenim likovima od kojih možemo naučiti mnogo stvari.

Neka vaše dijete uzme drveni mač i neka probode kartonsko čudovište, spasi princezu od zlog čarobnjaka, neka pobijedi svoje strahove, nauči voljeti, cijeniti, poštovati… Vodite svoje dijete u pozorište, kad god imate priliku. Niste ni svjesni šta tamo može otkriti, spoznati… a najviše od svega naučiti šta je ispravno a šta pogrešno. Neka razvije posebnu ljubav prema pozorištu kako bi sutra postalo bolji čovjek i znalo cijeniti prave životne vrijednosti. Odvedite ga u pozorište da shvati kako pozorište nije samo u pozorištu, nego svugdje oko njega sve dok se igra i ne suzdržava svoju maštu, jer kako se u jednoj pjesmici kaže: „Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!“

Ispred Dramskog studija JU Centra za kulturu Lukavac i svojih marljivih polaznika, želim svim djevojčicama i dječacima, malim i velikim, sretan dan pozorišta za djecu i mlade.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

A gdje Vam je prvak drame Lykavacke opcine?! Najveci glumac svih vremena u Opstini? Stari Lafinas, ha