Lukavac: Historijska izložba oružanih snaga BiH “Domovina u srcu”

1 1.682

Od 20.09.2018. godine do 01.10.2018. godine u saradnji sa Ministarstvo odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, JU Centar za kulturu Lukavac organizuje veliku, historijsku izložbu koja nosi naziv “Domovina u srcu”.

Ovim putem pozivamo sve građane Općine Lukavac, da iskoriste priliku, pogledaju vojne eksponate koji će biti izloženi u prednje navedenom periodu. Svi smo uložili jako puno energije u ovaj jedan lijep i poseban projekat. Izložbu ćemo obogatiti multimedijalnim sadržajima, a koristićemo za njeno predstavljanje povodom Dana 2. Korpusa. Izjavio je za naš portal Ermin Prijić, direktor Centra za kulturu.

Domovina u srcu je dokumentarna izložba koja ilustruje razvoj I djelovanje oružanih/odbrambenih snaga Bosne i Hercegovine od srednjeg vijeka do danas. Kako je riječ o važnom faktoru u održanju integriteta BiH kroz minulih pola milenijuma, čak i u periodima kada su se Bošnjaci borili pod zastavom okupatora.

Drugi segment izložbe predstavlja pješadijsko naoružanje iz minule agresije na BiH, od 92-95., koje zorno ilustruje, počev od prvih, sklepanih amaterskih modela, za nužnu samoodbranu, do starih modela iz II svjetskog rata, te poslijeratnih modernijih. Biće izloženo stotinu dugih cijevi.

Treći segment izložbe predstavljaju ratne zastave bh brigade.

 

Leave a Reply

1 komentar za članak "Lukavac: Historijska izložba oružanih snaga BiH “Domovina u srcu”"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

Dok mi pravimo izlozbe,komsije se naoruzavaju i prave manevre…