Izrada analize kvaliteta zraka u Tuzli: Na studiji će raditi više od 20 doktora nauka

Zagađeno
2 1.055
Prirodno matematički fakultet Tuzla, u narednih 16 mjeseci, radit će na studiji koja ima za cilj da utvrdi koliko koji izvor učestvuje u zagađenju zraka u tuzlanskoj kotlini i koji sve faktori dovode do zagađenja zraka. Kompletno istraživanje radit će eksperti sa Univerziteta u Tuzli. Naime, Prirodno-matematički fakultet Tuzla prije dva dana potpisao je ugovor sa Elektroprivredom BiH o “Izradi analize uticaja na kvalitet zraka u Tuzlanskoj kotlini”.
Cilj studije je da se utvrdi koji to uticaji dovode do zagađenja zraka, ali i da se ti podaci objasne sa geografskog stanovišta i kroz matematički model. Kroz studiju ćemo analizirati hemijske i biološke uticaje na okolinu, pokušati odrediti koliko svemu doprinosi ljudski faktor i na koje načine – objašnjava za Faktor dekan tuzlanskog PMF-a Vedad Pašić.
Dakle, studija bi trebala pokazati koliko tuzlansku kotlinu zagađuje Termoelektrana Tuzla, koliko individualna ložišta u kućama, a koliko automobili. Koji su prirodni faktori koji pogoduju aerozagađenju, kakvu ulogu igra čovjek, a kakvu mikroklima i geografski položaj.
“U javnosti su se do sada pojavljivali različiti podaci o uticaju određenih izvora na zagađenje zraka u Tuzli, međutim to su obična naklapanja, jer nikakva obimna studija do sada nije urađena” – ističe dekan Pašić.
Analiza kvaliteta zraka na području Tuzle prilika je i da Univerzitet u Tuzli, kao naučna institucija, pokaže kako je u stanju da da odgovor na goruće probleme. Na studiji će raditi više od dvadeset doktora nauka. Bit će uključeni svi odsjeci PMF-a, dakle matematika, fizika, biologija, hemija i geografija, plus kolege sa drugih fakulteta Univerziteta u Tuzli – kaže Vedad Pašić.

Leave a Reply

2 komentara za članak "Izrada analize kvaliteta zraka u Tuzli: Na studiji će raditi više od 20 doktora nauka"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Lasius Niger
Gost
Lasius Niger

“…ugovor sa Elektroprivredom…” – Po 100 maraka na kafu da kazu narodu da ne lozi sledece zime. Doduse ove nase strucnjake ne moras ni kupovat’, prodace se sami “da se ne zamjere kome”.

Imal’ kakvih nepristrasnih studija, da nam neko sa strane dodje ogledat u odzake?

Milenko Blagojević
Gost
Milenko Blagojević

Priprema se alibi…