Abdel Đozić: Analizom okoline TE Tuzla predstavljeni uzroci i posljedice po ljudsko zdravlje

2 2.838

Centar za ekologiju i energiju Tuzla je objavio novu analizu urađenu od strane univerzitetskog profesora dr.sc Abdela Đozića, a koja ukazuje na vjerojatnu uzročno-posljedičnu vezu zagađenja okoliša, polutantima koji se nekontrolisano šire u okoliš iz pojedinih otpadnih tokova Termoelektrane “Tuzla”, sa značajno učestalijim brojem zdravstvenih poremećaja i oboljelih u zapadnom dijelu Grada Tuzla, u naseljima Divkovići, Plane, Šićki Brod i Bukinje.

Za potrebe analize korišteni su rezultati ambijentnog monitoringa teških metala u okolišu i lokalno proizvedenoj hrani u naseljima na području oko odlagališta šljake Termoelektrane “Tuzla”. Pored toga, u dokumentu su prezentirani i rezultati analize “Oboljevanje i umiranje ljudi izloženih teškim metalima u neposrednoj blizini odlagališta šljake i pepela Termoelektrane “Tuzla”, kojom je utvrđeno da dugoročna izloženost teškim metalima, koja na tom području uglavnom prelaze dozvoljene koncentracije u zraku, vodi, tlu, sedimentu i lokalno proizvedenoj hrani, statistički korelira sa specifičnim zdravstvenim poremećajima koje mogu uzrokovati teški metali, pojedinačno ili u sadejstvu. Najviša stopa učestalosti ozbiljnog uticaja teških metala na zdravlje su u Bukinju 27% i Šićkom Brodu 10%.

U poređenju sa kontrolnim područjem, 27 puta je veći rizik oboljevanja u Bukinju i  10 puta u Šićkom Brodu, naseljima koja su u neposrednoj blizini Termoelektrane “Tuzla” i njenih odlagališta šljake i pepela. Značajan uticaj je zabilježen u svim mjestima uz odlagalište šljake, a najviše u Bukinju 42%, Divkovićima 41%, Šičkom Brodu 29% i Planama 24% u odnosu na kontrolno područje 2%. Uticaj metala na morbiditet i mortalitet (značajna i veoma značajna povezanost sa oboljevanjem i smrtnošću) građana koji žive uz odlagalište šljake je veoma velik, Bukinju 69%, Šićkom Brodu 39%, Planama 27% i Divkovićima 47%.

Dokument se može preuzeti na: LINK

˝Krajnje je vrijeme da federalne inspekcije i relevantna ministarstva počnu štititi interesa građana, a ne pojedinih lobija. Potrebno je jasno utvrditi kršenje odredbi okolišnih i vodnih dozvola, sankcionirati odgovorne i bez odlaganja propisati i implementirati konkretne mjere kojim će se spriječiti daljnje širenje otrova sa tog područja i na taj način zaštititi životi stanovnika tog područja˝, saopšteno je iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Leave a Reply

2 komentara za članak "Abdel Đozić: Analizom okoline TE Tuzla predstavljeni uzroci i posljedice po ljudsko zdravlje"

avatar
najnoviji najstariji popularni
Milenko Blagojevic
Gost
Milenko Blagojevic

Bilo bi potrebno uraditi analizu Lukavca i okoline.Tek tada bi se saznala istina o apokalipsi.Svaka vlast,bez obzira na vrijeme i politicki pravac, je imala udjela u ovoj nasoj tragediji.Ipak se njome najvise okoristila sadasnja garnitura i ,prvenstveno,univerzitetski prof. dr.Edin Delic, koji je prakticno na talasu obecane i bespostedne borbe za ekologiju i dosao na vlast.Sta i kako je ,ili nije uradio,savrseno je poznato.Sada su na potezu biraci koji bi morali da smognu odlucnosti da onoga, koji je dao najvise supljih obecanja, zasluzeno sankcioniraju i posalju
u povijest o kojoj bi trebalo da svoju rijec obznane sociolozi i istoricari.

Lafo Mamane
Gost
Lafo Mamane

Bravo Abdele, akbg novi Nacelnik nas..